Sport

2011.06.15. 09:29

Dzsudzsák Balázs menedzsere: jó döntés volt az Anzsi

Három és fél, kifejezetten sikeres évet húzott le Eindhovenben, majd négy évre az orosz élvonalban szereplő Anzsi Mahacskalához szerződött. A magyar drukkerek szélsőséges megnyilvánulásokkal illették a klubcserét. A válogatott futballista menedzsere szerint mindent átgondoltak, logikusan, jól döntöttek.

Horog László

"Mondd, drága Dzsudzsika, hol szeretnél futballozni, Mahacskalában vagy Milánóban?" Ha ezt a kérdést valaha felteszik a magyar futball legnagyobb értékének, borítékolhatóan az északi olasz iparvárost, a futball és a divat talján központját nevezte volna meg, s vissza sem kérdez, hogy a Milanról, vagy az Interről lenne-e szó. De ez a kérdés soha nem hangzott el. Dzsudzsákot az orosz bajnokság egyik együttese, az Anzsi kereste meg, majd igazolta le.

A hír bejelentését a honi  szurkolók többsége megdöbbenéssel fogadta, szélsőséges megnyilvánulások követték egymást, miszerint a pénz felülírja a szakmát. A labdarúgó menedzsere szerint védence nem tűnik el a süllyesztőben.

- Melyik szerződést volt nehezebb tető alá hozni? Három és fél éve az eindhovenit vagy a mostanit?

- Ezúttal jóval könnyebb dolgunk volt - mondja Vörösbaranyi József. - Akkor azért küzdöttünk, hogy Balázst megismertessük, sportvezetőket csábítottunk Debrecenbe, a meccsekre, most nem kellett annyi energiát beleölnünk. Ugyanis az európai klasszis Dzsudzsákot a kontinensen már mindenki ismeri. 

- Az átigazolási piac csak most nyitott, várhattak volna a szerződés aláírásával, hátha jön egy jobb ajánlat.

- Valóban, augusztus 31-ig volt idő, ám Balázs úgy döntött, ez számára megfelelő lehetőség, nem vár tovább. Én pedig ezt elfogadtam, hiszen az ő karrierjéről van szó. Előzőleg nem sok információnk volt a dagesztáni klubról, a jelenleg az FTC-ben futballozó Józsi György ügyeit is az irodánk intézi, őt korábban keresték, Roberto Carlos leigazolása előtt. Más volt a klub elnöke, ebből következőleg akkoriban más nagyságrendű, jóval szerényebb pénzek mozogtak. 

- Úgy tűnik, most kolbászból van a kerítés.

- Ezt nem állítanám, gazdag klub, de meggondolják, mire költenek. Balázs a posztján az első ötben van a kontinensen, a beadásai talán a legjobbak az egész világon, az oroszok érthetően komoly energiákat fektettek a megszerzésébe. Két hónappal ezelőtt kaptam először telefont, egy orosz menedzser, valamint egy üzletember jóvoltából, kérdezték, mi a véleményünk egy dagesztáni szerződésről. A klub általános igazgatójával, a Moszkvában élő German Csisztyakovval tartottuk a kapcsolatot, a tulajdonossal nem beszéltünk. Azt tudtuk, hogy a PSV-vel meg fognak egyezni, s bár többször finomítottunk a feltételeken, mi is gyorsan megállapodtunk. Balázst senki nem presszionálta, a PSV vezetői azt mondták, ha marad, annak örülnek, ha távozik, elfogadják, ugyanis tetemes összeghez jutnak, ami soha nem jön rosszul. Az átigazolási díjat tudom, de nem árulhatom el, ez a két klub vezetőinek a dolga, csak ők hozhatják nyilvánosságra. Jól járt Balázs is, s mit tagadjam, az irodánk is. Az oroszok nagy klubot akarnak építeni, tudták, messze még az igazolási időszak vége, mégis időben kell lépniük. Ugyanis augusztus végéig vélhetően rengeteg ajánlata lett volna Balázsnak, ők biztosra akartak menni. 

 

- Azt mondják, az orosz bajnokság lényegesen erősebb a hollandnál, viszont nincs szem előtt. Lehet visszaút onnan Nyugatra?

- Biztosan. Elég csak Kraszics, Vidics, Skrtel vagy az orosz Arsavin nevét említeni, akik az orosz bajnokságból kerültek nagy, meghatározó klubokhoz. A dagesztáni viszonyokról valóban nem hallani sok jót, ám a játékosok Moszkvában élnek, edzenek luxuskörülmények között, csak a meccsekre utaznak repülővel Mahacskalába. A feleségek és barátnők egy másik különgéppel tartanak párjuk után a hazai derbikre. Ha Roberto Carlos jól érzi magát Moszkvában, vélhetően így lesz ezzel Balázs is. Hallottam, a veterán, ballábas brazil világbajnok azt tervezi, hogy pályafutása végeztével letelepedik Moszkvában és az Anzsi pályaedzője lesz. Balázst ilyesmi nem foglalkoztatja, egyelőre arra koncentál, hogy a négyéves szerződésének időtartama alatt minél jobb teljesítményt nyújtson. 

- Nem lett volna célszerűbb rövidebb időre aláírni?

- Abba az oroszok nem mentek bele, ami érthető is, ugyanis nagyon sok pénzt kifizettek, ragaszkodtak a négy esztendőhöz. Tény, ez hosszú idő, ám az ajánlat visszautasíthatatlan volt. Megértem, hogy a szurkolók szerették volna Balázst európai élklubban látni, de onnan konkrét ajánlat nem érkezett. Ez olyan üzlet volt, amire egyik fél sem mondhatott nemet. Dzsudzsák a moszkvai lakásbérlésre annyi pénzt kap, amennyit a német Bundesligában egy átlagos labdarúgó keres.

 

Világsztárokkal futballozhat

Dzsudzsákot kedvese, Zimány Linda támogatta a döntésben. A futballista menedzsere elmondta, a topmodell közölte,  labdarúgó szerelme bárhova szerződik, ő vele tart, közösen tervezik az életüket. Dzsudzsák nagy várakozásokkal tekint a dagesztáni kaland elé. "Komoly motivációval vágok neki ennek a túrának. A bajnokság a hollandnál erősebb. Olyan játékosok vannak a keretben, mint a Chelsea-t és az Anderlechtet is megjárt Mbark Boussoufa vagy a brazil Diego Tardelli, de Roberto Carlost sem kell bemutatnom senkinek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!