Sport

2012.05.26. 04:14

Fazekas Róbert versenyekkel készül

Szombathely - A Haladás VSE diszkoszvetője, Fazekas Róbert április 26-a, a 65 méteres „A”-szint teljesítése óta nyugodtan készülhet negyedik olimpiájára.

Horváth Erika

Már öt verseny van idén Fazekas Róbert mögött. Az Egyesült Államokban kezdte meg a szezont, s ott dobta 65,14 méteres idei legjobbját, amivel a 24. az idei világranglistán.

– Persze, jobb lett volna már tavaly megdobni a 65 métert, de az az év annyira rosszul sikerült, hogy jobb elfelejteni. A szintteljesítés erre az évre maradt, és amikorra beterveztem – az amerikai túránkon – sikerült is megdobnom. Tehát azt mondhatom, hogy eddig minden terv szerint halad – mondta a 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban vb-ezüstérmes, 36 esztendős diszkoszvető. – Azon még nincs miért idegeskedni, hogy sokan dobtak már jóval nagyobbat. Ezek az eredmények általában nagy szélben születtek, majd az európai versenyeken derül ki igazán, ki hol tart. Szeretnék minél több versenyen elindulni, a tavalyi év után kellenek a jó élmények, jó versenyek. Majdnem minden héten dobókörbe állok valahol. A keddi, turnovi viadal nem sikerült túl jó, egyetlen dobást sem tudtam igazán jól megcsinálni. Ha sikerül a technikai hibákat kijavítanom, meglódulnak majd a méterek is. Legközelebb június 5-én Zágrábban próbálkozom. Azt még nem döntöttük el, hogy a június végi Eb-n elindulok-e, de még az olimpia előtt két héttel is tervezek versenyt. A hét elejét az edzéseken megnyomom, a hétvége felé pihenek. Szerintem ez egy jó ritmus. Nyáron 37 éves leszek, már mindig fáj valami. Most például a hátam. De összességében erősebb és rugalmasabb is vagyok, mint tavaly, a testsúlyom is öt kilóval könnyebb. Szóval, még jól bírom a munkát. Az olimpián 66 méter felett szeretnék dobni – azzal az első ötbe lehet kerülni.

Fazekas edzője, Annus Adrián is elégedett az évkezdettel. Hiszen immár három olyan tanítványa van, aki részt vehet a londoni olimpián. A haladásos diszkoszvetőn kívül a mohácsi színekben versenyző súlylökő, Kürthy Lajos – más magyar rivális híján – B-szinttel indulhat, ahogy az olasz diszkoszvetőnő, Tamara Apostolico is. Ha a Veszprémből a Haladáshoz igazolt fiatal kalapácsvetőnek, Hudi Ákosnak is sikerülne teljesítenie a 73,80 méteres felnőtt Eb szintjét – vele szemben ez még nem elvárás –, akkor aztán tényleg teljes lenne az öröm a Kenderesi úti dobópályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!