Sport

2010.09.22. 21:47

Critical Mass 2010: Szombathelyen sem maradt el a bringaemelés

Az Autómentes Nap alkalmából idén is megrendezték az ország sok más városához hasonlóan a Critical Mass névre hallgató bringás rendezvényt. Lényege egyszerű: a KRESZ betartásával tömegesen végigkerekeznek egy adott útvonalon, nyomást gyakorolva a többi közlekedőre, közvetve pedig a döntéshozókra.

Bonyhádi Zoltán

Idén mintegy százhatvan kerekes pattant nyeregbe, hogy nyakába vegye a Szombathely utcáit, majd a Városháza előtt, illetve a Fő téren feje fölé emelje bringáját is.

 

Nagy Andrástól, az egyik szervezőtől megtudtuk, ez egy alulról szerveződött mozgalom, a Critical Mass weboldalán, a szombathelyiek blogján, illetve a Facebookon jött létre minden.

Hagyományosan idén is a Művelődési és Sportház bejáratától indult a kritikus tömeg, a végleges útvonal azonban csak pár perccel az indulás előtt dőlt el.

A Paragvári út felé vették az irányt, majd a kórház érintésével a Bartók Béla körúton elkarikáztak az Emlékműig, ott a Gagarin úton a Savaria Egyetemi Központ mellett elhaladva eljutottak az Óperint utcába, majd a Városháza következett. Itt megálltak pár percre - pontosabban egy bringaemelésnyire - majd a Rákóczi utcán át a Gayer parkba, onnan a kerékpárúton egészen a Szelestey utcáig gurultak, majd a Király utcán át a megszokott célba, a Fő téri szökőkúthoz értek. Természetesen nem maradhatott el a híres bringaemelés, ezzel többszáz kerék került a magasba ismét.

 

Idén nem pusztán a "létükért" tekertek, hanem a január 1-je óta érvénybe lépett, a kerékpárosokat komolyan érintő KRESZ-módosításokra való figyelemfelhívás céljából is.

Tekintse meg a legutóbbi Critical Mass-en készült videónkat! - Videó: Garai Antal 'Atom'

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!