Sorokpolány

2015.07.26. 18:42

Ezrek voltak kíváncsiak a sorokpolányi birtokra - fotókkal

Sorokpolány – A kastély, amelyik kétévente csak egyszer mutatja meg magát. Vasárnap ezrek keresték fel Kolos László birtokát.

Budai Dávid

Ahogyan két évvel ezelőtt, idén is hatalmas érdeklődés kísérte a sorokpolányi kastély nyíltnapját. A falu lakossága vasárnap, akárcsak 2013-ban, négyszeresére duzzadt.

Kolos Lászlótól, a kastély tulajdonosától megtudtuk, délelőtt már 1700 látogató érkezett, így arra számítanak, hogy az idén megdől a két évvel ezelőtti 2400-as látogatószám is. A rendkívüli érdeklődés érthető, hiszen ez a kastély kétévente csak egyetlen napig látogatható, és ami talán még vonzóbbá teszi, hogy ez a kastély nem múzeum, hanem egy magánház. Kolos László évente száz napot tölt itt, és akkor az első látásra múzeumi tárgynak tűnő bútorok éppen olyan használati tárgyként funkcionálnak, mint bárkinél.

A különbség csak az, hogy az asztal az 1800-as évekből származik, a könyvesszekrény meg korábban Széchenyi Istváné volt. Ezt a szekrényt említette Kolos László, amikor arra kértük, hogy mondja el, mi a legkülönlegesebb tárgy a húszhektáros birtokon elterülő kastélyban. Persze számára a birtok minden szeglete egyformán kedves, meg is kérdeztük, hogy nem félti-e a látogatók hadától kastélyát. Kiderült, korábban volt már, hogy eltört egy-két porcelán, de tanultak a hibáikból, így ilyen már nem fordulhat elő. Hozzátette, a látogatókban maximálisan megbízik, soha nem volt még példa arra, hogy valami eltűnt volna.

Kolos László, a kastély tulajdonosa Széchenyi István egykori könyvespolca előtt. A bútorok napi használatban vannak
Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk, a nyílt napot a falu önkormányzata szervezi, a belépőkből származó bevétel is a településé, Kolos László így támogatja Sorokpolányt.

Azt mi is tapasztaltuk, hogy a látogatók nagyon fegyelmezetten, hosszas sorokban, türelmesen várták a bebocsátást. Talán nem is bánták, hogy kicsit több idejük marad az ámuldozásra, és valóban van min elcsodálkozni.

A birtok méretét jól példázza, hogy arra a kérdésre, hogy pontosan hány szoba van a kastélyban, Kolos László is csak rövid gondolkodás után tudott felelni. Megtudtuk, a negyven szobából, csak négyet-ötöt használnak, most azonban a padlástér kivételével mindenhova bepillanthattak az érdeklődök. A kétszázezer négyzetméteres parkot pedig négy kertész gondozza egész évben.

Az általunk megkérdezett látogatók többsége először járt a kastélyban, de találkoztunk olyannal is, aki már másodszorra csodálkozott rá a japánkertre, és a korhűen berendezett szobák tucatjaira.

 

Kolos Lászlótól megtudtuk, egyedül a festmények sokasága nem volt jellemző a magyar főúri lakokra, az inkább az angolszász kastélyokban volt divat. Ezt leszámítva a berendezés teljesen autentikus és korhű, a bútorok többsége pedig magyar. A zökkenőmentes kastélylátogatást a több mint félszáz szervező szavatolta, akik nemcsak útbaigazítással, de a kastélyról szóló történetekkel is tudtak szolgálni. Kolos László elmondta, aki lemaradt a kastélylátogatásról, annak elképzelhető, hogy a hagyományoktól eltérőn nem kell újabb két évet várnia, mert ha minden jól megy, egy év múlva ismét szélesre tárulnak az egykori Szapáry-kastély kapui.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!