Sport

2010.08.27. 12:54

Kosárlabda vb, 2010: NBA-sztárok nélkül is két favorit csapat (előzetes)

A tengerentúli profiligában pattogtató legnagyobb sztárjai nélkül is az Egyesült Államok és a címvédő Spanyolország válogatottja számít a szombaton elrajtoló törökországi férfi kosárlabda-világbajnokság első számú esélyesének.

MTI

A 2006-os japán vb-n diadalmaskodó ibériaiaknál az NBA-bajnok Los Angeles Lakerst erősítő Pau Gasol nem vállalta a szereplést, míg az amerikaiak keretében csak Mike Krzyzewski szövetségi kapitány maradt a pekingi olimpiát megnyerő elitalakulatból. S ha már NBA-sztárok: ezúttal német Dirk Nowitzkit sem láthatja majd a közönség, és ugyancsak a pihenést választotta nyári programként a francia Tony Parker (San Antonio Spurs) és Joakim Noah (Chicago Bulls), az argentin Manu Ginobili (San Antonio) és az orosz Andrej Kirilenko (Utah Jazz).

A spanyolok 2006 óta minden világversenyen dobogóra állhattak: a vb-címet hazai pályán Eb-ezüst követte 2007-ben, másodikok lettek a 2008-as ötkarikás játékokon, majd megnyerték a 2009-es Eb-t. Gasol mellett ráadásul az utolsó pillanatban José Manuel Calderon (Toronto Raptors) is kidőlt egy súlyos lábsérüléssel.

Az utoljára 1994-ben világbajnok - legutóbb bronzérmes - Team USA-nál a szupersztárok távollétében az előző NBA-idény mesterlövészére, Kevin Durantra, a címvédő Los Angeles Lakerst erősítő Lamar Odomra és az ötszörös All Star-válogatott, 2004-ben NBA-bajnok Chauncey Billupsra hárul majd a vezető szerep.

Ugyancsak esélyes a dobogóra a legutóbb vb-második Görögország és a tavaly Eb-ezüstérmes Szerbia, bár múlt csütörtökön a két csapat felkészülési mérkőzésén tömegverekedés tört ki a pályán, és a nemzetközi szövetség (FIBA) a hírek szerint szigorú büntetésre készül...

Ami a házigazda törököket illeti, a közvélemény a sérült Mehmet Okür (Utah Jazz) nélkül is legalább az elődöntőbe várja a kedvenceket, az argentinok mellett a FIBA-rangsor első helye szólhat, de a Goran Dragic (Phoenix Suns), Beno Udrih (Sacramento Kings) és Jaka Lakovic (FC Barcelona) vezette szlovénok is okozhatnak meglepetést.

A jövő csütörtökig tartó csoportkör során négy hatosban küzd majd a 24 gárda, melyek közül az első négy-négy jut a nyolcaddöntőbe. A szeptember 12-én megkoronázandó világbajnok automatikusan kvalifikálja magát a londoni olimpiára.

Az elmúlt 15 világbajnokság helyszíne és dobogósai:

 

OLDALTÖRÉS: A kosárlabda világbajnokság rekorderei

A kosárlabda világbajnokság rekorderei

A kosárlabda világbajnokság rekorderei

A kosárlabda világbajnokság rekorderei

A legtöbb dobott pont egy mérkőzésen: 62 - Jae Hur (dél-koreai), 1990-ben Egyiptom ellen
A legtöbb pont: 916 - Oscar Schmidt (brazil), 35 mérkőzésen
A legtöbb pont egy vb-n: 337 - Nikosz Gallisz (görög), 1986-ban
A legtöbb mérkőzés: 41 - Maciel Ubiratan (brazil), 5 vb-n, 1963-1978
A legtöbb pont egy mérkőzésen: 251 - Brazília-Kína 154-97, 1978-ban
A legkevesebb pont egy mérkőzésen: 57 - Brazília-Egyiptom 38-19, 1950-ben
A legnagyobb különbségű győzelem: 92 - Szovjetunió - Közép-afrikai Köztársaság 140-48, 1974-ben
A legmagasabb játékos: Jao Ming (kínai), 229 cm
A legalacsonyabb játékos: Tyrone Bounges (amerikai), 159 cm, 1986-ban
A legidősebb játékos: José Piculin Ortiz (Puerto Ricó-i), 38 éves, 2002-ben
A legfiatalabb játékos: Bartolomeo Diaz (angolai) 1986-ban és Tiago Splitter (brazil) 2002-ben 17-17 éves
A legtöbb vb-részvétel: Brazília és Egyesült Államok 11-11

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!