Sport

2010.11.05. 15:30

New York Marathon 2011: Gebrselassie és Pena

A világcsúcstartó minden versenyen az érdeklődés középpontjában áll, különösen ha Haile Gebrselassiéról van szó

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A  vasárnapi New York Marathon előtt azonban az etióp futónak "meg kell osztoznia" a figyelmen Edison Penával. Ő egyike azon chilei bányászoknak, akik egy omlás miatt 69 napot töltöttek 800 méter mélyen.

A 34 éves Pena azzal "érdemelte ki" a szervezők meghívását, hogy a föld alatt napi 9-11 km-t futott az egyik bányajáratban, így tartva lelki és fizikai erőnlétét, mindaddig, amíg a folyosó be nem omlott.
   
A bányászt éppen az etióp sztár várta a reptéren, majd a csütörtöki sajtótájékoztatóján több mint száz újságíró gyűlt össze, hogy meghallgassa történetét.
   
"Futás közben arra gondoltam, hogy legyőzöm a végzetemet - mondta Pena. - Azt mondogattam a bányának, hogy le tudlak győzni, s addig futok, amíg bele nem fáradsz, s meg nem unsz. Megcsináltam."
   
Az angolul nem túl jól beszélő férfi többször nevetésre fakasztotta az újságírókat, különösen, mikor a riportereket megkérte, hogy ne szedjék majd darabokra, ha esetleg fájós térde miatt nem érne célba vasárnap. "Kegyelmezzetek!" - viccelődött Pena.
   
Gebrselassiénak természetesen más céljai vannak élete első New York Marathonán. A 37 éves világcsúcstartó (2:03:59 ó), pályán kétszeres olimpiai bajnok atléta egyértelműen a győzelem reményében vág neki a viadalnak, melyen ugyanakkor nem várható se tőle, se mástól kiugróan jó időeredmény.
   
A nagy maratonik közül a New York-i talán a legnehezebb vonalvezetésű, így a győztes idők több perccel maradnak el általában a londoni, a chicagói, vagy a berlini viadalokon elértektől.
   
A verseny színvonalára ugyanakkor biztosan nem lesz majd panasz ezúttal sem. A férfiaknál a szervezők nagyon komoly mezőnyt hoztak össze, nem könnyítették meg a legnagyobb sztár dolgát.     Rajthoz áll majd többek között a kenyai James Kipsang Kwambai, minden idők harmadik legjobb eredményének tulajdonosa (2:04:27 ó, Rotterdam 2009), honfitársa, a világbajnoki címvédő Abel Kirui, a szintén kenyai Emmanuel Mutai, a vb és az idei London Marathon másodikja és a tavalyi frankfurti győztes Gilbert Kirwa is. A kenyai különítmény mellett ott lesz még a mezőnyben a címvédő, amerikai Mebratom Keflezighi, valamint a korábbi kétszeres győztes brazil Marilson Gomes dos Santos is.
   
A nőknél nincsen igazán nagy favoritja a viadalnak, jó esélyei vannak ugyan a címvédő etióp Derartu Tulunak, vagy a tavalyi bostoni győztes kenyai Salina Kosgeinek, illetve az idén Londonban második orosz Inga Abitovának, de az sem lenne nagy szenzáció, ha esetleg nem közülük kerülne ki a győztes.
   
A tét mindesetre óriási, ugyanis a győztesek 130 ezer dollárral gazdagodnak, ráadásul a címvédés további 70 ezret jelent, így Tulu és Keflezighi vasárnap délután akár 200 ezer dollárral lehet gazdagabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!