Sport

2009.06.20. 08:35

Elismert gyógymasszőr lett a Sabaria volt kapusa

Szombathely - A Sabaria volt NB II-es labdarúgócsapatának hálóőre, Venczel József napjainkban gyógymasszőrként segíti a válogatott sportolókat.

Gergácz Zoltán

Sportberkekben nem szorul különösebb bemutatásra Venczel József, a Sabaria volt NB II-es labdarúgócsapatának kapusa. Annál inkább civil foglalkozását tekintve. Gyógymasszőrként több válogatottnál is alkalmazzák, s a legújabb elismerés: a tajvani Világjátékokon ő lesz a magyar versenyzők segítője.

- Sportolóként, 17 éves koromban dr. Povezsán János kínai módszerekkel gyógyított. Már akkor kezdett érdekelni a dolog. Még aktív labdarúgóként, 16 évvel ezelőtt, 1993-ban Bükön kezdtem mint gyógymasszőr, mert a sporttól nem akartam elszakadni, viszont edzőként bizonytalannak láttam a jövőt. Aztán kapcsolatba kerültem a német labdarúgó-válogatott vezetőségével, és ennek köszönhetően Németországban sikerült továbbképeznem magam. 

Főleg a sportsérülések, kötések és a pszichológia volt előtérben. Négy éve kerültem a magyar női labdarúgó-válogatotthoz, dr. Woth Péter ajánlásának köszönhetően - meg talán azért, mert maximálisan elégedettek voltak velem - előbb a női strandkézilabda-válogatottnál, majd a férfinál megszakítás nélkül három éve dolgozom. Az ő ajánlásukra kerültem be a július 12-29-éig Tajvanon rendezendő nem olimpiai sportágak Világjátékokra utazó csapatba, egyedüli masszőrként. 



De előtte még, június 21-étől a standkézi Eb-n is helyt kell állnom. Főállásban - vállalkozóként - Ausztriában dolgozom, de itthon is sokan járnak hozzám. Többek közt a viktóriás lányok, a Haladásból Kuttor, Kenesei, Tóth Norbi, a Fradiból Ferenczi, de Klinsmann is volt már a kezem alatt. Szeretem ezt a szakmát, akin tudok, segítek. A Feminával háromszor voltam kint a Bajnokok Ligáján. Amire nagyon büszke vagyok, hogy a válogatottnál egyedüli vidéki vagyok a stábban. Megkerestek a férfi fociválogatottól is, hogy a telki edzőközpontban legyek velük. Nem fogadtam el, mert számomra az osztrák vállalkozásom az első. Ott a magam ura vagyok.

- Voltak rendkívüli esetek?

- Tavaly a spanyolországi strandkézi-vb-n a lábán megsérült egy líbiai játékos, gipszet kapott. Azt mondták neki, legalább hat hetet ki kell hagynia. Odamentem, levetettem a gipszet, feltettem neki egy speciális kötést, és három nap múlva már játszott. Vagy hogy helyi példával is éljek: műtétje után én kezeltem a viktóriás Tóth Gabi keresztszalag-sérülését, és három hónap múlva már szintén játszott. Nagy bánatom, hogy Magyarországon a masszőri állás nincs kellően megbecsülve, pedig a sérült sportolók minél előbbi felépülésében kulcsszerep jut nekik. Az anyagiakról meg ne is beszéljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!