SÉTA

2016.11.29. 13:25

Mézes mámor

Körmend - Kertünk végén kicsi kas, benne ezer szorgalmas. Ide-oda repkednek, szüntelenül gyűjtenek . Mi az? A megfejtés: méhecske.

A méhek virágról virágra szállva gyűjtögetik össze a virágport, amelyből finom mézet készítenek. A méz nagyon kedvelt étel az emberek körében, hiszen édes íze miatt a felhasználása nagyon sokrétű: mézeskalácsot, süteményeket, bort, mézsört készítenek belőle. De nemcsak a süteményekből ismerjük a mézet. Nagyszüleink házi patikájában is fontos helyet foglal el, tudniillik nagyon sok jótékony hatása van, például remekül használható torokfájásra, megfázásra, és erősíti az immunrendszert, illetve javítja a közérzetet. Manapság különböző arcpakolásokban, tusfürdőkben, testápolókban is megtalálható, mint fontos összetevő. Azonban az emberek többsége, ahogyan én is, a reggeli vajas kenyéren szereti a legjobban.

A húsz éve méhészkedő Galambos Gyula szerint a kristályos mézek a legjobb minőségűek. Vajaskenyérre kenve az igazi Fotó: VN archív/Unger Tamás

November 23-án a méhészek országszerte tartottak mézes reggeliket , hogy a mézet még több emberrel megszerettessék. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Sebestyén Laci bácsi hozta el méhei mennyei mézét, amelyet karikákra szelt kiflikre kenve kóstolhattunk meg. Így a diákok remek mézes perceket tölthettek el a tanórák közötti szünetekben.

Fülöp János

Kölcsey Ferenc Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!