Sport

2011.01.14. 14:40

Edzőváltás után rangadó: Körmend-Falco kosármeccs a Rába-partján

A szombaton 18 órakor kezdődő vasi kosárderbin a házigazda MJUS-Fortress Körmend esélyesebb a győzelemre, de az edzőváltáson átesett Falco-Szova KC Szombathelyt sem szabad leírni.

Vastag Nándor

A körmendiek eddig remek szezont futnak, a felsőházi rájátszásba jutásuk szinte borítékolható. Bár két meccsel kevesebbet teljesítettek, de 11 győzelemmel és 3 vereséggel a bajnoki tabella harmadik helyét foglalják el, és az elmúlt három találkozójukon - otthon a ZTE, a Debrecen és a Nyíregyháza ellen - nem találtak legyőzőre. A Falco KC azonban nincs túl jó passzban, az elmúlt öt meccséből csak a tavalyi utolsót, a PVSK ellenit tudta megnyerni hazai pályán. A pontvadászatban ki is szorult a legjobb nyolcból, jelenleg 6-9-es mutatóval - a szombathelyieknek is van egy elmaradt meccsük - a kilencedik helyen állnak. A  sikertelenség miatt Nikola Lazicsot pénteken a másodedző, Csátaljay Gábor váltotta a kispadon. Az esélyek tehát a hazaiak sikerét ígérik, de a megyei rangadón minden megtörténhet. A két csapat őszi meccsét a piros-feketék nyerték, de pont tavaly volt rá példa, hogy az Arena Savariában elszenvedett vereségért a Rába-partján vágtak vissza a sárga-feketék. De az is előfordult már, hogy az új edző alatt szinte megtáltosodtak a játékosok, és felborult az előzetesen várt papírfoma.

- Ugyanúgy készülünk a Falco ellen, mint eddig - mondta a körmendi edző, Sabáli Balázs. - Az idő túl rövid, hogy óriási változásokat tegyenek, de Csátaljay Gábor jól ismeri a csapatot, és az edzőváltás után teher nélkül játszhatnak a játékosaik. Akiknek a tudása nem változott, és a képességeikkel tisztában vagyunk. A védekezésre fektetjük a hangsúlyt, Kálmán és Doyne megállítása nagyon fontos, de a palánk alatt Alekszejev is elkaphatja a fonalat, és a nagyon rutinos Gosát sem szabad leírni. A kezdőötösük stabil játékra képes, és az elmúlt fordulókban elszenvedett vereségeik nem altathatnak el minket, ugyanis a jelenlegi NB I-ben bármelyik csapat legyőzheti a másikat. Nekünk csak saját magunkkal szabad foglalkoznunk. Nem becsülhetjük le az ellenfelet, hanem kellő odafigyeléssel és alázattal kell pályára lépnünk. A papírforma nem mindig igazolódik be, de nem akarjuk, hogy most is boruljon  győzelemmel szeretnénk befejezni a rangadót. A korábbi sérültjeink közül Németh Istinek jobb állapotban van a csípője, míg Fodor Gerinek fáj a lába, de vállalja a játékot. A keretünkből csak Trummer hiányzik, aki már elkezdte az egyéni edzéseket, de a kispadra még nem ül le.

Nikola Lazics a péntek délelőtti edzés előtt köszönt el a játékosaitól, utódjának tehát mindössze két fogalkozás jutott a rangadó előtt. Csátaljay Gábor egyébként 2008 januárja óta tagja a Falco szakmai stábjának. A 36 éves szakember korábban együtt dolgozott Szrecsko Szekuloviccsal és Déri Csabával is. Nem biztos, hogy hálás feladatot kapott most a Falco vezetőitől.

- Nagyon sajnálom, hogy Nikola végül a távozás mellett döntött - árulta el gondolatait a Falco újdonsült, ideiglenes edzője, Csátaljay Gábor. - Személyében egy remek embert, és egy kiválóan felkészült trénert ismertem meg. Sajnos a csapat nem úgy teljesített az utóbbi időben, ahogyan azt Nikola elvárta, remélte. A sikertelenség hatására pedig érződött a feszültség az öltözőben. Mint mondtam,  sajnálom, ugyanakkor megértem a döntését. Sok időnk nem volt felkészülni a Körmend ellen, hiszen szerdán még bajnokit játszottunk, ráadásul jött a már említett edzőváltás is. Sokat nem akarok változtatni a csapat játékán, nincs is értelme. Elsősorban a fejekben kell rendet tenni. A játékosoknak el kell hinniük, hogy többet tudnak annál, mint amit az utóbbi időben mutattak. És ami a legfontosabb: csapatként kell játszaniuk. Sajnos úgy érzem, hogy mentálisan nincs túl jó passzban a társaság. Ha az ellenfél produkál egy néhány perces jó pediódust, nem tudunk visszakapaszkodni, nincs bennünk elég erő ehhez  ezen viszont változtatni kell. A mérkőzésnek a jó formában lévő, remek erőt képviselő, hazai pályán játszó, sokkal pihentebb Körmend az esélyese. Ellenfelünknek sok jó játékosa van, ha mégis ki kellene valakit emelnem, akkor Bell és Moore nevét említeném  kettejükre nagyon oda kell figyelnünk. A Körmend gyors, agresszív kosárlabdát játszik, jól dob távolról, jól kettő-kettőzik. Mi megpróbálunk helytállni, s visszaszerezni szurkolóink támogatását  mert a jövőben nagy szükségünk lesz a segítségükre.

A mérkőzésről honlapunkon online-közvetítést olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!