Sport

2009.07.28. 02:29

Élvonalbeli vízilabdacsapatot építenének Szombathelyen

Szombathely - A Szombathelyi Vízilabda Klubról keveset lehet hallani, de az utánpótlás-nevelésbe nagy energiákat fektet, aminek már van is eredménye.

Vastag Nándor

A Vasi Aligátorok OB I/B-s felnőtt férfi vízilabdacsapata tavaly nyáron szűnt meg pénzügyi okok miatt, de az egyesület különböző utánpótlás korosztályaiban közel 150 gyerek sportol. A fiatalok eredményeire pedig nem lehet panasz. A diákolimpián a Szombathelyi Vízilabda Klub játé-kosai alkotta Gothard iskola fiúcsapata bajnoki címet szerzett a II. korcsoportban, s ezzel megvédte tavalyi előségét. A III. korcsoportban a lányok második helyen végeztek, míg a bolyais fiúk a IV-ben bronzéremmel zártak. A klub három csapatot indított a dunántúli vízilabda-bajnokságban. Az 1994-es korosztályban a Szakály Péter Soma, Sinkovits Márk, Takács Tamás, Sebestény Mátyás, Borsos Márk, Kaposi Bence, Boda Ágoston, Németh Bálint, Gazdag Dávid, Kásás Botond, Boros Bálint, Nagy Olivér, Ács Dávid, Avas Levente, Déri Szabolcs összetételű gárda nagy fölénnyel, veretlenül nyerte meg a hétcsapatos pontvadászatot. Az 1996-osok második, az 1992-esek harmadik helyen végeztek, míg az 1997-es gyermekcsapat a Budapest-bajnokságban ötödikként zárt. A szombathelyiek közül nyolcan bekerültek az utánpótlás-válogatottak tehetséggondozó programjába is. Ennek lényege, hogy évente van egy felmérés, melynek során a klubokból kiválasztják a legügyesebb gyerekeket. Nekik ezután havi rendszerességgel vannak edzéseik más-más városokban, de a pályafutásuk alakulását is folyamatosan figyelik a Magyar Vízilabda Szövetség szakemberei. A programnak az 1997-es születésűeknél Kásás Botond, Nagy Olivér, Juhász Máté, Jenei Dániel, Tar Doroti, Sánta Alexandra és Varga Viktória, az 1995-ösöknél Juhász Rebeka a tagja. Érdemes megemlíteni, hogy az 1993-as születésű Horváth Alex - aki kettős igazolással játszik Újpesten - a korosztályos válogatottnak is tagja.

- A célunk, hogy saját nevelésű játékosokra alapozva 3-5 éven belül első osztályú vízilabdacsapata legyen a városnak - mondta a klub elnöke, Juhász Tibor. - Egy év múlva, 2010 őszén az OB II-ben akarunk indulni, míg 2011-ben már az OB I/B-ben. Az 1994-es korosztályt nagyon ügyes gyerekek alkotják, az eredményeik magukért beszélnek. Ha továbbra is jól dolgoznak, valamint a csapatukat tapasztalt játékosokkal kiegészítjük, akkor biztos vagyok benne, hogy elérhető lesz az élvonal. A pihenő után tegnap kezdtek el edzeni a fiatalok, öthetes edzőtáborral készülünk a bajnokságokra - folytatta a vezető. - Részben a Fedett uszodában edzünk, ám kicsit szűkösen vagyunk, így Balatonfűzfőn is lesz gyakorlás. Egyelőre még nem tudjuk, hogy ősszel hol indulnak csapataink, de szeretnénk bajnokságot váltani. A Budapest-bajnokság sokkal szervezettebb és színvonalasabb, reményeink szerint oda nevezünk. Az országos utánpótlás-pontvadászat egyelőre még túl erős lenne nekünk, talán két év múlva a mostani gyermekegyüttes indulhat ott. Az ifik is sokat erősödhetnek egy év alatt a Budapest-bajnokságban, s az ott szerzett tapasztalataikkal megállják majd a helyüket a gyengébb OB II-ben. Az ősszel bővül a szakosztályunk, mintegy 30 gyerek kezdi meg tanulmányait a Gothard iskolában, ezért megegyeztünk két edzővel: Fent Gergő csapatot irányít, míg Darvas Gábor az erőnléti képzésért felel. A város jelenleg nyolcmilliót ad a klubnak, a Vasivíz Zrt. is támogat minket, de céljaink el-éréséhez még szükség lenne további szponzorokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!