Sport

2011.11.09. 13:01

TAO-pénzek: jóváhagyta az EB a sportlétesítmények fejlesztését célzó magyar programot

Jóváhagyta az Európai Bizottság azt a magyar programot, amely állami finanszírozásként évi mintegy 60 millió eurót fordít meglévő sportlétesítmények felújítására és fejlesztésére a társasági nyereségadóból igényelhető támogatások (TAO) keretén belül.

MTI

Szerdai brüsszeli közleménye szerint az Európai Unió végrehajtó szerve - amely az állami támogatásokra vonatkozó szabályozás alapján vizsgálta a programot - "egyetért azzal, hogy a finanszírozási rendszer közös érdekeket szolgál, és megfelelő biztosítékokkal minimálisra csökkenti a hivatásos sportegyesületek közötti verseny torzulásának lehetőségét".
   
"A hivatásos sportegyesületek által használt sportlétesítmények állami finanszírozása egyértelműen az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok hatálya alá esik" - jelentette ki Joaquín Almunia, a brüsszeli bizottság versenypolitikáért felelős tagja. Hozzátette: "Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a magyar támogatási program megfelelő biztosítékokkal segíti elő a verseny torzulásának korlátozását illetve azt, hogy a program haszonélvezői nagy mértékben az állampolgárok legyenek."
   
Az idén elfogadott program az állampolgárok sporttevékenységekben való részvételének arányát hivatott növelni - emlékeztet a közlemény. A parlament júniusi döntése értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. E csapatsportok közé tartozik a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong.
   
Ahhoz, hogy a hivatásos sportegyesületek a program keretein belül támogatáshoz jussanak, olyan stratégiát kell kialakítaniuk, amely a közösség érdekeit szolgáló kezdeményezéseket foglal magában, például tömegsportprogramok szervezését, utánpótlás-nevelést vagy bizonyos idősávokban a sportlétesítmények biztosítását a helyi lakosság számára - áll a közleményben.
   
Mivel a magyarországi sportlétesítmények közel 90 százaléka köztulajdonban van, a hivatásos sportegyesületek is döntően köztulajdonba fognak beruházni - írta indoklásában a bizottság. Ezenfelül a létesítmények használatáért megfelelő díjat kell majd fizetniük, illetve minden további állami segítséggel megvalósított beruházás tükröződni fog a bérleti díjakban. Továbbá a támogatási program keretében állami támogatásban részesülő valamennyi sportlétesítmény több célra használandó központ lesz, amely sportrendezvényeken kívül egyéb rendezvények megtartására is alkalmas.
   
Magyarország szigorú felügyeleti és ellenőrzési mechanizmust vezetett be a támogatási program megfelelő megvalósításának biztosítása érdekében, és évente jelentést fog tenni az Európai Bizottságnak - derül még ki a közleményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!