Sport

2011.08.21. 12:25

Kajak-kenu vb - Egy arany és két olimpiai kvóta 200 m-en

A Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakos duó aranyérmet szerzett a vasárnapi 200 méteres döntők során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A legrövidebb távon újabb két londoni kvótát gyűjtöttek a hazai versenyzők.

MTI

  
 A zárónapon is több mint tízezer néző buzdította a hazai sportolókat a Maty-éren, ahol ismét 30 Celsius fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, de a pályán szélcsend uralkodott.
   
Az első két versenyszámban nem sok babér termett a magyaroknak, a júniusban Eb-ezüstérmes Molnár Péter nyolcadik, a 2006-ban ebben a számban ugyanitt világbajnok Paksy Tímea pedig utolsó, azaz kilencedik lett a K-1 döntőjében. Ezzel együtt sikert is arattak a házigazdák, ugyanis mindkét kajakos szerzett egy-egy újabb londoni kvótát. Mindkét versenyben az első nyolc jutott indulási joghoz, de - ahogy Vaskuti István, a nemzetközi szövetség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta - mivel a nők mezőnyében akadt olyan, aki már korábban kiharcolt egy kvótát, s egy versenyző csak egyet szerezhet, Paksy kilencedik helye is indulási jogot ért. Ezzel a magyar női kajakosok összegyűjtötték a maximális hat kvótát az országnak a jövő évi játékokra.
   
Takács Kincső hatodik helyen ért célba a női kenusok versenyében, majd következett egy újabb olimpiai szám, mégpedig a férfi kajakos duók versengése, ahol az első hat hely ért két-két kvótát. A 39 évével a magyar csapat rangidősének számító Beé István, valamint a szegedi Sík Márton szállt harcba a fináléban, ahol végül hetedikként zártak, s ez - a Storcz Botond szövetségi kapitánytól kapott információ szerint - nem ért indulási jogot. Jelen állás szerint a magyarok tehát hét férfi kajakos (8 a maximum), hat női kajakos (6) és egy kenus (4) kvótával zárják a vb-t.
   
A folytatásban az ötkarikás műsorban nem szereplő számok fináléi következtek, s az első, a női kajak kettesek küzdelme mindjárt hazai sikert is hozott. Kovács tavaly, Poznanban megnyerte ezt a számot a jelenleg várandós Douchev-Janics Natasával, s most új társával, Kozák Danutával is esélyes volt a diadalra. A magyarok nem is hibáztak, remek versenyzéssel aranyéremmel örvendeztették meg a publikumot. A Domino Honvéd 35 éves klasszis sportolója, Kovács pályafutása 31. vb-címét szerezte.
   
C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László ötödik lett a fináléban.
   
Az egyetlen magyar B döntős, a kenus Bozsik Attila ötödikként ért célba futamában, így összesítésben a 14. helyen zárta a vb-t.

 A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság éremtáblázata:
                                     arany  ezüst  bronz
Németország                 6      2      3
MAGYARORSZÁG         6      1      3
Kanada                           3      -      -
Oroszország                  2      6      3
Lengyelország              2      2      3
Fehéroroszország        1      3      4
Azerbajdzsán                1      3      -
Spanyolország             1      1      2
Románia                      1      1      1
Litvánia                         1      1      -
Ukrajna                        1       -      3
Ausztria                        1      -      -
Franciaország             1      -      -
Szlovákia                      1      -      -
Új-Zéland                    1      -      -
Nagy-Britannia           -      3      -
Svédország                -      2      -
Ausztrália                    -      1      2
Bulgária                      -      1      1
Csehország               -      1      -
Egyesült Államok      -      1      -
Dánia                          -      -      1
Norvégia                    -      -      1
Olaszország              -      -      1
Üzbegisztán             -      -      1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!