Sport

2006.07.17. 11:05

Barki-riposzt a MOB-nak (2004.09.30)

<p align="justify"><strong>Budapest (mti) - Eva Maria Barki, az athéni aranyérmétől megfosztott kalapácsvető Annus Adrián és diszkoszvető Fazekas Róbert ügyvédje szerint a Magyar Olimpiai Bizottság azzal a keddi nyilatkozatával, amely leszögezi, hogy "a versenyzők megsértették a szabályokat és a következményeket vállalniuk kell", megsértette az ártatlanság vélelmének elvét.</strong><br /></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Bécsben élő magyar ügyvédnőnek az MTI-hez eljuttatott állásfoglalása szerint ezzel a MOB "egy olyan helyzetet teremtett, amely alkalmas befolyásolni a Nemzetközi Sportbíróság előtti eljárást a két atléta kárára." 

- Jobban nem is bizonyíthatták volna, hogy nem a vádlott, hanem a vád mellett állnak. Ezt még súlyosbítja, hogy az athéni fegyelmi eljárásban a védelmet meghatalmazás nélkül látták el - fogalmazott a MOB vezetőit illetően. - Megismétlem, hogy a NOB Annus Adriánt diszkvalifikáló határozatának alapja az a levél (a NOB hivatalos állásfoglalásának 8.8 pontjaként olvasható), amelyet a MOB augusztus 27-én 19.25-kor faxolt, és amelynek tartalma nem felel meg a valóságnak. Ebben a levélben - éppúgy mint a mostani állásfoglalásban - a MOB elfogad- hatatlan és érthetetlen módon elismeri a sportoló által elkövetett szabálysértést. A tényállás alapos vizsgálata után kitűnik, hogy nem a két sportoló, hanem a NOB és a WADA nem tartotta be a szabályokat és az alapvető normákat. A MOB nyilatkozata önmagában mutatja a MOB képviseletének minőségét és célját - tette hozzá.

Az ügyvédnő kedden sajtótájékoztatón ismertette az ügy fejleményeit, és a MOB vezetőit okolta azért, hogy Annust és Fazekast kizárták az olimpiáról. A MOB hatá-rozottan visszautasította Eva Maria Barki állítását, mely szerint a szervezet vezetői nem képviselték megfelelően a két atléta érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!