Sport

2006.07.17. 10:47

Meghallgatás: elhalasztva (2004.09.16)

<p align="justify"><strong>Budapest (VN, mti) - A Magyar Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottsága előtt tegnap megjelent az olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert, a kalapácsvető Annus Adrián és edzőjük, Vida József, de a meghallgatást egy héttel elhalasztották.</strong><br /></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Fazekas Róbert és Annus Adrián ügyvédjükkel, a Bécsben élő, magyar származású Eva Maria Barkival jelent meg a bizottság előtt, valamint elkísérte őket tanúként beidézett edzőjük, Vida József is. A szabályok szerint azonban az atléták jogi képviseletét Magyarországon csak olyan ügyvéd láthatja el, aki megfelelő magyar kamarai tagsággal rendelkezik. Ezért a meghallgatást elnapolták, s jövő kedden folytatják. 

Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta, hogy a szövetség felé Annus nem nyilatkozott arról, befejezte-e pályafutását, de a jegyzőkönyv szerint a kalapácsvető vállalta, hogy a következő tárgyalási időpontig ezt megteszi. (Egy 2004-es kormányrendelet alapján ugyanis a visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás.)
*A Magyar Olimpiai Bizottságtól származó hír, hogy visszaküldték a NOB-nak Annus Adriánnak az athéni játékokon elért győzelméért járó oklevelét. 

Az olimpiai győztesek és dobogósok okleveleit a görög szervezőbizottság (ATHOC) nem egyszerre juttatta el a nemzeti olimpiai bizottságoknak. Így Annus Adrián oklevele - amelynek első lapján többek között a következő felirat áll: "Az olimpia az igazság királynője..." - szerdán érkezett meg a MOB címére.
"Az oklevelet a NOB határozatának megfelelően gyorspostával azonnal visszaküldtük Lausanne-ba", jelentette ki Molnár Zoltán ügyvezető igazgató. 

*Bár a kalapácsvetés athéni olimpiai aranyérme továbbra is Annus Adrián birtokában van - s egyelőre nem is kíván megválni tőle -, Japánban is van már egy kalapácsvető-arany, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság postázott az Annus kizárását követően olimpiai bajnokká avanzsált Murofusi Kodzsi címére. Az "aranyos küldeményről" a Japán Olimpiai Bizottság adott hírt, közölve azt is, hogy a medált Murofusi szeptember 23-án veszi át a yokohamai nemzetközi verseny keretében. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a "pótaranyat" a NOB a tartaléknak készíttetett éremkollekcióból választotta ki és küldte el Tokióba, miután Annus nem szolgáltatta vissza az eredetit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!