Sport

2008.12.12. 03:29

Pars Krisztián ezüstérmes

<b> Lausanne, Szombathely </b> - Csaknem négy hónappal a pekingi olimpia után nyilvánították ezüstérmessé a kalapácsvető versenyen negyedik Pars Krisztiánt, miután doppingolás miatt kizárták a fehérorosz Gyevjatovszkijt és Tyihont.

Horváth Erika

- Természetesen boldog vagyok, még akkor is, ha a pekingi stadionban nem élhettem át a dobogósoknak kijáró ünneplést - mondta lapunknak Pars Krisztián. - Legfőképpen annak örülök, hogy Németh Pali bácsinak végre tudtam felnőtt világversenyes érmet is szerezni. Biztosan még jobb érzés lesz, ha majd a kezemben tarthatom az ezüstérmet, de arra még várni kell. Sok változást hozhat az életemben ez az ezüst, nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülést. A versenyeken jobb a megítélésük az olimpiai érmeseknek, és az sem utolsó dolog, hogy 35 éves korom után életjáradékot kaphatok.

- Nem nyugtalankodtam a döntés miatt, biztos voltam abban, ha valóban vétkeztek, kizárják őket - kommentálta a döntést az immár olimpiai érmes tanítvánnyal is büszkélkedő Németh Pál mesteredző. - Én nem is sokallom a várakozással töltött időt, meg kellett adni nekik a lehetőséget az igazuk bizonyítására. Örülök az éremnek, 10-15 év múlva már senki sem fog arra emlékezni, hogy milyen körülmények között született. Csak arra, hogy Pars ezüstérmes lett, és folytatta a magyar kalapácsvetők dicsőséges sorozatát. Még fiatal; ha ő is úgy gondolja, ahogy én és a környezete, ő lehet az ötödik magyar olimpiai bajnok kalapácsvető.

- Szívből gratulálok Krisztiánnak a fényes sikerhez - üzente Ipkovich György, Szombathely polgármestere. - Az önkormányzat nagy örömmel tesz eleget annak a vállalásának, hogy az olimpiai negyedik és második helyért járó jutalom különbözetét neki és Pali bácsinak is kifizeti. A jövő szombati sportkarácsonyon szeretnénk köszönteni őket. Ez az ezüstérem némi elégtétel a négy évvel ezelőtt történtek után. Bár akkor sokkal gyorsabban vették el az aranyakat, mint a fehéroroszoktól az érmeiket.

- Ez a döntés némi tapasz az athéni mély sebekre. Pars Krisztián megkapja a negyedik és a második hely közötti különbözetet ami a pénzjutalmat illeti, emellett várható, hogy az ezzel járó magasabb állami kitüntetést is, anélkül, hogy a korábbit vissza kellene adnia - mondta Gyenesei István, a sportért felelős önkormányzati miniszter.

- Valószínűleg én adom majd át az ezüstöt Pars Krisztiánnak, talán már a januári közgyűlésünkön - fogalmazott Schmitt Pál, a MOB elnöke. - Feltétlenül örülök a döntésnek. Négy éve, amikor tőlünk vették el az érmet, jogosan, bennünket sújtott a NOB által meghirdetett zéró tolerancia, most viszont nekünk kedvezett.

Végezetül álljon itt Annus Adrián véleménye, akinek négy évvel ezelőtt, az athéni olimpia kalapácsvető döntője után negatív volt a tesztje, ám utólagos mintaadás elmulasztása miatt megfosztották az aranyérmétől.

- A magam ügyével már nem foglalkozom, különben is, ez teljesen más. Biztos voltam abban, hogy a fehéroroszoktól elveszik az érmeket. A zéró toleranciát hirdetve a NOB nem engedhette meg magának, hogy másképp döntsön. Az IAAF szabályzata szerint is teljesen mindegy, mi módon lett magasabb a tesztoszteronszint, ha nagyobb a megengedett mértéknél, az büntetendő. Pedig lehet, hogy nem is doppingoltak. Vannak olyan táplálékkiegészítők, amiktől óva- kodni kell. Nincs bennük doppingszer, de például a tesztoszteronszintet megemelhetik. Persze az, hogy ki mit eszik, szed, az a sportoló felelőssége. Emberileg sajnálom mindkét beloruszt, különösen Tyihont; nagyon képzett, a világ egyik legjobb kalapácsvetője, nem véletlenül háromszoros világbajnok. Azt senki sem mondhatja rá, hogy nem tud dobni. Krisztiánnak szépségtapasz lehet ez az ezüstérem, mert Pekingben lemaradt a dobogóról, sőt, az aranyéremről. Akkor is úgy éreztem, hogy ezt az olimpiát neki kellett volna megnyernie.

A férfi kalapácsvetés új sorrendje: 1. Primoz Kozmus (szlovénia) 82,02 m, 2. Pars Krisztián (Magyar) 80,96, 3. Murofusi Kodzsi (japán) 80,71, 4. Olli-Pekka Karjalainen (finn), 79,59, 5. Szymon Ziólkowski (lengyel) 79,22, 6. Libor Charfreitag (szlovák) 78,65, 7. Markus Esser (német) 77,10, 8. Haklits András (horvát) 76,58.

Lapzártakor érkezett a hír: Ivan Tyihon bejelentette, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul jogorvoslatért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!