Sport

2011.07.09. 09:47

Repülőhollandi-vb: aranyérmes a Majthényi, Domokos duó

A péntek esti utolsó futam kiváló taktikájának köszönhetően a címvédő Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős aranyérmes lett az olaszországi vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

MTI

A magyar duó nyolcadik vb-címét szerezte meg az olimpia műsorán nem szereplő hajóosztályban. A magyar duó nyolc futam után a holland Enno Kramer, Ard Geelkerken kettőssel azonos helyezési számmal állt, ám riválisa mögött második volt.
   
Az utolsó, mindent eldöntő kilencedik futamban a taktikáé volt a főszerep, a magyarok a rajtnál úgy manővereztek, hogy ellenfelük ne kerülhessen a mezőny elejére. Ezek után az első körben mindkét egység alaposan visszaesett, s a hollandok később hiába próbáltak meg mindent, nem tudtak már visszazárkózni az élmezőnybe.

Majthényiék ugyan csak a 34. helyen értek célba, míg Kramer és Geelkerken a 16.-on, ám mivel a végelszámolásnál a két leggyengébb eredményt kiejtették a hajók, ez a futam - illetve a 18. pozícióban zárt hetedik - nem számított a magyaroknál. A 16. hely a hollandoknak sem került a pontjaik közé, ám mivel nekik korábban volt egy nyolcadik és egy kilencedik is, előbbi hozzáadódott összeredményükhöz, így végül négy ponttal kikaptak riválisuktól.
   
Krameréket ráadásul a dán Jörgen Bojsen-Möller, Jacob Bojsen-Möller egység is megelőzte, s csak harmadikok lettek. 

"A selejtezőket követően ketté osztották a mezőnyt, az erősebb Arany csoportban pedig nagyon nehéz dolgunk volt, kemény küzdelmeket vívtunk - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Majthényi Szabolcs. - A pénteki első két futam után az már biztos volt, hogy a dánokkal nem kell számolnunk, mert nem előzhettek meg minket, a hollandoknál pedig arra kellett figyelni, hogy ne lehessenek az első négy között. A rajtnál ennek megfelelően taktikáztunk, próbáltuk elvenni a szelüket, ami sikerült, így az első körben ők is és mi is visszaestünk a mezőny hátsó részébe, ahonnan már nem tudtak előre menni."

Majthényi mindehhez hozzátette, hogy egy alkatrész hibája miatt nehéz dolguk volt a kilencedik futamban: "Az orrvitorlát nem tudtuk behúzni, mivel eltört egy alkatrész a hajón. Azt tudni kell, hogy különösen a rajtnál jó ha be van húzva az orrvitorla ezeken a hajókon, mert úgy sokkal könnyebb manőverezni, szerencsére azért így is meg tudtuk oldani a feladatot."
 
A nyolcszoros vb-győztes magyar vitorlázó elmondta, hogy a szervezők mindenképpen le akarták zárni pénteken a vb-t, ezért rendeztek három futamot ezen a napon.

"Már reggel kilenckor kellett kezdenünk, így korán vízen voltunk, de a szél nem jött meg, s fél kör után leállították a futamot. Dél körül kezdtünk újra, de az egész nap nagyon vontatott volt, mert később sem volt olyan szél, mint szokott."
 
A 130 egység részvételével rendezett világbajnokságon még három magyar páros indult: a Kardos Antal, Polgár Csaba kettős a kiváló 18. helyen végzett, míg a Gáborjáni Gábor, Argay Béla egység a 46., Süli András és Papp Dávid pedig az 52. lett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!