Sitke

2015.06.21. 19:05

Felújították a kissitkei kalapos kutat

Sitke - Az orosz hadifoglyok építették Kissitke mellett azt a kutat, melyet most a helyiek újítottak fel. Az ünnepélyes átadáson többen könnyekig hatódtak.

Cseszkó Tamás

Sokan vettek részt a felújított kissitkei kalapos kút avatásán, mely közös összefogással készült el. A Sitke határában található kút története szorosan összefügg az ostffyasszonyfai fogolytábor történetével. 1915 és 1916 között működött itt az ideiglenes fogolytábor, melyből a Zombory-Moldován Béla festőművész által tervezett kút maradt meg, ez biztosította a tábor vízellátását. – Maradt a kút, és vele együtt maradt a tábor egyre inkább megfakuló emléke – mondta Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója. Hozzátette, a II. világháború befejezésétől a ’90-es évekig a kút sorsa úgy alakult, mint a két háborút megjárt hősöké, mellőzték őket, hősök helyett üldözöttek lettek. A kalapos kút felújításának ötlete többször felmerült az évek során, de a munkálatok csak idén kezdődhettek meg. Fülöp András, a cserkészcsapat egyik vezetője lett a motorja annak a lelkes csapatnak, amely vállalta a felújítást, és az emlékhely megszépítését. Bodorkós Gábort és Bogdán Pétert is érdemes kiemelni, ők a kutat önkéntes munkával, a szabadidejükben újították fel.

Ágh Péter, a háttérben dr. Kondora Bálint és Kiskós Ferenc Foto: ohr tibor

A felújítási folyamat szakmai felügyeletét a Vas Megyei Temetkezési Kft végezte. Ágh Péter országgyűlési képviselő szerint hősök mindazok, akik esküjükhöz hűen tisztelettel és becsülettél tették a kötelességüket: legyenek bármely nemzet fiai, legyenek az itteni hadifoglyok vagy a bármerre harcoló magyar bakák. - Korábban, joggal érezhették sokan, hogy a történelmet a győztesek diktálják. Évtizedekig nem lehetett méltósággal emlékezni a világháború áldozataira. Ma azonban saját magunk írjuk a történelmünket, ezért büszkén hajthatunk fejet azok előtt, akik évekig voltak távol a családjuktól. Ahogy mi tisztelgünk azon hely előtt, ahol más nemzet fiai voltak, úgy mi is elvárjuk, hogy máshol is méltón ápolják a magyar katonák sírjait, emlékhelyeit - mondta.  Példaadónak nevezte azt az összefogást, amely a felújításhoz vezetett. Ágh Péter arról is beszélt, hogy Limanowa, Isonzo és Doberdo mellett Sitke is örökre beírta magát a Nagy Háború történelemkönyvébe. A megemlékezésen közreműködtek a 350. Cserkészcsapat tagjai, a gércei plébánia Panágia Kórusa Fábián Gábor vezetésével, valamint Futó-Kovács Szandra trombitaművész. Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg az emlékművet.  Az átadást faültetés követte, majd a kutat tervező Zombory-Moldován Béla alkotásaiból és háborús relikviáiból nyílt kiállítás, amelyet Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitott meg, köszöntőt mondott Morgós István, Sitke polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!