Sport

2008.12.02. 03:25

Új fejezet kezdődött

<b>Szombathely </b> - Tegnap este felszállt a füst, a Haladás VSE női röplabdázói megtudták, hogy a jövőben kikkel kell együttműködniük. A csapat edzője Koltai Miklós lett.

Horváth Erika

A szakosztály új elnökségét három hölgy alkotja. A technikai vezető Kúti Zsuzsanna maradt, a gazdasági ügyek intézésére Kissné Danka Juditot kérték fel, míg a szakmai felügyeletet Mezősiné Keszei Zsuzsanna látja el. Utóbbi maga is volt Haladás-játékos - ifiválogatott és a vasutas Európa-bajnokságon hatodik helyezett magyar csapat tagja. Van matematika-testnevelés szakos tanári, röplabdaedzői és informatikus diplomája is.

- Elsőként Juditot nyerték meg a Haladás vezetői, őt bízták meg a szakosztály gazdasági helyzetének elemzésével. Ő választott engem maga mellé, hiszen jó barátságban vagyunk, és levezetésként sokáig röplabdáztunk együtt a Falco amatőr csapatában. Én pedig a szakmai munka irányítására volt főiskolás társamat, Koltai Miklóst nyertem meg - vázolta röviden az előzményeket Keszei Zsuzsanna. - Egy stabil NB I-es csapatot szeretnénk működtetni, az egymással szemben állóknak tűzszünetet hirdetni, a szétforgácsolt erőket pedig egyesíteni.

Az új edző a 47 esztendős Koltai Miklós. A szombathelyi főiskolán matematika- testnevelés szakon végzett, majd a TF-en egyetemi kiegészítőt. Röplabda szakedző. Sőt, már célegyenesben van a doktorija is, amelynek témája Az együttes feladatmegoldás hatékonyságának vizsgálata - Röplabdázók felkészítésének és versenyeztetésének szakmódszertani vonatkozásai. Kilenc éve tanít a Hefele szakképzőben, az ő tanítványa volt a magyar férfiválogatott centere, Nagy József, aki aztán Dunaújvárosban bontakoztatta ki tehetségét. Annak idején játszott a Tanárképzőben és a Progressben, aztán játékosedző, majd edző lett. Nőknél eddig csak Ausztriában dolgozott, három évig Hartbergben, az elmúlt szezonban pedig Fürstenfelden.

- A nyáron is megkeresett már a Haladás, de csak úgy vállaltam volna az edzőséget, ha teljesen tiszták a viszonyok emberileg és anyagilag is. Darázsfészekbe nem szívesen nyúl az ember. Az új vezetőség végtelenül puritán feltételek mellett, de fiskális szemlélettel kezd munkához, aminek fontos eleme a korrekt, nyílt lapokkal történő játék. Így kihívásnak érzem a feladatot. Igaz, felgyorsultak az események, január helyett most, olyan helyzetben kell átvennem a csapatot, amit az ellenségeimnek sem kívánnék. Ezen a héten csupán két edzést tudunk tartani, s közben három mérkőzést kell játszani. Igazán mély vízbe ugrottam.

- Az utóbbi időben a tévéből követtem nyomon a csapat játékát. Biztos vagyok abban, hogy ezek a lányok sokkal jobb játékosok annál, mint amit mutattak - folytatta Koltai Miklós. - Nagyon hullámzó a teljesítményük. Olyan energiákat kell felszabadítani bennük, amik az utóbbi időben nem jöttek ki. Sok munkával, apró lépésekkel, s nem utolsósorban csapategységgel lehet sikert elérni. A legsürgősebb feladatok a nyitások javítása, a védekezésben a felelősségi zónák tisztázása, illetve a nyitásfogadás biztossá tétele. Utóbbi elsősorban lélektani hadművelet. Pozitív légkörben, nem remegő térdekkel az is jobban megy. Az a célom, hogy hangulatos meccsekkel sikerüljön visszacsalogatni a nézőket, s ebben a röplabdában a játékosok és a nézők is örö-müket leljék. Csak úgy lehet a szponzori támogatásra számítani, ha nyugodt a légkör a csapat körül, illetve ha van (jó) teljesítmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!