Sport

2011.05.19. 09:32

Vízilabda: Kemény Dénes kijelölte a kínai vb-re készülő válogatott keretet

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte 19 fős keretét, amely a jövő héten megkezdi a felkészülést a júliusi, sanghaji világbajnokságra, s amelyből kikerül majd a Kínába utazó 13 játékos .

MTI

A nemzeti csapat honlapján, a vlv.hu-n szerda éjjel közzétett névsorban helyet kapott négy, egyenként egyformán háromszoros olimpiai bajnok is: a kapus Szécsi Zoltán, továbbá a szintén egri, frissiben magyar bajnoki címet szerzett Biros Péter, a Vasas balkezes klasszisa, Kiss Gergely, s az olasz Pro Reccónál légióskodó Kásás Tamás. Ugyancsak bekerült a keretbe a kétszeres ötkarikás aranyérmesek közül Kásás csapattársa, Madaras Norbert, míg az egyszeres olimpiai bajnokok sorát a listán Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Steinmetz Ádám, s a horvát Primorje Rijekát erősítő Varga testvérpár, Dániel és Dénes alkotja. Hiányzik ugyanakkor a Honvéd kétszeres olimpia első hálóőre, Gergely István.

A világbajnokságra készülő keret:
kapusok: Baksa László, Nagy Viktor, Szécsi Zoltán
mezőnyjátékosok:  Biros Péter, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt, Vámos Márton 
 

A keret összeállításánál az egyik szempont az volt, hogy az előző kétévihez képest több tapasztalt, már kipróbált játékosra számíthassak, mert nagyon fontos világversenynek tekintem az idei világbajnokságot – mondta el a vlv-nek a háromszoros olimpiai bajnok válogatott szakvezetője.  - Ebből a szempontból örvendetes, hogy visszatért Kásás Tamás. A másik, ami nyilván szembetűnő a nevek olvasásakor, hogy nagyon erős átfedések vannak a posztokat tekintve, amivel többek között azt szeretném elérni, hogy menet közben ne kelljen játékost behívni, mint tavaly. Azt is figyelembe kellett vennem, hogy a csapat részletekben fog kiegészülni, mert biztos, hogy négy játékos az első edzésen nem lesz jelen, a két rijekai és a két reccói. Ők két lépésben fognak csatlakozni, tehát ahhoz, hogy a felkészülés elején teljes értékű munkát tudjunk végezni, szükséges volt az eredetileg elgondolt 17-18-cal szemben a 19-es létszám, mert ez a valóságban menet közben lesz csak 19.”
 

Kemény Dénes két játékosra, a meghívottak között régen szerepelt világbajnok Varga II. Zsoltra és a műtét előtt álló egri centerre, Kis Gáborra külön is kitért: „Zsolttal kapcsolatosan azt látom, hogy szemben az előző évvel, sokkal stabilabban és megbízhatóbban, egyenletesebben teljesít. És ő aztán tényleg több helyen is használható, a kapusposzton kívül mindenhol, védőként, bármelyik szélső, vagy hátsó poszton, és centerben is, tehát nem csak a centertudása számít - így a kapitány, aki Kis Gábort illetően pedig ezt mondta: "Aki látta, hogy Kicsi mit produkált a bajnoki döntőben, az szerintem azon csodálkozna, hogyha én nem számítanék rá. Számítok rá. A műtét ugyanúgy halasztható, mint ahogy halasztható volt eddig.”

A Kemény Dénes igazgatta gárda június 6-án száll medencébe először, amikor is a brit válogatottal találkozik Dublinban, és további barátságos összecsapások lekötése is folyamatban van még. Ami már tény: a pillanatnyilag ismert utolsó ellenfele a spanyol együttes, amellyel a sanghaji vb csoportküzdelmeinek zárókörében, július 22-én találkozik. Utána azonban még nyilván további kötelező fellépések várnak Biros Péterékre, hiszen a kínai világbajnokságon a csoportmérkőzések után jön a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő...
 

A magyar válogatott hivatalos mérkőzései a vb utolsó csoportmeccséig:

Barátságos találkozók:
Nagy-Britannia-Magyarország - Dublin, június 6., hétfő
Nagy-Britannia-Magyarország - Dublin, június 7., kedd
Magyarország-Ausztrália - Kaposvár, június 17., péntek

Szamarcidisz Kupa - Görögország, Korfu
Magyarország-Spanyolország - június 24., péntek
Oroszország-Magyarország - június 25., szombat
Görögország-Magyarország - június 26., vasárnap

 Vodafone Kupa - Budapest, Margitsziget
Magyarország-Görögország - július 1., péntek
Magyarország-Németország - július 2., szombat
Magyarország-Oroszország - július 3., vasárnap

 Világbajnokság, Sanghaj, csoportmeccsek:
 Magyarország-Montenegró - július 18., hétfő
Magyarország-Kazahsztán    - július 20., szerda
Magyarország-Spanyolország - július 22., péntek

Ezek is érdekelhetik