Sopronhorpács

2015.09.06. 18:54

Felkészültek a bajra - Tűzoltás több falu önkénteseinek részvételével

Egyházasfalu - Éves vizes gyakorlatukat az egyházasfalusi Meranti Kft. telephelyén végezték a környék önkéntes tűzoltó egyesületei.

Tersztyánszky Krisztina

Múlt pénteken délután hatalmas szirénázás verte fel a falu csendjét, és hét tűzoltóautó robogott végig a település főutcáján. Összecsődültek az emberek, de szerencsére nem történt tragédia. Csak a szokásos éves gyakorlatukat végezték a környék önkéntes tűzoltóságai.

Sándor József polgármester és Kelemen Róbert cégtulajdonos is örömmel vette, hogy ezúttal a faipari céget választották a lánglovagok gyakorlatuk színhelyéül. A társaság fafeldolgozó műhelyei ugyanis C tűzveszélyességi kategóriába tartoznak, és bizony a legszigorúbb óvintézkedések mellett is bármikor megtörténhet a baj. Volt is már rá példa az elmúlt években, hogy egy rövidzárlat miatt lángrakapott a födém, és hívni kellett a tűzoltókat. Az csak jó, ha az önkéntesek helyismeretet szereznek, s ha esetleg beavatkozásra lesz szükség, már könnyebben kiismerik magukat az üzemben.

Sikeres gyakorlat után az egyházasfalusi önkéntesek: Major Csaba, Pálfi Patrik, Kiss Róbert, Németh Norbert, Szepesi Ferenc, Csitkovics Bence, Károly Szabolcs. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Egyházasfaluban – tudtuk meg a falu első emberétől – közel másfél évszázados hagyománya van az önkéntes tűzoltásnak. Sajnos a felszerelésük nem igazán korszerű: egy hetvenes évek-beli Zsukkal tudnak a helyszínre vonulni, ám ez nem szegi a kedvüket. Falunapkor bemutatót tartanak, biztosítanak a falufutáskor, és ahányszor csak tűzeset volt a községben, mindig ők érkeztek ki először a helyszínre.

A gyakorlatra pénteken délután a helyi önkénteseken kívül Lövőből, Nagylózsról, Undról, Völcsejből és Sopronhorpácsról érkeztek tűzoltók, összesen mintegy hatvanan. Ilyenkor az egyes csapatok közötti együttműködés gyakorlása is fontos szempont.

A gyakorlat tervét Horváth Ákos soproni tűzoltóparancsnokkal együtt készítették el, a szakszerű lebonyolítást a soproni hivatásos tűzoltók részéről Németh Szabolcs alezredes, tűzvizsgáló biztos felügyelte. Az oltás vezetője ilyenkor mindig a megrendelő település egyesületének vezetője, így ezúttal Kiss Vilmos egyházasfalui parancsnok volt.

Öt óra után szirénázva gördültek be a tűzoltóautók a faüzem udvarára. A feladat: imitált tűzeset kombinált eloltása. Az egyes gépkocsikból sorban ugráltak le a tűzoltók, gyorsan gördítettek, szereltek, és több sugárcsővel, több irányból közelítették meg a feltételezett tűzfészket. Lövőnek és Nagylózsnak légzőkészülékei is vannak, így az ő feladatuk volt a bentrekedt dolgozók kimentése az épületből – akiket a tűzoltóparancsnok két gyermeke alakított. A kevésbé jól felszerelt alakulatok tagjai háttérfeladatokat végeztek: a víztáplálással, szivattyúzással, a helyszín biztosításával foglalatoskodtak a parancsnok rádiós irányítása mellett. A várva várt látványos spriccelésre végülis nem került sor, hiszen a vízsugár valószínűleg jókora kárt okozott volna a működő üzemben, az ott tárolt félkész bútoripari termékekben. Ehelyett a látványos kivonulás parancsnoki értékeléssel ért véget az épület mögötti Platán téren. Németh Szabolcs mind a kivonult létszámmal, mind a technikai felszerelésekkel elégedett volt. Ahogy a helyi parancsnoktól megtudtuk, a huszonegy egyházasfalui önkéntes tűzoltóból 13-an voltak jelen a gyakorlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!