Sport

2010.09.11. 19:07

Vízilabda Eb 2010: vereség a szerbektől a bronzmeccsen

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-8-ra kikapott Szerbiától a zágrábi Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, s a negyedik helyen végzett.

MTI

Eedmény, a 3. helyért:
Szerbia-Magyarország 10-8 (3-1, 2-2, 2-1, 3-4)
---------------------------------------------- 
a magyar góldobók: Kis, Varga Dénes, Madaras 2-2, Hosnyánszky, Szivós 1-

Nyilvánvaló volt, hogy az olaszoktól a csütörtöki elődöntőben elszenvedett 10-8-as vereség után a bronzéremért a szerbekkel zajló szombat esti összecsapásra meg kell újulnia a magyar válogatottnak. Alapkövetelménnyé lépett elő, hogy Kemény Dénes legénysége javuljon egyénileg és csapatjátékban is, jobb, hatékonyabb legyen támadásban és védekezésben egyaránt. Ekkor lehetett ugyanis csak esélye a délszláv alakulattal szemben, amelyet az augusztus 30-i csoportmérkőzésen éppen az azt követően már rendre hiányolt pazar teljesítménnyel vert meg 9-6-ra, lezárva a 2004-es athéni olimpia diadalmas döntője óta tartó győzelemmentes sorozatot.

A Mladost-uszodában a horvátországi Eb csaknem egészét jellemző zord időben kezdődött a bronzcsata, s az első gólt - ejtésből - a szerbek szerezték, de szinte azonnal egyenlített egy bal alsó sarokba vágott lövéssel Hosnyánszky Norbert (1-1). Az első emberelőnyt szintén gólra váltotta a rivális (1-2), majd teljes létszámnál is  eredményes tudott lenni (1-3). Pedig nem játszottak jól a szerbek, ám a magyarok még náluk is pontatlanabbak voltak, az eddigi húzóember, Madaras Norbert például háromszor is  kísérletezett - egyként rosszul.

A második nyolc perc viszont éppen Madaras gólpasszal felérő távoli kapufájával indult: a "lecsorgó" labdát a szemfüles Kis Gábor a hálóba vágta (2-3). Aztán újfent Nagy Viktornak kellett a hálóból előkotornia a labdát (2-4). Varga Dénes végre megvillantotta ezen az Eb-n alig demonstrált tehetségét, mert gond nélkül vette be a jobb felső sarkot, ám megint jött a szerb válasz (3-5). Aztán Nagy nagy bravúrral védett, így a nagyszünetre maradt a kétgólos előny, pedig a szerbek sem játszottak jól, vagy ha úgy tetszik, ők kevesebbet hibáztak. 

Biros Péter célt tévesztett pattintása után Nagy volt jókor jó helyen a harmadik negyed elején két ízben is, kár, hogy Kis csavarja a felső lécen landolt. Több próbálkozásból sem sikerült közelebb kerülni, ugyanakkor a szerbek rést találtak a Kemény-legénység védőfalán (3-6). Előnyből végre meglett a negyedik magyar gól is Kis pontos húzásából (4-6), az emberelőny értékesítése azonban az ellenfélnek sem okozott gondot (4-7). 

A befejező negyed lehetetlennek tetsző leckéjéből az első feladat - a közelebb zárkózás - teljesítése Varga Dénes révén sikerült (5-7), de a hat az öt elleni támadást a szerbek is jól fejezték be (5-8). Madaras végre tökéletesen célzott egymás után két alkalommal is (6-8, 7-10), de az egyenlítés már meghaladta a gárda erejét, bár Szivós Márton távoli bombájával közelebb zárkózni még sikerült (8-10).       Küzdött a magyar együttes, a harci szellemmel nem volt baj, viszont nem játszott jól, a csak valamivel jobban teljesítő szerbeknek azonban ez éppen elegendő volt a csoportmeccses vereség megtorlásához, s az Eb-bronz megszerzéséhez. 

"Gratulálok a szerbeknek a bronzéremhez, csapatomnak pedig a negyedik helyhez, elégedett vagyok az elődöntőbe jutással - mondta a meccs után Kemény Dénes. - Ha jól játszottunk volna az olaszok ellen két napja, akkor ma este 9-kor nem ők, hanem mi szállunk vízbe a horvátokkal az Eb-aranyért. Úgy gondolom, hogy ha az idén még pihenő kiválóságaink visszatérnek, jobb esélyünk lesz rá, hogy a jövőben újra döntőket játszhassunk."

A két gólig jutott Varga Dénes: "Sajnálatos a mostani vereség, a védekezésünk nem jött össze, talán azért sem, mert a támadásra, a gólszerzésre nagyon sok energiát fordítottunk, sajnos többnyire hiába. Hosszú volt ez az Eb, fizikailag is, de mentálisan tán még jobban elfáradtunk a végére."  

 Jancsó Kornél, az MTI különtudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!