Simaság

2015.12.20. 17:14

Itt született Festetics Imre

Simaság - A falu első írásos említésének 750. évfordulója az idei. Az ünnepségsorozat részeként másodszor rendeztek tudományos tanácskozást a faluban.

Némethy Mária

Az 1600-as évek végén a kisebb köznemesi családokat nagy jelentőségű család váltotta fel Simaság birtoklásában: a Festeticsek. Nevükhöz fűződik a falu teljes szerkezetének átépítése.

A tolnai Festeticsek sok kiváló hazafit adtak a nemzetnek. Közülük néhányan Ságon születtek, vannak akiket itt is temettek el. Itt született a család mindmáig híres két tagja: Festetics György (1755-1847) és testvére, Festetics Imre.

Tolnai gróf Festetics Imre 1764. december 2-án látta meg a napvilágot az akkori Ságon. Ő császári és királyi kamarás, nagybirtokos, genetikus lett. Bátyja, gróf Festetics György 1797-ben Keszthelyen létrehozta a Georgikont, Európa egyik első mezőgazdasági felsőfokú oktatási intézményét.

A keszthelyi könyvtárban megtalálhatók voltak a kor vezető agrárgazdasági művei, melyek az állatnemesítés kérdésével is foglalkoztak, így Imre hozzáfért ezekhez, s a gyakorlatban is kutatásokat végzett. Ennek eredményeként 1819-ben az Oekonomische Neuigkeiten und Verhandlungen című lapban tette közzé híres téziseit A természet genetikai törvényei címmel, négy pontban. Ebben Gregor Mendel előtt írt a genetikai alaptörvényekről.

Decemberi születésnapjához kötődve rendezte meg a falu önkörmányzata az idei második Gróf Festetics Imre Emléknapot, ahhoz kapcsolódva a tudományos konferenciát. A konferencia helyszínéül a gróf Festetics Györgyről elnevezett művelődési ház szolgált.

Szabó T. Attila professzor méltatta Festetics Imre munkásságát
Fotó: Molnár László

Molnár László polgármester bevezetője után Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi köszöntőt. A konferencián részt vett Kőszegpaty polgármestere és a szlovákiai Jablonca község küldöttsége is: ezek a települések szintén kötődnek gróf Festetics Imréhez. Előadásokat a keszthelyi, a nyugat-dunántúli, a kaposvári és a bécsi egyetem professzorai tartottak Simaságon.

Az első előadó prof. dr. Gottfried Brem volt, aki bajorországi kutatásairól beszélt. A humán táplálkozásról dr. Janaki Hadjiev tartott előadást, prof. dr. Seregi János pedig Festetics Imre példáján mutatta be a hazai családi, öko jellegű állattenyésztést. Dr. Polgár J. Péter a Georgikon karról beszélt, prof. dr. Szabó T. Attila A genetika szülőföldjén címmel Festetics Imréről, a Mendelt megelőző tudósról szólt, aki elsőként használta a genetika szót. Prof. dr. Szabó István előadásában gróf Festetics Imre munkásságát méltatta.

A konferencia után a résztvevők koszorúztak. A megyei közgyűlés elnöke és a keszthelyi Georgikon kar, valamint az önkormányzatok képviselői is elhelyezték koszorúikat Simaság híres szülöttének, gróf Festetics Imrének emléktáblájánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!