Sport

2010.08.12. 19:01

Úszó Eb 2010: három magyar arany- és egy ezüstérem csütörtökön

Három arannyal és egy ezüsttel gazdagodott a magyar éremgyűjtemény a budapesti úszó Európa-bajnokság negyedik versenynapján, csütörtökön: Hosszú Katinka és Gyurta Dániel, továbbá a 4x200 méteres női gyorsváltó kontinenselső lett, Verrasztó Evelyn pedig második lett egyéniben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Hosszú és Verrasztó a 200 méteres vegyesúszás döntőjében remekelt: előbbi, az Európa-csúcsot tartó, Amerikában tanuló bajai kiválóság - a 400 m vegyes ezüstje után - ezúttal ellenállhatatlannak bizonyult, egyedül a parton barátnő, a medencében hatalmas rivális Verrasztó tudta vele a lépést, helyesebben a tempót tartani. Olyannyira, hogy célba éréskor, elképesztően izgalmas és roppant élvezetes csatában egyetlen század (!) döntött az Európa-bajnoki rekordot felállító Hosszú (2:10.09 p) javára. 

"El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok. A 400 m vegyes után, amit nem sikerült megnyernem, hallottam egy-két rosszindulatú megjegyzést, például, hogy +dresszúszó+ vagyok, tavaly az egésztestes ruhában tudtam nyerni, idén meg már nem. Most bebizonyítottam, hogy ez nem így van - nyilatkozott Hosszú. - Ezt a versenyt a mellúszásommal nyertem meg, mert bár időben nem voltam sokkal jobb, mint tegnap, de a mai technikámmal sokkal több maradt bennem a végére. Délelőtt Bodor Ricsi és Cseh Laci segített +összerakni+ a mellúszásomat, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Időben 2:10 alatt akartam végezni, de nem lehetek elégedetlen, hiszen győztem."

"Jó versenyt csináltunk, de én személy szerint lehettem volna egy kicsit gyorsabb is, mondjuk egy századdal - kezdte értékelését Verrasztó Evelyn. - Nem tudom, más mit érezne a helyemben, én azért egy kicsit csalódott vagyok. Ha viszont már valaki megvert, annak örülök, hogy ez Katka volt. 

Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszásban világbajnokhoz méltóan szerepelt. Most - szokásával ellentétben - nem engedte maga elé a mezőnyt, hanem kezdettől felvette az "utazó sebességet", féltávtól pedig egyértelművé tette, ki az úr a háznál, pontosabban a hosszabbik mellszámban: fokozatosan növelte előnyét, s Európa-bajnoki csúccsal, 2:08.95 perces idővel ért célba - a magyar úszósport 63. Európa-bajnoki aranyát kiérdemelve. A finálé másik magyar résztvevője, Molnár Ákos a nyolcadik lett (2:12.76 p). 


"Már magam is elgondolkodtam azon, hogy előbb nyertem világbajnokságot, mint Európa-bajnokságot, most azon vagyunk, hogy a hármas összejöjjön az olimpiával - mondta Gyurta Dániel. - Nagyon boldog vagyok, fantasztikus volt a közönség, végig hallottam a biztatást, nagyon felemelő érzés így úszni. A részidőket tekintve szinte minden úgy történt a futam során, ahogy edzőmmel elterveztük. 

A csütörtököt záró programban, a 4x200 méteres női gyorsváltók döntőjében robbant a magyar bomba: a négyes - Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn - nagyot harcolt a vetélytársakkal, s végül pompás csattanóként első lett, a nap harmadik magyar Eb-aranyát kiérdemelve.

A 100 méteres női pillangó elődöntőjében Dara Eszter 58.99 másodperccel a nyolcadik időt produkálta, így még éppen becsusszant a pénteki fináléba. 

Nincs viszont magyar a legjobb nyolc között 100 m férfi gyorson, miután Kozma Dominik (49.25 mp) a 10., Takács Krisztián (49.69) pedig a 15. lett az elődöntőben.

 

OLDALTÖRÉS: Kiss László: tökéletes nap volt!


Kiss László: tökéletes nap volt!


Kiss László: tökéletes nap volt!


Kiss László: tökéletes nap volt!

Tökéletes napnak nevezte a budapesti úszó Európa-bajnokságon három magyar aranyat és egy ezüstöt hozó csütörtököt Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya.

"Fantasztikusan jól sikerült versenynapon vagyunk túl - összegzett a szakember az MTI-nek. - Kezdve Gyurta Dániel elképesztően magabiztos győzelmétől a két lányunk, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 vegyesen vívott hősies párharcán át női gyorsváltónk évtizedek óta várt sikeréig, mondhatom, le vagyok nyűgözve. Dani azt hozta, amit vártam, vártunk tőle: magabiztosan, szépen és technikásan is, jól, egyenletes erőbeosztással úszott 200 m mellen, tényleg világbajnokhoz méltóan győzött. Katinka és Evelyn küzdelme hihetetlen izgalmakat, s ami még lényegesebb: kettős magyar sikert hozott. Az igazán szép az lett volna, ha ebben a számban két aranyérmesünk van! Így, hogy Katinka nyert, a 400 vegyesen elveszített aranyát a sors visszaadta, miközben Evelyntől meg elvette. De utána éppen Evelyn volt az, aki befejező emberként Európa-bajnoknak hozta be a 4x200 méteres váltónkat, s neki is lett estére aranyérme. Egyszóval nagyszerű napot zártunk, le a kalappal mindenki előtt, a gyerekeket felkészítő edzők előtt is!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!