Sorkifalud

2015.06.06. 15:34

Kapunyitogató helyi értékekkel

Sorkifalud – Megtelt a kultúrház szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) szervezte, egész délutánt betöltő Kapunyitogatóra, ritka itt az ilyen nagyszabású rendezvény. A helyiek nagy érdeklődéssel fogadták a csoportokat a volt kúria épületének hűvös, vastag falai között.

Merklin Tímea

A helyi értékeket kiállításokon és kulturális műsor keretében mutatták be. Bemutatkozott Liszta Krisztián fazekas, Csoknyainé Kunyik Gabriella gyertyakészítő, a többi helyiségben a csoportok tárgyi emlékei idézték az elmúlt évek élményeit. Sinkó Adrienn Nagy Gáspár versét mondta bevezetésül, majd Bangó Mária Mira hastánccsoportja lépett fel. A Móricz Iván vezette Nefelejcs Asszonykórus után a Csendbontó Társulatot láthattuk-hallhattuk. Vendégként Pintér Anikó és Hujber Ferenc szerepeltek népdalénekléssel, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes táncházat hozott. Az Inci-Finci gyermekfoglalkoztatóban a fazekasságot és a gyertyakészítést képviselő helyi erőkön kívül Horváth Attila tanította a gyerekeket nádfonásra.

Sinkó Istvánné önkormányzati képviselő, a Csendbontó amatőr színtársulat tagja, Sinkó Adrienn, a színtársulat vezetője és Éles Krisztina, az NMI módszertani referense
Fotó: Merklin Tímea

Éles Krisztina, az NMI módszertani referense kérdésünkre elmondta: a Kapunyitogató program a helyi értékek felfedezésére szolgál az ezer fő alatti településeken, vagy ahol nincs kulturális szakember, aki hasonló rendezvényeket szervezzen, pedig vannak aktív közösségek. Az NMI idén – ahogy tavaly is – tizenegy településre látogat el a Kapunyitogatóval, Sorkifaludon kívül: Iklanberénybe, Mesterházára, Tanakajdra, Bozzaiba, Nemesbődre, Kisrákosra, Jákfára, Kelédre, Simaságra, Iváncra.

- Kitárjuk a kultúrházat, a termeket: gyertek nézzük meg együtt, milyen értékeink vannak, tartsuk fenn, bővítsük, erősödjék a helyi identitás. A Kapunyitogató egyben tájoltató program is, vagyis olyan színvonalas megyei együtteseket, alkotó személyiségeket hívunk meg, amire különben nem jutna pénz. Így jöhetett el Sorkifaludra Pintér Anikó és Hujber Ferenc, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és Horváth Attila is. A program folytatása zártabb: egyetlen helyi érték köré csoportosul majd, Sorkifaludon a két kézművesre építjük, valószínűleg ősszel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!