Sport

2011.04.17. 15:13

Halmosi és Kenesei kivégezte a bajnokaspiránst: Szombathelyi Haladás-Videoton 2:0

Remek iramú, élvezetes meccsen a Szombathelyi Haladás zsinórban nyolcadik hazai bajnokiját is megnyerte: Halmosi Péter és Kenesei Krisztián góljával 2:0-ra verte a listavezető Videotont.

Pum András

Szombathelyi Haladás - Videoton 2:0 (0:0)

Szombathely, 4500 néző,  játékvezető: Solymosi.

Haladás: Rózsa - Schimmer, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. - Nagy I. G., Molnár, Simon Á., Halmosi - Fodrek, Sipos.

Videoton: Bozovic - Lázár, Lipták, Vaskó, Hidvégi - Gosztonyi, Sándor, Elek, Vasziljevics - Lencse, Alves.

Kellemes, napsütéses, ám kissé szeles időben, 16 fokos kellemes tavaszban melegítenek a játékosok. Bár a hangszórókból szűk tíz percen belül már másodszor hangzik fel a Road to hell című nóta, reméljük, hogy a Haladás útja nem Chris Rea megénekelt poklába vezet.

A Hali kispadja: Mursits, Nagy II. G., Irhás, Simon Attila, Kenesei, Lattenstein, Devecseri. A Videtotoné: Sebők, Polonkai, Farkas, Nagy Dániel, Nikolic, Milanovic és Izing.

Az előzetes terveknek megfelelően komoly rendőri intézkedések előzték meg a találkozót, már délután három órakor lezárták a Bartók Béla körút Rohonci út és Kenderesi út között szakaszát, és a főbejáratnál is rengeteg rendőr ügyel arra, hogy ne legyen balhé. A fehérvári szektor jó háromnegyedig megtelt, körülbelül 300 vendégdrukker érkezhetett Szombathelyre.

Egyperces gyásszünettel kezdődik a mérkőzés, a Haladás másodedzőjének, Székely Tibor édesapja hunyt el, rá emlékeztünk. A kezdőrúgást a 30. születésnapját ünneplő Nagy Veronika végezte el.

A Haladás kezdte a meccset. A vasiak tiszta fehérben, míg a vendégek piros-kék felsőben, kék nadrágban és kék sportszárban futballoznak.

2. perc: Schimmer jobb oldali beadását Lázár az utolsó pillanatban rúgta szögletre a középen berobbanó Halmosi elöl. Sipos végezte el jobbról a sarokrúgást, Bozovic árnyékra repült ki, ám Tóth Péter kilenc méteres fejesét az ötösön álló Lipták kivágta.

11. perc: Fodrek tekerte be balról a a labdát, az érkező Nagy Gábor azonban nem érte el a játékszert, mert a nyakán csüggő Hidvégi szögletre mentett.

Jó a meccs, egyik csapatot sem kell noszogatni, mennek előre becsülettel a játékosok.

17. perc: Ez meleg volt. Ide-oda pattogott a labda a Haladás tizenhatosán belül, végül Elek kissé jobbról, hét méterről fejelt kapura, Rózsa óriási bravúrral tolta a léc fölé a labdát.

22. perc: az eddigi legnagyobb helyzet, Lencse lógott meg egyedül, Korolovszky hiába üldözte, nem érte utol, a csatár 16 méteres lapos, jobb sarokra tartó ziccerét Rózsa elképesztő bravúrral ütötte szögletre.

26. perc: Gosztonyi végzett el szabadrúgást a kaputól 22 méterre, balról. Középre lőtt labdájára Vaskó mozdult az ötösön, a hátvéd ugyan nem érte el a beadást, de mozgása annyira megzavarta Rózsát, hogy a kapus kétségbeesett mozdulattal, lábbal a bal sarok mellé rúgta a veszélyesen érkező lasztit.

28. perc: Elek rúgta fel hátulról becsúszva Sipost, Solymosi sárga lappal büntette a válogatott játékost.

32. perc: Nagy I. Gábort lökte fel Vasziljevics, de Solymosi nem jelzett, másodpercekkel később egy apróbb Hali-szabálytalanságot azonban lefújt. Nem a játékvezető a legnépszerűbb ember most a stadionban.

35. perc: Tóth Péter bal oldalról belőtt labdáját Bozovic a levegőben úszva ütötte ki a mögötte üresen álló Nagy I. Gábor orra elöl.

A hangulatra sem lehet panaszunk, a Haladás-tábor a szokottnál is nagyobb vehemenciával buzdítja Halmosiékat, és a fehérvári szurkolók sincsenek éppen csendben.

37. perc: Alves bal oldali beadását Lencse laposan, tíz méterről a jobb sarok mellé passzolta.

Vége az első félidőnek. Élvezetes 45 percen vagyunk túl, egyik csapat sem elégedett a döntetlennel, nyíltsisakos futballal rukkolnak elő a csapatok. A Haladás remekül tartja magát, csupán a félidő utolsó tíz percében kerekedett felül a Videoton. Igaz, a gólnélküli álláshoz szükség volt Rózsa bravúrjaira is.

 

A szünetben cserélt a Haladás, Sipost Kenesei váltotta.

46. perc: Simon Ádám 24 méteres, balról leadott lövése kis híján beakadt a jobb felsőbe, ám a labda végül centikkel elzúgott a kapufa mellett.

49. perc: Gosztonyi, jobbról, 12 méterről, Tóth Péter szorításában keresztbe ellőtte a labdát a kapu előtt.

53. perc: Schimmer jobb oldali beadása Halmosihoz került, a középpályás remekül fedezte a labdát, majd félfordulattal, kilenc méterről, középről, ballal alig lőtt a léc fölé.

54. perc: Nagy I. Gábor kapott sárga lapot, mert Solymosi szerint feldobta magát Bozovic mellett.

56. perc: Tóth Péter emelgetett, majd 19 méterről, jobbal a bal sarok mellé lőtt.

Az a nagy helyzet, hogy az utóbbi tíz percben beszorult saját térfelére a Videoton, a Haladás nagy offenzívát indított a három pontért.

63. perc: Cserehegyek. A Videotonban Hidvégit Polonkai, Vasziljevicset Farkas váltja. A Haladásban Schimmer helyére Nagy II.Gábor áll be.

Bő negyedóra van hátra a meccsből, a Videoton ugyan kissé kiszabadult a szorításból, de továbbra is a Haladás irányítja a játékot.

76. perc: csere a Videotonban, Lencsét Nikolics váltja.

78. perc: 1:0!!!!!Nagy II. Gábor-Nagy I. Gábor akció végén utóbbi lőtte be jobbról középre a labdát, a rövid saroknál Fodrek fejjel továbbcsúszatta, az érkező Halmosi pedig kapásból, középről, 14 méterről, ballal, laposan a jobb sarokba lőtt (1:0).

82. perc: Solymosi enyhén szólva olykor érdekes fúj, ezúttal Halmosi szabályos szerelését minősítette szabálytalannak. A szabadrúgást Gosztonyi 30 méterről jócskán a jobb sarok mellé bombázta.

A Videoton mindent egy lapra feltéve támad.

84. perc: Kenesei tette le a labdát a bal oldalon felbukkanó Tóth Péternek, ám a csapatkapitány 12 méterről, ballal a jobb felső mellé-fölé emelt.

87. perc: 2:0!!!Tóth Péter indításával Kenesei lógott meg, kicselezte a bizonytalankodó Farkast, a tizenhatoson belülre ért, a kivetődő Bozovic megzavarta ugyan a csatárt, ám végül balról, öt méterről a kapuba közepébe emelt. (2:0). 

88. perc: csere a Haladásban, Fodrek le, Irhás be.

89. perc: Kenesei 23 méteres, balról elvégzett szabadrúgása alig zúgott el a rövid, jobb sarok mellett.

Két perc a hosszabbítás.

91. perc: Gosztonyi jobb oldali szabadrúgása után a hosszú oldalon érkező Alves hat méterről a bal oldali oldalhálóba fejelt.

"Bajnokcsapat, bajnokcsapat" skandálja gúnyosan a szombathelyi "B"-közép a fehérváriaknak.

Vége a mérkőzésnek: a Haladás a második félidőben magasan ellenfele fölé nőtt, és teljesen megérdemelten győzte le a bajnoki cím elsőszámú várományosát. Ezzel zsinórban nyolcadik bajnokiját is megnyerte az Aczél-gárda.

A tribünön ülők egy része"Mexikó, Mexikó" kiáltással búcsúztatja dr. Mezey Györgyöt...


MESTERMÉRLEG

Aczél Zoltán: - Az első félidő nem úgy alakult, ahogy terveztük, és bár játékosaim mindent megtettek, a Videoton mégis ránk erőltette akaratát, nekik helyzeteik, nekünk csupán helyzetecskéink voltak. Jó tudni: a fehérváriak keretében körülbelül 16-20, magasan kvalifikált játékost találni. A szünetben becseréltem Keneseit, aki aztán bizonyította, hogy milyen kvalitású játékos - sajnos a helyén játszó futballista korábban nem tudott annyit hozzátenni a játékhoz, mint kellett volna. A második félidőben mind fizikálisan, mind helyzetekben felülmúltuk a vendégeket, hátul pedig roppant agresszívan védekeztünk. Nem az a lényeg, hogy mennyi hazai győzelmünk van, hanem az, hogy a játékosok - ahogy a héten is felhívtam rá a figyelmet - az utolsó pillanatig hajtsanak a meccsen.

dr. Mezey György: - Az első félidőben voltak helyzeteink, ki tudja, ha ezek közül egyet belövünk, másként alakulhatott volna a mérkőzés. Szünet után viszont jobb volt a Haladás, több helyzetet is kidolgozott, ezek közül kettőt be is rúgott, gratulálok a győzelmükhöz. Remélem, ez a siker a biztos bentmaradást jelenti számukra. Ami minket illet: ha értelmesen dolgozzuk fel, minden vereségből lehet tanulni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!