Sport

2006.07.17. 11:39

Annus, Fazekas: kétéves eltiltás (2004.10.15)

<p align="justify"><strong>Budapest (he) - A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Fegyelmi Bizottsága két évre eltiltotta "az atlétikai sporttevékenység gyakorlásától" a diszkoszvető Fazekas Róbertet és a kalapácsvető Annus Adriánt.</strong></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fegyelmi bizottság határozatát - miszerint mind Annus Adriánt, mind Fazekas Róbertet két évre eltiltja - a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 2004-es kormányrendelet, valamint a MASZ fegyelmi szabályzata alapján hozta meg. Mint Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke lapunknak elmondta, a bizottság döntése ellen 15 napon belül lehet fellebbezni a Magyar Atlétikai Szövetséghez, amely elnökségének 30 nap áll a rendelkezésére a másodfokú határozat meghozatalára. Onnantól 15 nap múlva válik jogerőssé a döntés. (Ami ellen már csak a Sport Állandó Választottbírósághoz lehet panasszal fordulni.) 
Ha a két atléta fellebbez, és a MASZ elnöksége helybenhagyja az elsőfokú döntést, akkor Fazekas Róbert eltiltása 2006. szeptember 7-én járna le - hiszen neki három héttel ezelőtt a versenyzési jogát felfüggesztették. Annus Adriáné - akit nem sújtottak ilyen szankcióval - viszont valamivel később, mert a határozat kézhezvételétől számított 15 nap múlva emelkedik jogerőre az eltiltása. Arra a kérdésünkre, hogy ez a döntés nem jelez-e elhatárolódást a két sportolótól, Rábold Gusztáv úgy fogalmazott, hogy elnökként tudomásul kell vennie a magyar atlétika társadalom által megbízott testület pártatlanul hozott határozatát, amelyet a szituációkat, körülményeket mérlegelve hozott.

- Sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), sem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) nincs hatásköre ilyen fegyelmi eljárás lefolytatására. Ez a MASZ dolga. A fegyelmi bizottság nem azért határozott így, mert meg akar felelni az elvárásoknak, de kétségtelen, hogy bizonyos szempontokat érvényesítenie kell, tekintettel a rendeletekre, szabályokra - mondta az elnök, aki még annyit hozzátett: nem ítéli el a két atlétát, természetes, hogy bizonyítani kívánják az igazukat. De azzal az úttal, módszerekkel, stílussal, amit ők választottak, nem ért egyet.

Szerettük volna megszólaltatni Annus Adriánt és Fazekas Róbertet is. Nem sokkal a határozat kézhezvétele után feldúltságukra hivatkozva egy kis időt kértek, hogy higgadtan tudják kommentálni a fegyelmi bizottság határozatát. Nos, aztán ügyvédjük tanácsát követve mégsem kommentálták. Titkáruk, Pál T. Gábor viszont elárulta, hogy élnek a fellebbezés lehetőségével.

Nem rejtette véka alá véleményét Csigó Szabolcs, a két atléta klubjának, a Haladás VSE-nek ügyvezető elnöke:
- Megdöbbent, hogy a MASZ mennyire nem próbál meg segíteni, mennyire nem áll a hosszú éveken keresztül számos sikert elérő két atléta mellett. A fegyelmi tárgyaláson felsorakoztatott érveiket teljesen semmibe véve hozta meg határozatát a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!