Sport

2010.06.04. 12:45

FTC: Prukner László aláírt, Berki Krisztián lemondott

Prukner László pénteken sajtótájékoztatón aláírta hároméves szerződését, amelynek értelmében átveszi a Ferencváros élvonalbeli labdarúgócsapatának irányítását. Az esemény végén Berki Krisztián, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója lemondott posztjáról.

MTI

A Kaposvárról érkező Pruknernek szakmai igazgatóként ki kell majd alakítania a klub új sportpolitikáját mind az utánpótlás, mind az első és a második csapat tekintetében.
 

A 49 éves tréner 2004-ben jutott fel a Kaposvár csapatával az élvonalba, azóta ő edzette az együttest, s összesen 179 első osztályú mérkőzésen ült a kispadon. 

Az elmúlt szezonban előbb Bobby Davison, majd Craig Short által irányított Ferencváros a hetedik helyen zárt a bajnokságban, de a vezetők nem hosszabbították meg Short szerződését, mert az angol edzőnek nincs az NB I-es szereplés feltételeként meghatározott pro-licences képesítése.

"Az volt a cél, hogy egy olyan szakembert találjunk, aki biztosan olyan helyre vezeti a csapatot, amely méltó a klub múltjához" - nyilatkozta Berki, aki a sajtótájékoztató végén jelentette be lemondását, majd elhagyta a termet. A sportvezető 2008 júniusában lett az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, szerződése 2012. június 30-ig szól.

 

Prukner "belépőként" három vezérelvét osztotta meg az újságírókkal: "A sport megtanít mindenre" (Hemingway), "Az emberekkel való viselkedés művészete a sikeres emberek titka" (Parker), "Ha egy problémát egy adott gondolkodásmód idézett elő, azt ugyanazzal a gondolkodásmóddal nem lehet megoldani" (Einstein). A szakember ezt a három elvét szeretné érvényesíteni a Ferencváros élén is, ugyanakkor arra kért "minden zöld-fehér érzelmű embert", hogy fogjanak össze a sikerért.

"Mindenki, aki Ferencváros érzelmű, akinek ez a klub jelenti az identitást, az tegye félre a sérelmeit. A magam munkájával megpróbálom megteremteni, hogy az emberek büszkék legyenek erre az egyesületre. A szurkolóknak a klubot kell szeretni, nem a csapatot, az edzőt, vagy a klubigazgatót" - nyilatkozta Prukner. A trénert a sajtótájékoztató előtt a ferencvárosi baráti kör is köszöntötte, a szakember egy sálat, valamint egy nyakkendőtűt kapott ajándékba.

Az új szakmai igazgató elmondta: mindenképpen szeretne más stílust játszatni a Ferencvárossal, elsődleges céljának azt tartja, hogy az együttes képes legyen legalább két rendszerben futballozni, és hogy - akár egy adott mérkőzésen belül is - rugalmasan változtathasson a csapaton. "Ehhez rengeteg munka kell, nem tartom magam PR-edzőnek, csak a munkára kell alapozni. A Ferencvárosnak mindig dominálnia kell a pályán, erőt kell sugároznia."

Prukner a felkészülés során főként külföldi csapatokkal szeretne majd találkozni: "Egy edzőmeccsnek csak akkor van értelme, ha minimum azonos szintű ellenfelet választ az ember. Amíg formálódik az együttes, addig nem szabad kitenni a kritikáknak a gárdát."

A Ferencvárosnál erősítésként egyelőre Rodenbücher István és Nagy Patrik érkezését jelentették be, de több új játékos szerződtetése várható a közeli jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!