Sport

2007.04.23. 02:28

Veréb és Ligeti lett bajnok

Szombathely - Két arany-, három ezüst- és két bronzérmet tartottak itthon a szombathelyi birkózók a junior szabadfogású országos bajnokságon. A házigazda Haladás-Force második lett a csapatversenyben.

Horváth Erika

A házigazdák, Veréb István tanítványai igazán kitettek magukért, hiszen mind az öten dobogóra állhattak, ebből négyen döntőt vívhattak. A 84 kilósoknál a junior vb-hetedik ifj. Veréb István negyedik junior magyar bajnoki címéhez kétség sem férhetett, ellenfelei egyetlen pontot sem tudtak elérni ellene. A Sziget SE-s Erdeit tussal, a volános Kányási Sándort technikai tussal, a diósgyőri Bacsa Attilát két vállal győzte le. A klubtársa, Hidegh Csaba el-leni fináléban megintcsak technikai tussal bizonyult jobbnak.

- Nem volt nehéz ez az ob, de felkészülésnek mindenképpen jó az idei nagy feladatok előtt - mondta a verseny után az aranyérmes. - Hamarosan felnőtt ob lesz, a junior-válogatottal Romániába és Törökországba is megyünk. Utolsó juniorévemben szeretnék jó eredményt elérni az Eb-n. Ha sikerül, akkor talán a vb-re is utazhatok.

Szépen birkózott Hidegh Csaba is; Bacsa A. ellen két menetben nyert, az orosházi Szabót tussal verte, ezzel a fináléba jutott - életében először.

A 96 kilóban is két Haladás-birkózó indult. Az elsőéves junior Ligeti Dániel a vasasos Fodort és Majorost 2:0-ra verte, az egri Vargát tussal győzte le. Csak finálébeli ellenfele, a tavalyi junior Eb-n kötöttfogásban ötödik Dajka Richárd tudott pontot szerezni ellene. De ez a harc is két menetben dőlt el, egyértelműen a szombathelyi fiú javára, aki igen taktikusan a lábharcot erőltette abban kevésbé rutinos ellenfele ellen.

- A legnagyobb problémám az a sérülés volt, amit az első mérkőzésemen szereztem. Bedagadt a térdem, a meccsek között jegelni kellett. Így még nagyobb az értéke az aranynak - mondta a 18 éves bajnok.

Gáncs Zoltánt két 2:0-s győzelem - a diósgyőri Kosik és a kecskeméti Nagy ellen - után Dajka állította meg (0:2), de a volános Sárközi Józsefet 2:0-ra legyűrte a bronzéremért.

A 120 kilóban - a még ifi, 17 éves, s ott 100 kilós - Csercsics Richárd a volános, szintén ifi Puhr Dánielt tussal verte, az FTC-s Kisst 2:0-ra. A váci Ács elleni döntő is neki állt; az első menetben 6:1-re nyert, a másodikban is 3:0-ra vezetett. Aztán egy pillanatnyi kihagyás, és tussal kikapott az ifi Eb-bronzérmes ifjú titán. Így a hab elmaradt a tortáról - hiszen az arannyal a Haladás-Force - nyerte volna a csapatversenyt; de a két arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal is mindenképpen elégedett lehet Veréb István edző, aki a verseny előtt edzői munkájáért a Magyar Birkózó Szövetség diplomáját vehette át.

A volánosok - Őri Gerzson tanítványai közül - a 60 kilós, még ifikorú Sárközi Richárd jutott legtovább. A kanizsai Kovácsot és a törökszentmiklósi Bagdit 2:0-ra győzte le. A döntőben a tavalyi ifi Eb-második Tőzsér Sándortól kapott ki 2:0-ra, így ezüstérmet szerzett. A Vasi Volán másik dobogósa a 84 kilós Kányási Sándor lett, aki a tatabányai Bacsa Mihály ellen 2:0-s győzelemmel nyitott, majd jött a Veréb elleni vereség. Utána viszont még két 2:0-s győzelem következett - a Sziget SC-s Erdei és a diósgyőri Bacsa A. ellen -, s ezzel a harmadik helyig jutott. A 74 kilóban Hittér Dénes egy győzelemmel és két vereséggel, a 96-ban Sárközi József és a 120-ban Puhr Dániel két-két vereséggel ötödik helyezést szerzett.

A csapatversenyben a Haladás-Force a Kazincbarcika mögött második lett, illetve két különdíj is itthon maradt: ifj. Veréb István lett a legtechnikásabb, Ligeti Dániel pedig a legjobb hazai birkózónak felajánlott díjat kapta.

A vasi helyezettek. 60 kg: 2. Sárközi Richárd (Vasi Volán). 74 kg: 5. Hittér Dénes (Vasi Volán). 84 kg: 1. Veréb István (Haladás-Force), 2. Hidegh Csaba (Haladás-Force), 3. Kányási Sándor (Vasi Volán). 96 kg: 1. Ligeti Dániel (Haladás-Force), 3. Gáncs Zoltán (Haladás-Force), 5. Sárközi József (Vasi Volán). 120 kg: 2. Csercsics Richárd (Haladás-Force), 5. Puhr Dávid (Vasi Volán). Csapatverseny: 1. Kazincbarcikai VSE 30 pont, 2. Haladás-Force 28 pont, 3. Diósgyőri BC 23.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!