Sport

2010.09.30. 13:15

Haladás-káosz: Deéry és Czeglédy más hullámhosszon

A Szombathelyi Haladás többségi tulajdonosa, a város ügyvezetőt és képviselőt is delegált az NB I-es klubhoz, azonban a csapat szereplése mellett az egyesület működésével is gondok vannak: nemrég egy elmaradt taggyűlés borzolta a kedélyeket. Dr. Czeglédy már nem, Deéry Attila még nem akar a hosszút távú tervekről beszélni - mindenesetre megszólaltattuk mindkettőjüket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kissé kaotikus a Szombathelyi Haladás körüli helyzet: a zöld-fehér futballcsapat nem szerepel túl fényesen a bajnokságban, a klub állapotáról pedig nehézkesen lehet információkat szerezni. A kavarodás egyik oka lehet, hogy a kisebbségi és többségi tulajdonos ügyvezetője mellett (az előbbi Illés Béla, az utóbbi a Dobány Lajost július 1-től váltó Deéry Attila) Czeglédy Csaba változatlanul a város képviselője a klubnál, így az ügyvitel nem tartozik az egyszerűen abszolválható feladatok közé.

Ami a nyilvánosságot illeti: az edzés időpontok megadásán kívül gyakran előfordul, hogy nincsen hivatalos infó, legtöbbször a klub hivatalos honlapján vagy annak fórumán lehet hírmorzsákat elcsípni, ahol általában dr. Czeglédy (akinek nem tartozik érdekeltségi körébe az oldalt működtető hírportál) osztja meg gondolatait a szurkolókkal. Hogy ez miért van így, arra az amúgy kusza szombathelyi politikai helyzet szolgál magyarázattal - amit a választási kampány még tovább bonyolított.

Legutóbb a Honvéd meccs előttre (szeptember 18.) tervezett tulajdonosi taggyűlés elhalasztása okozott kisebb zűrzavart - a klub hivatalos oldalán megjelent cikk szerint Deéry Attila ügyvezető nem ment el az ülésre, amiről nem értesítette időben a város  képviselőjét, Czeglédy Csabát. Pedig szükség lett volna a tárgyalásra, írta a bizonyos ügyekben  első kézből hírekhez jutó portál: „Informátoraink egyébként érdekesnek tartják, hogy egy ilyen egyeztetés épp akkor marad el, amikor a csapat hatalmas gödörben van, amikor a problémákra minél hamarabb megoldást kellene találni."

Az érintett feleket megkérdezve Deéry Attila ügyvezető szerint szeptember 16-án dőlt el, hogy Illés Béla és Kóbor László nem tudnak részt venni a szeptember 18-ra meghirdetett taggyűlésen, így szeptember 17-én szabályosan értesítette a többi tulajdonost, hogy október 2-ra halasztja a megbeszélést. Az új időpont oka, hogy  egy korábbi egyeztetés alapján a taggyűlés időpontját mindig hazai mérkőzés napjára kell összehívni.

Deéry szerint szemenszedett hazugság az, ami erről más portálokon megjelent, mivel az e-mailek küldési idejéből minden kiderül, hogy elküldte az érintetteknek az értesítést. (Az  nem egészen világos, hogy a klub hivatalos oldala miért nem szólaltatta meg az ügyvezetőt, akár utólag is.)

A meghívó szerint három pont (vezetőedző választás, szmsz módosítás és egyebek) szerepelt a napirenden. Mivel a szurkolók egy része nagyon szeretné a régi-új trénert más csapat kispadján látni, ezért megkérdeztük az ügyvezetőt, hogy valóban Csertői sorsáról döntöttek-e volna.

 -  Mindössze arról van szó, hogy hiába van az ügyvezetőnek munkáltatói joga, az edző kinevezésére a taggyűlésnek kell rábólintania - mondta Deéry Attila. - Róth Antal augusztusi távozása miatt gyorsan kellett dönteni mivel az NB I-es induláshoz le kellett adni a vezetőedző szerződését az első bajnoki mérkőzésig. Csertői személyéről  nem hivatalos taggyűlésen már korábban határoztunk, így a taggyűlés ezen pontja a korábbi döntésünk hivatalos megerősítése lett volna. Nem értem, hogy miért kell fals és hazug információkkal traktálni a drukkereket, egyebek mellett azt írni, hogy nem járok be dolgozni. Aki volt fenn a Haladás-irodában, azt tudja, kétszer 10 négyzetméteres irodában szorongunk többen. A munkámról annyit, hogy nem a napi ügyeket intézem (telefon, fax, stb.), ezeket a munkatársaim végzik, hanem már a jövőre koncentrálok, és ez nem korlátozódik kizárólag az irodára. Reményeim szerint pár héten belül lesz változás és előrelépés a klubnál, már ami az anyagiakat illeti.

Deéry Attila nem kívánt a részletekbe bocsátkozni, annyit azonban elárult, hogy a Haladás költségvetésének jelentős hányadát fedező támogatóval folynak előrehaladott tárgyalások.

Az ügyvezető elmondta még, hogy a Haladás irányítása nem egyszerű a jelenlegi felállásban. Már csak azért sem, mert a többségi tulajdonos (város) például két emberrel van jelen a klubban: a szocialista alpolgármester dr. Czeglédy Csabát  dr. Ipkovich bízta meg a feladattal, míg az ügyvezetőt az új többségű, jobboldali közgyűlés nevezte ki, ám Deéry elmondása szerint ők ketten "nincsenek egy irányban".A klub stábjához tartozik még Illés Béla szakmai ügyvezető, Tóth Miklós klubmenedzser is. Deéry Attila szerint új jogi alapokra kellene helyezni a klub működését és ennek formájáról az egyeztetések után ad majd tájékoztatást.

 - Legutóbb egy hónapja, a taggyűlésen volt utoljára érdemi megbeszélés a tulajdonosok között, azóta gyakorlatilag döntésképtelen a klub - fogalmazott dr. Czeglédy Csaba. - Úgy is mondhatnám: a megmaradt lendület viszi előre az ügyeket. Ez a helyzet pedig abszolút alkalmas az egymásra mutogatásra. Jómagam - tekintettel a vasárnapi választások bizonytalan kimenetelére - már nem akarok sem közép-, sem pedig hosszútávú tervekkel előrukkolni. Tény, hogy - miután az önkormányzat a többségi tulajdonos - a legtöbb ügyben jómagam mondtam ki a végső szót, ugyanakkor az esetek 99 százalékában konszenzusra törekszem. Félreértés ne essék, tudok én vehemens is lenni, de a Haladás érdekében jobb a békesség, főleg a tulajdonostársakkal. De jelen helyzetben kisebbfajta káosz uralkodik a vezetésben - Deéry Attila és jómagam például sok kérdésben egyáltalán nem értünk egyet.

- Ami az ominózus, elmaradt taggyűlést illeti: Deéry Attila a hivatali idő lejárta után, azaz péntek déli 12 után küldte el a kör-emaileket, melyben lefújta a másnapi hivatalos megbeszélést - folyttata Czeglédy Csaba. - Miután az önkormányzati hivatalban ezt már senki sem olvasta el, így másnap, a közgyűlés megadott időpontja előtt tudtam meg, hogy elmarad. Felhívtam Tóth Miklóst, ő szólt, hogy Deéry Attila lefújta a taggyűlést. Ennek ellenére telefonon felhívtam a kisebbségi tulajdonosok közül Séllei Árpádot, Horváth Balázst, hogy jöjjenek, mert olyan nincs, hogy elmarad a taggyűlés. Közben polgármester urat is felhívtam - mindig az ő meghatalmazásával járok el - ő sem tudott róla, hogy a szabályosan összehívott közgyűlést lemondta Deéry. Megkért, mindenképp menjek, mert ez az önkormányzat érdeke. Rövidesen megérkeztek Árpiék, de miután Deéry Attila nem jött, így mégiscsak elmaradt a taggyűlés. Utólag kiderült: Séllei Árpádék szerencsések voltak mert ők még olvasták e-mailt, míg jómagam lemaradtam az üzenetről. Őszintén szólva nem értem miért nem lehetett telefonon lefújni a közgyűlést, szerintem egyszerűbb és bölcsebb megoldás lett volna. Bár a leghasznosabb az lett volna, ha megtartjuk.

- Sajnos a bajnokságban sem remekel a csapat, pedig meggyőződésem, ennél többre hivatott a gárda - vélekedett az alpolgármester. - Azt azért el kell mondanom, hogy nyáron Róth Antal távozása derült égből villámcsapásként ért minket.  De kérdem én, mit tehettem volna, amikor az MLSZ frissen kinevezett elnöke, Csányi Sándor kért meg bennünket: engedjük el Róthot az U21-es válogatotthoz. Nem nagyon volt más választásunk. Ugyanakkor Csertői kinevezésénél megoszlottak a vélemények, nem volt egyöntetű az álláspontunk ezügyben, de végül közös döntést hoztunk. Bírálnak azért is, hogy alpolgármester létemre miért én tárgyalok több esetben a játékosokkal. Ha nem tárgyalnék, akkor meg az lenne a baj. Az igazat megvallva, lehet, jobban jártunk volna ha július-augusztusban úgy járok el, mint korábban... Mindenesetre szombatra ismét összehívtunk egy taggyűlést, kíváncsi leszek, hogy ezt végre sikerül-e megtartanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!