Sport

2010.09.23. 09:36

Horváth Ákos ismét indul a Spartathlonon

Tizennégy év után újra nekivág a Spartathlon 246 kilométeres, gyilkos távjának a szombathelyi ultrafutó Horváth Ákos.

Horváth Erika

Horváth Ákos  nagy futásaival a '90-es években hívta fel magára a figyelmet. Háromszoros spártai hős  1993-ban, '94-ben és '96-ban teljesítette a világ egyik legkeményebb ultramaratoniját. De volt a 700 mérföldes vb-n és a 10 napos futáson is vb-második. Utolsó nagy vállalkozása az amatőr vb volt, 2001 szeptemberében, New-Yorkban, a Világkereskedelmi Központ közelében... A terrortámadás miatt megszakított verseny után már "csak" normál maratonokon indult.

Két éve kezdett újra komolyabban készülni, s most, 49 évesen ismét nekivág a Spartathlon 246 kilométeres, gyilkos távjának, ami az athéni Miltiadész futárjának éppen 2500 évvel ezelőtt megtett útját reprodukálja a spártai Leonidász királyig. Pénteken 7 órakor az Akropolisz lábától rajtolnak a résztvevők, 36 órán belül kell elérniük a Spárta fő terén álló Leonidász szoborig. De csak úgy juthatnak célba, ha közben öt limitállomásra is megadott időn belül érnek be. A világból  24 nemzetből  440 futó nevezését fogadták el, közülük 21 a magyar. Vas megyéből egyedül Horváth Ákos próbál szerencsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!