Sport

2009.03.02. 03:29

Birkózás Magyar Arany Nagydíj: Fodor Zoltán aranyérmes

<b>Szombathely </b>- Egy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyar birkózók az Arena Savariában rendezett kötöttfogású Magyar Arany Nagydíjon.

Horváth Erika

Huszonhárom ország 156 birkózóját vonultatta fel az idei, szombathelyi Magyar Arany Nagydíj kötöttfogású birkózó Grand Prix-verseny. Magyar szempontból az első, a szombati nap volt sikeresebb, hiszen a négy súlycsoportban 12 szőnyegre lépő magyar birkózóból négyen is érmet szereztek. A dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a pekingi olimpiai ezüstérmesünk, Fodor Zoltán. Fehérorosz, szlovák és lengyel, majd ismét egy fehérorosz riválison keresztül vezetett az útja a fináléba, ahol a tavalyi GP-n második grúz Karsava ellen is igazolta klasszisát, és a két menet utolsó fél percében - egyszer védekezésből, egyszer támadásból - megszerezte a győzelemhez szükséges egy-egy pontot.

- Eddig két versenyem volt az új szabályrendszerben, s úgy érzem, sikerült alkalmazkodnom hozzá. Állásból ugyan most is kevésbé szeretek birkózni, de a lenti helyzetekben - ha kell - megcsinálom az akciókat. Az olimpia után sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lettem, fejben is jól felkészült vagyok. Az idei Eb-n és vb-n is mindenképpen dobogón szeretnék végezni - mondta a nagyon szerény és szimpatikus Fodor Zoltán.

Örömteli, hogy a 84 kilóban még Dajka Zsolt is be tudott masírozni az elődöntőbe. Ott ugyan kikapott Karsavától, de a vigaszágon a török Yildirim legyőzésével kiharcolta a bronzérmet. A 120 kilósoknál a magyar válogatott doyenje, a 34 esztendős Deák Bárdos Mihály útja román, grúz és bolgár ellenfélen át vezetett a fináléba. Ott azonban meg kellett hajolnia a feltörekvő ifjú, a 20 éves török Kayaalppal előtt, aki már tavaly is megnyerte a nagydíjat, és mellesleg junior világbajnok is lett. Szombaton csak a 60 kilóban nem született magyar érem; a 74-ben az első számú, sérüléséből lábadozó birkózónk, az Európa-bajnok Bácsi Péter távollétében Kun Renátó tett ki magáért, egy szlovén, egy izraeli, majd grúz versenyzőt legyőzve került be az elődöntőbe. Ott ugyan a későbbi győztes török Cebitől kikapott, ám a vigaszágon a lengyel Kwit felett aratott sikerével megszerezte az egyik bronzérmet. Az csak a bónusz volt, hogy az olimpiai és világbajnok Farid Manszurovval állhatott együtt a dobogó harmadik fokán. (Az azeri versenyző 66 kilóban aratta nagy sikereit.)

A vasárnapi versenyen a műtétjéből lábadozó 55 kilós Módos Péter és a 66 kilós Európa-bajnok Lőrincz Tamás nélkül csekélyebbek voltak a nyolc főt számláló magyar különítmény esélyei. A 66 kilóban Dreschler Attila és Kliment László is vigaszágra jutott ugyan, de ott az első meccsükön végleg elvéreztek. A 96 kilóban Kiss Balázs és Virág Lajos egy-egy győzelem után egymással találkoztak a negyeddöntőben. Kiss léphetett tovább, de a finálétól elütötte őt a 2006-os észt világbajnok, Nabi. Így Virág lemaradt a vigaszágról, a 2006-os GP-győztesünk viszont a bronzéremért küzdhetett. A szlovák Kőszegy elleni akadályt nagyszerűen vette, technikai tussal nyert - ezzel megszerezte a magyar csapat ötödik érmét.

- Egy arany, egy ezüst és három bronz - ez a tartalékos csapatunkkal, amelyből három meghatározó birkózónk is hiányzott -, nem várt jó eredmény - értékelt a verseny után Struhács György szövetségi kapitány. - Persze felkészülési verseny lévén sok hibát is láthattunk, s azt is, hogy főként a kis súlyokban a második emberek még nem tudják pótolni az első számúakat. Fodor Zoli az első meccse kivételével szépen birkózott, nem is csináltak rajta pontot. Deák Bárdos remek teljesítménye még engem is meglepett. Az új szabály neki mindenképpen kedvez, ő mindig is a kondíciójáról volt híres. Dolgozunk tovább, hiszen hamarosan kezdődik az Európa-bajnokság. Módos és Lőrincz hiányában nagyon vérmes reményeink nem lehetnek, de azért mindenképpen szeretnénk érmet hozni Vilniusból.

Ahogy a birkózóversenyeken szokás, csapatversenyt is hirdettek. A magyar válogatott szoros küzdelemben, 46 ponttal megszerezte az elsőséget, a második helyezett a 45 pontos grúz csapat, míg a harmadik a 42 pontos török együttes.

Mindenképpen szóljunk még az új szabályokról, amik valamivel érdekesebbé tették a kötöttfogású birkózást. A menetekben a korábbi egy helyett most másfél percig tart az álló helyzetű birkózás, és csak fél perc jut a térdelő helyzetre. Ha nem születik pont, akkor az első menetben a piros mezt viselő versenyző a kedvezményezett, ami a második menetben automatikusan átszáll a kékmezesre. Ha a harmadik menet első másfél perce is döntetlen, akkor az a birkózó kapja a kedvezményezettséget, aki addig több akciópontot ért el. Ha ez a pontszám is döntetlen, akkor - de csak akkor - sorsolják ki golyóhúzással, hogy kié is a kedvezmény.

A Magyar Arany Nagydíjon is láthattuk, amit a szakemberek is jeleztek, hogy érdekesebb, látványosabb lett a kötöttfogású birkózás. Nagyobb kondíció kell hozzá, több az akció - főként a kisebb súlycsoportokban -, persze a védekezésre szakosodott versenyzők most is igyekeznek akaratukat ellenfelükre kényszeríteni. Mindenesetre ez a rendszer jóval igazságosabb, mint az előző volt - ami megérett a változtatásra. A 2009. évi Magyar Arany Nagydíj dobogósai. 55 kg: 1. Kohei Haszegava (japán), 2. Los (lengyel), 3. Mango (amerikai) és Fris (szerb). 60 kg: 1. Rovsan Bajramov (azeri), 2. Betterman (amerikai), 3. Diaconu (román) és Tanioka (japán). 66 kg: 1. Manucsar Tszhadaja (grúz), 2. Stefanek (szerb), 3. Makszimovics (szerb) és Panait (román). 74 kg: 1. Selcuk Cebi (török), 2. Kikov (belorusz), 3. Manszurov (azeri) és Kun Renátó. 84 kg: 1. Fodor Zoltán, 2. Karsava (grúz), 3. Dajka Zsolt és Michalkiewicz (lengyel). 96 kg: 1. Serkan Özden (török), 2. Nabi (észt), 3. Kiss Balázs és Svec (cseh). 120 kg: 1. Riza Kayaalp (török), 2. Deák Bárdos Mihály, 3. Csugosvili (belorusz) és Cselidze (grúz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!