Sport

2006.08.24. 02:29

Új módszerek, új lehetőségek

Szombathely (fp) - Az év legjelentősebb hazai sporttudományos világkongresszusa zajlik tegnaptól a Claudius Hotelben, ahol a Sportmozgások Biomechanikája és Sportteljesítmények elemzése címmel 25 ország képviselői cserélnek eszmét.

Mórocz Zsolt

Prof. Nádori László, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke a legnagyobb szabású hazai sporttudományos rendezvénynek nevezte a VII. világkongresszust, amelyre 170-en érkeztek szerte a világból, Új-Zélandtól Dél-Afrikán át az Egyesült Államokig. A konferencia létrejöttében kulcsszerepe van annak, hogy a Berzsenyi Dániel Főiskola Sporttudományi Intézete az alapítója és koordinátora a tizenhat ország felsőoktatási intézményeit magába foglaló, a sporttudomány és sportegészségügy témaköreiben együttműködő hálózatnak, árulta el Szegnerné dr. Dancs Henriette főszervező. A kongresszus elnevezéséhez kapcsolódóan nem véletlenül gyarapítják a prezentálók táborát azok a teljesítmény-elemzéssel foglalkozó sportszoftver világcégek, amelyeknek szolgáltatásai manapság nélkülözhetetlenek a sportbizniszben. Legyen szó csapat-, vagy egyéni sportágakról. Az egyik cég internetes nyitólapján például Steve McClaren, az angol labdarúgó-válogatott kapitánya hangsúlyozza az objektív adatokhoz való hozzáférés nélkülözhetetlenségét. Ami Nyugaton már megszokott, arról itthon még alig tudunk valamit. Ezért is érthetetlen, hogy a sportági szakszövetségek, legalábbis a nyitónapon, nem mutattak érdeklődést a legkorszerűbb ismeretek iránt. Bár a találkozó hivatalos nyelve az angol, az előadások nyíltak, így a szervezők arra bátorítják az edzőket, testnevelőket, hogy látogassanak el a Claudius konferenciatermébe. Ma a kosárlabdáé lesz a főszerep spanyol és délszláv oktatók interpretálásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!