Simaság

2015.12.17. 19:01

Simaságról a Parlamentben

Simaság 750 éves évfordulója alkalmából szólalt fel Ágh Péter országgyűlési képviselő a Parlamentben.

Cseszkó Tamás

Az Országgyűlés karácsony előtti utolsó ülésnapján, napirend után kért szót Ágh Péter, Simaság országgyűlési képviselője, aki beszédében a 750 éves falu előtt tisztelgett. Emlékeztetett: Kövér László házelnök részvételével zajlott a jubileumi ünnepség, amely méltó volt az eltelt évszázadokhoz. - 1265 volt az az esztendő, amikor Sághot először említették oklevélben, mint királynéi birtokot. A képviselő felidézte a falu történetét, 1338-tól Egyházasságnak hívták a községet, jelezve, hogy templommal bír. Királyi szolgáló népek éltek itt, akik pecsenye- és kenyérsütéssel rótták le szolgáltatási kötelezettségüket, mivel a települést 1378-ban Pecsenyesütőságnak, 1597-ben pedig Kenyérsütőságnak nevezték. 1458-59-ben Sopron vármegye törvénytartó gyűlésére itt került sor. 1357-ből származik Simaháza első okleveles említése Simonháza néven. Az 1600-as évek végén a kisebb köznemesi családokat nagy jelentőségű család váltotta fel a birtoklásban: a Festeticsek. Nevükhöz fűződik a falu teljes szerkezetének átépítése.

- A kommunizmus évtizedei alatt a terror Simaságot is elérte: 1953-ban négy embert végeztek ki a falu lakói közül koholt vádak alapján, és hét embert börtönöztek be hosszú évekre. Családokat raktak az utcára és szakítottak szét, barátságokat romboltak le - hangzott el. Ágh Péter arról is beszélt, hogy a 21. században Simaság bizalommal és építő szándékkal tekint a jövőbe, ugyanakkor büszke a múlt értékeire. Nem feledkezik el a Festeticsekről, történetének nagy pillanatairól és nem feledkezik el az áldozatokról sem.

A képviselő Molnár Lászlót a település polgármesterét idézte, aki a 750 éves évfordulós ünnepségen úgy fogalmazott: „A mai, értékválsággal küzdő világban, bizony kevesen tudatosítják, hogy mekkora dolog az, hogy egy olyan község polgárai lehetünk, ahol az emberi értékek nem egy-két emberöltőre nyúlnak vissza, hanem immár 750 évre. - Kívánom, hogy a múltból erőt merítve sikerrel vegyék a jövő kihívásait a simaságiak -hangzott el.

Címkék#Simaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!