Sport

2010.02.11. 15:54

Eldőlt: az MTV közvetíti a dél-afrikai labdarúgó Vb-t

Végérvényesen eldőlt, hogy a Magyar Televízió közvetíti az idei, dél-afrikai labdarúgó világbajnokságot. A június 11-én kezdődő egy hónapos világesemény mind a 64 mérkőzését a közszolgálati m1 és m2 sugározza majd.

MTI

 A közleményből kiderült: a közvetítésről azután született döntés, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) lehetővé tette, hogy a köztévé a költségek egy részét csak a torna után fizesse ki, és erről hivatalosan is tájékoztatta a Magyar Televízió alelnökét.
A kivételes engedményre azért volt szükség - amint arra a tájékoztató kitér -, "mert az MTV Közalapítvány Kuratóriuma – korábbi jóváhagyása ellenére – január 20-án nem járult hozzá a közvetítési jogok értékesítéséhez, noha a parlament úgy döntött, hogy 2010-re elvonja a Magyar Televízió eddigi összköltségvetésének 35 százalékát, a szabadon felhasználható költségvetési forrásainak pedig a felét." Emiatt a világeseményhez kapcsolódó kiadásokat az MTV csak a várható reklámbevételekből tudja finanszírozni.
 
A közszolgálati tévé december 18-án ismertette, hogy finanszírozási gondjai miatt árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a vb hazai közvetítési jogainak egy részét úgy, hogy 24 mérkőzést megtart magának. Az MTV 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra, a január 7-i határidőig két ajánlat érkezett. Az MTV nem nevezte meg a jelentkezőket, de sajtóinformációk szerint a Digi Sport és az RTL Klub/Chello licitált.
 
A kuratóriumi elnökség január 20-i döntése után - a közlemény szerint - fennállt a veszélye annak, hogy a világbajnokság jogait Európában értékesítő EBU visszavonja a közvetítési jogokat az MTV-től, és azokat újra piacra dobja Magyarország területére vonatkozóan. 
 
- Egy sportszerkesztőség nagy események nélkül olyan, mint egy focimeccs gól nélkül. Pont a lényeg hiányzik belőle - mondta Schulek Csaba. - Az MTV menedzsmentje ma a szakmát is megmentette azzal, hogy kommentátoraink a helyszínről közvetíthetik majd a világ legnézettebb eseményét. Négy riporter dolgozik majd a helyszínen, de az ő személyüket illetően csak a közeljövőben születik döntés - tette hozzá.

Minden mérkőzés az m1-en lesz látható élőben, kivéve a csoportkörök végén a párhuzamos meccsek közül a kevésbé érdekes összecsapásokat, amelyeket előreláthatóan az m2 sugároz majd.

A Magyar Televízió minden mérkőzést megismétel, sőt a www.telesport.hu oldalon is megnézhető, illetve igény szerint visszanézhető lesz valamennyi találkozó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!