Sport

2011.02.01. 15:10

Az Aréna Savariát be-, a Falcót kizárták

Kellemetlen meglepetés érte kedd délelőtt a Falco KC A-csoportos kosárcsapatának játékosait: a várossal fennálló vitája miatt a csarnokot üzemeltető győri Unihall Kft. bezárta az Arena Savaria kapuit, így a kosarasok nem tudtak edzeni saját csarnokukban.

Tóth Gábor

Akárcsak a tavalyi, az idei év is nehezen indul Szombathely önkormányzata és az Arena Savariát üzemeltető győri Unihall Kft. között. A kellemetlen helyzettel elsőként a Falco KC kosarasai szembesültek: nem tudtak bejutni a kedd délelőtti edzésükre, mert zárva találták az Arena Savaria kapuit. Pontosabban annyi időre beengedték őket, hogy kihozzák az öltözőből a szerelésüket. A játékosok végül az egyetemi csarnokban tréningezhettek.

- Hétfőn este 18.30-kor kaptunk egy sms-t az  Unihall Kft. szombathelyi munkatársától, Loksa László létesítményvezetőtől, hogy készüljünk fel arra az eshetőségre, miszerint kedden nem tudunk bemenni a csarnokba - tudtuk meg Gráczer Györgytől, a Falco-Szova KC Szombathely ügyvezetőjétől. - Még csak nem is sejtjük, hogy meddig tart ez az áldatlan állapot, de reménykedünk, hogy mielőbb megoldódik a helyzetünk.
 

- Efféle történésekkel még nem találkoztam pályafutásom során - fogalmazott a Falco trénere, Bencze Tamás. - Ha vicces akarok lenni, akkor azt is mondhatom, hogy minket nem érdekel, hiszen a következő bajnokinkat idegenben játsszuk, Salgótarjánban pedig úgysem használhatjuk ki a hazai pálya előnyét. De korántsem ilyen vicces a helyzet. Az életünkért küzdünk, fontos meccsek előtt állunk, ilyenkor csak a munkára, csak a kosárlabdára kellene koncentrálni. Remélem, mielőbb megoldódik a probléma.
 

- Az elmúlt hetekben több tárgyalást is folytattam a szombathelyi sportegyesületek, intézmények vezetőivel, valamint az Unihall Kft. képviselőivel - tudtuk meg Lazáry Viktortól, Szombathely sportért is felelős alpolgármesterétől. - Az előző városvezetés öt éve kötött egy rendkívül elhibázott szerződést a győri céggel. De ettől függetlenül: azóta az igények megváltoztak. Például a futsalosoknak is szüksége lenne a csarnokra. Igyekeztem ezeket a kéréseket tolmácsolni az Unihall felé  azoknak listáját pedig, akik szeretnék igénybe venni a csarnokot, már régen megkapta a cég. Akár abba is beleegyeztünk volna, hogy cserébe a nagycsarnok plusz óráiért a kiscsarnokban kevesebb időt igénylünk. Ám süket fülekre találtam. A győri cég hajthatatlannak bizonyult, akárcsak tavaly, továbbra is 4900 órát kínál éves szinten. Itt van a másik probléma, ekkor ért az újabb meglepetés: az öt éve született szerződés ugyanis 5600 órát garantál a szombathelyieknek. Egyelőre kérdés, hogy az előző városvezetésből ki és miért egyezett bele a csökkentett óraszámba. Ez a legújabb vita egyébként független attól, hogy a Szova Zrt. révén a város perben áll az Unihallal. Felfoghajtuk a jelenlegi helyzetet egy újabb frontvonalnak. Nekem az a feladatom, hogy a szombathelyi érdekeket képviseljem. Jó lenne, ha az Unihall végre felfogná, hogy a csarnok a szombathelyieké. Azzal, hogy  bezárta a csarnokot, megzsarolta az önkormányzatot, vagyis 80 ezer szombathelyi polgárt. A probléma néhány nap alatt vélhetően megoldódik, de azt ígem, hogy a további tárgyalásaink során is szem előtt tartjuk a város, a szombathelyi klubok, intézmények érdekeit.

Az Unihall Kft. közleményben reagált a történtekre. A sajtóanyag szerint a Sugár úti sportkomplexumot igénybe vevő egyesületekkel, iskolákkal Szombathely önkormányzata még nem kötötte meg azt a támogatói szerződést, amely számukra lehetővé tenné az Unihall Kft-vel való szerződéskötést. Ám az üzemeltető kihangsúlyozza, hogy csak azoknak tud sportolási lehetőséget biztosítani, akik pontosan megfogalmazott jogokat, kötelezettségeket és felelősséget tartalmazó szerződés keretében kívánják igénybe venni a létesítményt.

A sajtóanyagot aláíró Pintér-Péntek Marica ügyvezető igazgató így zárja a közleményt: Nagyon remélem, hogy az általunk nem ismert akadályok elhárulnak az önkormányzatnál, és megkötik az általuk támogatni kívánt egyesületekkel, iskolákkal a szerződést, melynek hiánya idézte elő ezt a senkinek nem kedvező helyzetet.
 

- A szerződéseket valóban nem írtuk alá, de nem is tudjuk aláírni. Először is még nincsen elfogadott költségvetése a városnak, másodszor pedig mit írjunk alá, amikor egyelőre képtelenség megegyezni az Unihallal a megváltozott igényekről, és főleg az óraszámokról. Nem mindegy ugyanis, hogy 4900, vagy 5600 óra jár a városnak. Továbbra is úgy érzem, hogy az Unihall zsarolja a várost, minimális hajlandóságot sem mutat a kompromisszumra - reagált a kft. közleményére Lazáry Viktor.

- Köszönetet kell mondanom az egyetem, az egytemi sportegyesület vezetőségének, hogy a segítségünkre sietett - fogalmazott Gráczer György. - Ám az egyetemi csanokban csak délelőtt edzhetünk, délután sem ott, sem máshol a városban nincsen szabad hely  így az esti edzésünk el is marad. Egyeztettem az Unihall ügyvezetőjével, Pintér-Péntek Maricával. Arra kértem, hogy engedjen be minket az esti edzésekre a csarnokba. Jeleztem, hogy amennyi időt az Arenában töltünk, azt rögtön kifizetjük. Ám az ügyvezető ettől a megoldástól is elzárkózott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!