Sopronhorpács

2015.11.04. 09:50

Liszt Ferencre emlékeztek Sopronhorpácson

Sopronhorpács – Liszt Ferenc-emlékműsort szervezett október 24-én a Sedlmayer Kurt Művelődési Házban a Sopronhorpácsért Egyesület és a Szentirmay Elemér Vegyeskar.

Civil Tudósítónktól

Széchenyi Imre és Liszt Ferenc Berlinben ismerkedtek meg egymással. 1872-ben és 1874-ben a horpácsi uradalom akkori birtokosaként, a Széchenyi-kastélyban látta vendégül néhány héten át Széchenyi Imre a zeneszerzőt, aki a kastély nyugalmában zenésítette meg Jókai Mór Holt költő szerelme című, Petőfiről szóló versét. Az itt tartózkodás emlékét márványtábla jelzi a kastély falán, amelynél minden évben elhelyezik az emlékezés koszorúját.

A Doborjáni Liszt Ferenc férfikórus vendégszerepelt az ünnepségen

A Liszt-emlékévben, 2011-ben a Liszt Ferenc Társaság tagjaként Pozsgai Zoltán zongoraművész ajánlotta fel Erdész Ferenc sopronhorpácsi kanonoknak, hogy a művész horpácsi vendégeskedéseiről szívesen megemlékeznének muzsikustársaival. A vendéglátó minden évben a sopronhorpácsi Szentirmay Elemér Vegyeskar. Névadójuk, Szentirmay Elemér zeneszerző, népszerű dalköltő, több népszínmű megzenésítője 1836-ban itt született Horpácson. Liszt Ferenc többször elismerően szólt róla, levelet is írt a dalköltőnek.

Az idei koncerten fellépett a doborjáni Liszt Ferenc férfikórus vidám bordalokkal, Kocsis Holper Zoltán vezényletével, valamint a házigazda Szentirmay Elemér Vegyeskar Horváthné Kemény Tünde vezetésével. Pozsgai Zoltán zongoraművész tolmácsolásában hallhatta a közönség a Magyar Történelmi Arcképek első darabját, amely a Széchenyiek emlékét idézi.

A házigazda minden évben a Szentirmay Elemér Vegyeskar
Fotó: Sopronhorpácsi Kábeltévé


A színvonalas koncert létrejöttében, a szervezőmunkában nagy szerepe volt Horváthné Kemény Tündének, Dongó Istvánnak és a település polgármesterének, Talabér Jenőnek.

Szerző: Sodicsné Horváth Gyöngyi,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!