Sport

2010.10.05. 09:12

Kerékpáros a pácban: fertőzött ételt evett vagy doppingolt?

A New York Times értesülése szerint a spanyol Alberto Contador mintái azt sugallják, hogy a világ pillanatnyilag legjobbjának tartott kerékpárosa doppingolt, nem pedig fertőzött étel miatt akadt fenn a vizsgálaton.

MTI

A háromszoros Tour de France-győztes bringás szervezetében nagyon kis mennyiségű, a megengedett érték 400-ad részét jelentő 50 pikogrammnyi(0,00000000005 g) klenbuterolt mutattak ki az idei Tour július 21-i pihenőnapján, a Tourmalet hegyre vezető másnapi szakasz előtt levett vizeletmintájában. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) azonnal felfüggesztette a sztár versenyzői engedélyét.

Sajtóinformáció szerint Contador vértranszfúzión esett át a Tour alatt, és az egyik tasakban vérhigítószert is felfedeztek. Francia és német források kitérnek rá, hogy Contador vizeletében is mutattak ki ilyen vérlágyítót, s a hígítás magyarázza azt, hogy a tiltott listán szereplő - többek között az állóképességet fokozó - klenbuterol csak kis mértékben volt jelen tesztanyagában.

A spanyol kerékpáros a csapata által lefolytatott belső vizsgálatnál arra hivatkozott, hogy a franciaországi viadal alatt Spanyolországból hozatott hús volt fertőzött, és emiatt jutott klenbuterol a szervezetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!