Sport

2010.11.04. 18:28

Nagy László kontra szövetség: kiálltak a játékosok társuk mellett (frissítve: újabb levél)

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai kivétel nélkül mindenben egyetértenek a nemzeti csapatban való szereplést feltételekhez kötő Nagy László megállapításaival. A sportág barátainak és a magyar szövetségnek (MKSZ) címzett csütörtöki nyílt levelükben jelzik: mindannyian egy irányba húzva, vagyis eredményes válogatottban szeretnének szerepelni.

MTI

"Csapatunk összetartó közösség, ezen a tényen nem változtathat semmiféle külső körülmény - írják. - A magunk részéről nem szeretnénk sem botrányt okozni, sem tovább görgetni a „Nagy-ügyet", viszont az eset felvet problémákat, amelyek megoldásra várnak."
   
A januári olimpiai kvalifikációs vb előtt álló kézilabdások hangsúlyozzák, hogy kivétel nélkül mindenben egyetértenek Nagy László megállapításaival, amelyek a válogatott körülményeire, lehetőségeire vonatkoznak. Hozzáteszik: "nemcsak a pályán, hanem a pályán kívül is a megoldások hívei vagyunk: éppen ezért párbeszédet kezdeményezünk a magyar válogatott működési feltételeit, menedzselési kérdéseit illetően a Magyar Kézilabda Szövetséggel. Szeretnénk, ha mindkét fél őszintén elmondaná a véleményét, de ami még fontosabb: a lehetőségeit és az igényeit is. Bízunk benne, hogy levelünk minél rövidebb időn belül elindítja a változásokat. Érdekünk és célunk közös - az olimpiai részvétel kiharcolása, a magyar kézilabdázás eredményességének és a válogatottak, klubcsapatok által kiharcolt tekintély megőrzése. Ehhez párbeszédre és változásokra van szükség."
   
Nagy László, a Barcelona világklasszis átlövője keddi levele szerint azért nem játszik továbbra sem a magyar válogatottban, mert nem változtak meg azok a feltételek, amelyeket csapatkapitányként jelzett a szövetségnek. A 29 esztendős játékos többek között a napidíj mértékét (10 euró/nap, amely nem fedezi a játékosok költségeit) és a biztosítás feltételeit kifogásolta, s leszögezte: amióta tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel, semmi sem változott. A játékos utoljára 2009. június 21-én játszott az együttesben, azóta többször is, különféle indokokkal (például sérülés, fáradtság) lemondta a szereplést, és ez a szituáció egyre kínosabbá vált saját maga, illetve a szövetség, valamint a szövetségi kapitányok számára.
   
Sinka László a válogatott csütörtöki levelével kapcsolatban az MTI-nek elmondta: természetesen mindent meg kell beszélni a játékosokkal, és nem levelezni kell.
    
"Teljesen normális dolog, hogy kiállnak társuk mellett, mert ez is jelezi, amit Mocsai Lajos szövetségi kapitány is kiemel, hogy Nagy Lászlóra szükség van! Nyugvópontra kell jutni, és reméljük, ez így is lesz."

 

OLDALTÖRÉS: A szövetség levele

 

 

 

A szövetség levele

A prémiumok és egyéb juttatások terén a Magyar Kézilabda Szövetség a hazánkban tekintélyesnek számító 640 millió forintos büdzsével sem tud versenyre kelni tehetősebb országok jobb módú szövetségeivel - olvasható abban a szerdai közleményben, amellyel az MKSZ reagálni kívánt a válogatottbeli szereplést másfél éve nem vállaló Nagy László keddi nyílt levelére.

A szövetség honlapján olvasható dokumentumban az MKSZ az átlövő egyik fő kifogására válaszul így fogalmazott: "Napidíj nincs – zsebpénz van – a válogatott játékosok viszont állami forrásból folyamatosan igen tisztességes, rendszeres havi ellátásban részesülnek, annak ellenére, hogy az év 12 hónapjából legfeljebb két hónapig állnak a válogatott rendelkezésére."
   
Nagy László, a Barcelona világklasszis átlövője levele szerint azért nem játszik továbbra sem a magyar kézilabda-válogatottban, mert nem változtak meg azok a feltételek, amelyeket csapatkapitányként jelzett a szövetségnek. A 29 esztendős játékos csapatkapitányként többek között a napidíj mértékét (10 euró/nap, amely nem fedezi a játékosok költségeit) és a biztosítás feltételeit kifogásolta, s leszögezte: amióta tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel, semmi sem változott.
   
"A Magyar Kézilabda Szövetség - áll a közleményben - tisztában van a játékosok biztosításának jelentőségével. Ennek érdekében – talán csak a labdarúgást ide nem számítva – a sportágak közül 2001-ben elsőként kötött szerződést a válogatott játékosok biztosítására a Groupama Biztosítóval. Ez a többször meghosszabbított és jelenleg is érvényben lévő együttműködés egyre kedvezőbb feltételeket garantál, és tisztes kártérítés kifizetését teszi lehetővé a sérülést szenvedett játékos számára."
   
A nemzeti együttesben eddig 138 alkalommal szerepelt Nagy Lászlónak "a mindenkori szövetségi kapitány a legutóbbi válogatottságát követően is rendre küldött meghívót a részére az aktuális válogatott mérkőzésekre, ám a játékos hol sérülésre, hol fáradtságra, hol különböző egyéb, jellemzően a médiában közölt indokokra hivatkozva nem élt a magyar férfi kézilabda-válogatottban való szereplés lehetőségével. Ez utóbbi indokokat ismétli meg és összegzi több mint 16 hónap elteltével megírt levelében."
      
Az MKSZ szerint "szigorúan a tényekre szorítkozva belátható, merész kijelentés „szerény körülményeket” említeni a magyar válogatottakkal kapcsolatban, különösen azt, hogy ezek az elmúlt tíz évben „gyakorlatilag nem javultak”.
   
"A juttatások mellett a mérkőzésekre, edzésekre, utazáshoz és szabadidős tevékenységekhez komplett sportfelszerelésben, a válogatottnál eltöltött időszakra teljes ellátásban, továbbá költségtérítésben részesülő és kiemelkedő teljesítményük ellentételezéseként klubjaikban is messze az átlag feletti színvonalon élő játékosokhoz nem méltó a válogatottban való szereplést pusztán anyagi kérdéssé silányítani" - olvasható a dokumentumban, amelynek zárórészében a szövetség így fogalmazott:
   
"Nagy László is tagja lehetett volna ennek, a Mocsai Lajos mesteredző személyében a világ egyik legjobb, legtekintélyesebb szakembere által irányított, csupa nagybetűs CSAPATNAK. Kár, hogy a szövetségi kapitány által októberben személyesen neki küldött meghívót még csak válaszra sem méltatta. Végezetül köszönetet mondunk Lacinak a magyar nemzeti válogatottban nyújtott eredményes szerepléséért, becsüljük azért, mert utánpótlás és felnőtt válogatott szinten is kiváló teljesítményt nyújtott."

OLDALTÖRÉS: Nagy László továbbra sem jön a kézilabda-válogatottba

 

 

 

Nagy László továbbra sem jön a kézilabda-válogatottba

Nagy László, a Barcelona világklasszis átlövője továbbra sem játszik a magyar kézilabda-válogatottban, mert nem változtak meg azok a feltételek, amelyeket csapatkapitányként jelzett a szövetségnek.

A 29 esztendős játékos a Magyar Kézilabda Szövetségnek és a Nemzeti Sportnak is elküldött levelében kifejtette, melyek azok az okok, amelyek miatt erre az elhatározásra jutott. Kapitányként többek között a napidíj mértékét (10 euró/nap, amely nem fedezi a játékosok költségeit) és a biztosítás feltételeit kifogásolja, és jelezte, szerinte amióta tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel, semmi sem változott.
   
A tíz éve barcelonai játékos eddig 136-szor szerepelt a nemzeti válogatottban, és 534 gólt dobott. A 2004-es athéni olimpián negyedik, a tavalyi horvátországi vb-n pedig hatodik volt. Utoljára 2009. június 21-én játszott az együttesben, a szlovákiai Galgócon (Hlohovec) rendezett sorsdöntő Eb-selejtezőn - amikor is 30-19-re nyert a gárda - ötször volt eredményes. Azóta többször is, különféle indokokkal (például sérülés, fáradtság) lemondta a szereplést, és ez a szituáció egyre kínosabbá vált saját maga, illetve a szövetség, valamint a szövetségi kapitányok számára.
   
Nagy azt írta többek között, hogy a kivárásának oka a sérülések mellett egyszerűen a bizakodás volt.
   
"Bíztam abban, hogy esetem ráirányítja a figyelmet a problémákra, ám egy év és két hónap elteltével változás nem következett be, legalábbis erről én nem értesültem" - áll többek között az NSO-n megjelent levélben. "Nem tehetem meg, hogy megfelelő feltételek nélkül a Magyar Válogatottban szerepeljek, ezzel hiteltelenné tenném saját magam és sporttársaim előtt is az eddigi fellépésemet."
    
A 2004-es ötkarikás játékok után a társak által csapatkapitánynak megválasztott Nagy arra kér mindenkit, hogy fogadja el az álláspontját, és ezzel a közleménnyel lezártnak tekinti az ügyet.
   
A levélben nem esik arról szó, hogy a spanyolok szerették volna, ha Nagy vált, és a jövőben náluk játszik. A 2012-es londoni olimpián erre csak akkor kerülhet sor, amennyiben az átlövő három évig nem ölti magára a magyar válogatott mezét.
   
Sinka László, az MKSZ elnöke korábban többször is jelezte: olyan lehetőséget vázolt fel Nagy előtt, hogy majd aktív pályafutásának végén komoly szerepet kaphat a magyar, illetve nemzetközi kézilabdás életben, ugyanakkor a játékos mostani hozzáállásával nem ért egyet, például úgy véli: ne menedzserével üzenjen Nagy, hanem lehetőség szerint négyszemközt oldják meg a konfliktust.
   
Mocsai Lajos szövetségi kapitány hangsúlyozta: szakmailag indokolt a játékos meghívása aktuális válogatott eseményekre, hiszen a világ egyik legjobbjáról van szó, és az állandó lemondások miatt Nagynak kell vállalnia a felelősséget.
   
Nagy 2000-ben, fiatalon, 19 esztendősen Szegedről szerződött a világ közvetlen élvonalához tartozó katalán klubhoz, amellyel Bajnokok Ligáját, EHF Kupát, spanyol bajnokságot és kupát nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!