Sport

2009.02.25. 03:29

Kikövezték az utat

<b>Szombathely </b> - A Haladás VSE, a Rajczy Imre Sportiskola és az NYME Savaria Egyetemi Központ példaértékű összefogásával kiszámítható sportolói életpályát tudnak kínálni (egyelőre) az atlétáknak.

Horváth Erika

A felnőtt fedettpályás országos bajnokságon a Haladás VSE hét frissen igazolt atlétája 65 bajnoki pontot szerzett - ez a példaértékű összefogás első gyümölcse.

Mint Friedmanszkiné Mohácsi Éva, a Rajczy Imre Sportiskola igazgatóhelyettese, atlétaedzője és Kovács László, a Haladás VSE ügyvezető elnöke elmondta, könnyen egy hullámhosszra kerültek. Hisz míg a zöld-fehér klub elnöksége szerette volna az utóbbi években minimális létszámmal és nem túl eredményesen működő atlétikai szakosztályát újra felvi-rágoztatni, addig az utánpótlásképzésre specializálódott sportiskolának a kiöregedő , de eredményes atlétáinak további versenyeztetésére kellett megoldást találnia. Így köttetett közöttük az az együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a Delfin SE (ez a sportiskolások versenyeztetésének jogi keretét biztosító egyesület) a vágta-gát és ugró szakágban kiemelkedő eredményeket elért atlétái 16 éves koruktól a HVSE-ben folytathatják pályafutásukat, de addigi ne-velőedzőik, Friedmanszkiné Mohácsi Éva és Lengyák György irányításával. (S ahogy már több példa is van erre az országban, a pontokat a két egyesület közösen kapja.) Az első körben 13 - köztük nyolc aranyjelvényes - atlétát igazoltak át a Haladásba.

Így egészen kis kortól tudják biztosítani a folyamatosságot. A szombathelyi Derkovits iskolában már alsó tagozatosoknak is vezetnek atlétikai foglalkozásokat - ott tanít a sportiskola egyik edzője, Bárdics András is; 12 éves kortól a sportiskolába irányítják őket, onnan mehetnek tovább a Haladáshoz. A lánc azonban itt még nem ér véget. Hisz a Magyar Atlétikai Szövetség Szombathelyt is befogadta az életút programjába, amely óvodáskortól az egyetemig kínál lehetőséget a sportolásra. Ehhez már csak egy olyan felsőoktatási intézmény kellett, ahol óralátogatási kedvezménnyel segítik az atléták tanulását, versenyzését. A Nyugat-magyarországi Egyetem már régebben csatlakozott a Magyar Olimpiai Bizottság élet-út programjához. A Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese, prof. dr. Gadányi Károly is nyitott a sportolók fogadására. Ez óriási segítség ahhoz, hogy a saját nevelésű versenyzőket itthon tudják tartani. A HVSE és az egyetem között is megállapodás köttetik, ráadásként a lelkesen edző, megfelelő szinten teljesítő hallgatók is átigazolhattak a patinás szombathelyi klubhoz. Így került ide a sprinter Kása Tibor, 400-as Kamarás Ákos és a távolugró Virovecz István. Egy láncszem viszont még hiányzik. Az önkormányzattól városi sportösztöndíjat szeretnének a legalább válogatott szintű, az egyetemen tanuló hallgatóknak. Így még inkább elérhetik a célt, hogy minél több élsportoló itthon maradjon, illetve az ország más részében élők minél többen válasszák Szombathelyt továbbtanulásuk helyszínéül.

Így teljes tehát a felépítmény az óvodától az egyetemig. Ezzel a konstrukcióval, több lábon állva könnyebb a sportolókat eltartani , illetve az edzőket is megbecsülni. Kovács László azt mondja, ez az atlétikai program amolyan kísérleti nyúl is. Ha beválik, szeretnék kiterjeszteni a többi utánpótlás-neveléssel is foglalkozó szakosztályukra, a birkózókra, súlyemelőkre és ökölvívókra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!