Sport

2009.03.10. 03:28

Megnyirbálják a sportköltségvetést

<b>Szombathely</b> - A nehéz pénzügyi helyzetben a város sportköltségvetéséből (is) le kell faragni. De a sportintézményrendszert is át akarják alakítani - tudtuk meg Lazáry Viktortól, a sportbizottság elnökétől.

Horváth Erika

A februári városi közgyűlés a sportágazat kiadásainak csökkentésére kérte a sportbizottságot. Az előterjesztésben szereplő 462 millió forintot úgy kell 65 millióval csökkentenie, hogy benne legyen a birkózó Magyar Nagydíj és az augusztusi junior női kézilabda Eb összesen 15 milliós támogatása is (ezeket eredetileg nem tervezték be). A sportbizottság a múlt szerdán rendkívüli ülést tartott, és első olvasatban tárgyalta az új tervet, amit a március végi közgyűlésre előterjeszt.

- A Szombathelyi Haladás és a Falco üzleti terve alapján szakmailag jogosnak tartjuk a labdarúgók 110, a kosarasok 100 millió forintos önkormányzati támogatási igényét. De a sportbizottságnak jelenleg az az álláspontja, hogy ne az amúgy is kicsi, 4-5 milliós tételekből vonogassunk el. Azt javasoljuk, hogy a rendelkezésre álló keretből a Falco és a Haladás is 70-70 milliót kapjon, ez elég ahhoz, hogy ne legyenek likviditási problémáik. A HVSE eredetileg 45 millióját is le kell csökkentenünk 40-re. Egyben arra kérjük a közgyűlést, hogy találjon másik forrást arra, hogy az így kieső támogatást megkaphassák ezek az egyesületek - mondta Lazáry Viktor.

A sportbizottság elnöke szólt arról is, hogy a gyermek- és ifjúsági sportra szánt összeget 16-ról 20 millióra emelték, de a szabadidősportra is 3 millióval többet (16-ot) adnának, mint tavaly. A nem kiemelt sportszervezetek támogatására ugyanúgy 40 millió forintot irányoznak elő, mint 2008-ban. Viszont eltűntek a tavalyi külön tételsorok. Például ebből a 462 milliós keretből nem szánnak pénzt már más nagy rendezvényre, de a SZoESE kézilabdázóinak a tavalyi 10 millió, a Savaria kosarasainak pedig a 4,5 millió után az idei évre egy fillért sem adnának. Lazáry Viktor szerint a sportbizottság munkájában nem játszik szerepet a politikai hovatartozás. Döntéseiket 95 százalékban egyhangúlag hozzák meg, így volt ez annak előtte, amikor bal-, s most is, amikor jobboldali a többség.

A város sportintézményrendszerét érintő átalakítási tervbe, központosításba is betekintést engedett Lazáry Viktor fideszes képviselő, amellyel az a céljuk, hogy átláthatóbb legyen, és kevesebb pénzből tudják működtetni, mint a mostani különálló intézményeket. Miután törvé-nyi kötelezettség, hogy a Sportszolgáltató Kht.-t - amelynek négy sportlétesítmény kezelése a feladata - június 1-jéig meg kell szüntetni, úgy tervezik, hogy egy nonprofit kft.-vé alakítják, amely jelenleg a Sportcentrum munkanevet viseli. Több más megyei jogú város példáját követve ide tagozódna be a sportiskola is. A legbizonytalanabb tényező az, hogy az Arena Savaria üzemeltetését vissza tudják-e szerezni az élő szerződéssel rendelkező, győri Unihall Kft.-től. Meglátásuk szerint ha ez a jog a szombathelyi önkormányzathoz kerülne, akkor más rendezvényeket nem kellene támogatnia a városnak. Hiszen a bevételek nem magáncégeké lennének, hanem maradnának az önkormányzatnál, miután a rendezvényeket is a Sportcentrum szervezné.

Némi változtatást terveznek a sportkoncepcióban is. Elsőbbséget élvez a diák-, szabadidősport és utánpótlásnevelés. Az élsportban konkrétan meghatározzák azokat a sportágakat - például férfi kosárlabda, férfi és női labdarúgás, atlétika -, amiket kiemelten kezelnek, de sajnos lesznek olyanok is, amelyeknek az álmait nem tudják tovább finanszírozni. Az olimpikonok felkészülési támogatását viszont 3-ról 4 millió forintra emelik, és nem csak az olimpia évében adják.

A városi közgyűlés 2008 szeptemberében új bizottságokat alakított. Az egyik a héttagú - legfőképpen véleményezési és javaslattételi feladatokkal megbízott - sportbizottság. Új elnököt a márciusi közgyűlésen választottak Lazáry Viktor személyében. A régi elnök, Varga Tamás is tagja maradt a grémiumnak; a többiek: dr. Prugberger Emil, Oroszvári Ernő, Lendvai Ferenc, dr. Polgár Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!