Simaság

2016.12.30. 19:41

Töpörtyűpartival búcsúztak 2016-tól Simaságon

Simaság - Elbúcsúztatták az óévet a vasi településen. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy együtt mulassanak.

Vadas Krisztina

Isteni finom illatok lengték be Simaságot pénteken. Különösen a horgásztó környékén lehetett érezni az ínycsiklandó aromákat a levegőben, nem csoda hát, hogy a község lakóit mind odacsalta. Fortyogó kondérokból szállt fel a készülő ételek illata: töpörtyű sercegett a lángok felett.

A helyi értéktár bizottság szervezett töpörtyűpartit, az összejövetel apropóját azonban nem csak a téli csemege adta. A lakosság együtt búcsúztatta el az óévet. A 2015 januárjában alakult helyi értéktár bizottság nyolc fővel működik, az elmúlt csaknem két évben a fő célkitűzésük, az értékek gyűjtése mellett a közösség összekovácsolását is felvették a feladatok közé.

 

- Elsősorban szervezéssel foglalkoztunk idén - értékelte az évet Simon Dániel, a bizottság elnöke. - A falu májusfáját felállítottuk, majd zenés délutáni program keretében kitáncoltuk a lakókkal együtt. Úgy gondoltuk, ha megépül a falu kemencéje, akkor kenyeret sütünk, de ez még várat magára. A töpörtyűpartit tavaly is megszerveztük, akkor nagy sikere volt, ezért úgy gondoltuk, hagyományt teremtünk belőle. Ezért hoztuk össze idén is - részletezte.

Felmerülhet a kérdés: miért éppen töpörtyű? Hiszen ez nem szokványos. - A környéken rendszeresen tartanak disznóvágásokat, bornapokat, mi kicsit mást szerettünk volna. A disznótoros szezonban pedig kézenfekvő volt a töpörtyű - magyarázta Dániel. Emellett hagyományőrző cél is rejlik a parti mögött. A falvakból kezd eltűnni az állattartás, a disznóvágás, Simaságon pedig szeretnének megőrizni valamit a hagyományokból. Jelen esetben a legfinomabb téli csemege készítését, a töpörtyűsütést. Hat csapat készítette a vendégeknek a finomabbánál finomabb falatokat, emellett pedig toros káposztát főztek. Mindenki kóstolhatott, aki akart. Ottjártunkkor a hideg ellenére is több mint ötvenen voltak, később a töpörtyűillat további simaságiakat is kicsalogatott a tóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!