Sport

2012.05.17. 09:33

III. Tótkomlós Rally - I. Rally fanatic utcai autóstalálkozó rendezői szemmel

Körkérdés Karasz Róbert versenyrendezőhöz.

Hajósi Miklós

A tavalyihoz képest mivel lesz másabb a mostani verseny?

Karasz Robi: Az idei évtől szeretnénk a versenyhez kapcsolni egy utcai autós találkozót, aminek az volna a célja hogy, megízleltessük, megszerettessük a kordonszalagon kívül állókkal a verseny feelinget. Ezt oly módon kívánjuk segíteni, hogy versenyünk során nem csak a parkolókba díszeleghetnek az „utcai Tuning csodák”, hanem betétfutam keretein belül kipróbálhatnák magukat a rally pályánkon. Természetesen komoly előírásoknak megfelelve történhet a dolog. De hasonló képen a versenyzőkhöz ők is időmérés alapján díjazásra kerülnek. Tehát mondhatjuk, részeseik a versenynek.

 

 

Idei évben is szombati nap kezdünk, reggel gépátvétel, adminisztratív, ahova érdemes elnézni nézőinknek is, mivel közvetlen közelről nézhetik meg a gépcsodákat.

16:00-tól már mondhatom bevett szokás szerint kezdődik ünnepélyes rajtceremóniánk, ahol is óriási rajtkapu alatt és több ezer néző előtt bemutatásra kerülnek versenyzőink, és autóik.

Majd a bemutatást követően minden résztvevő, idén már kétszer tesztelheti vezetési tudását technikás Prológ pályánkon. Miután minden autó a parkfermébe kerül, a Rózsa Fürdőben a versenyző párosok számára ingyenes Rally aqua party veszi kezdetét, ahol is kipihenhetik a nap fáradalmait.

A vasárnapi versenynap, hogy fog alakulni?

Karasz Robi: 6-tól lezárjuk az érintett városrészt a közúti forgalom elől. Majd 7:30-tól szabadedzést tartunk ahol is felvezető autó mögött minden versenyző megismerheti a pályát.

Kb. 8:15-től kezdődik a verseny. Terveink szerint 8 gyorsasági szakaszt fognak teljesíteni versenyzőink. Majd 20-kor Tótkomlós főterén lesz az ünnepélyes díjátadó.

Milyen jellegű lesz a pálya?

Karasz Robi: Az elmúlt versenyek nyomvonalán lesz az idei évben is a pálya. Városi verseny révén nagyon nehéz egy minden szempontból biztonságos pályát kialakítani, ahonnan a közúti forgalmat is gond nélkül el tudjuk terelni. Idén is 2,7 km lesz egy szakasz, ezt kell 8-szor teljesíteni minden nevezőnek. Mondhatni technikás illetve gyors pályának is, mert mindkét jellemző illik rá. Az idei évben csak az egyik irányba indítjuk a versenyt, mivel nem szeretnénk a vissza fele haladó pálya nyomvonalának kialakítása miatt húzni az időt. Várhatóan pörgős, látványos versenyünk lesz az idén, ahol a versenyzők mellett a nézők is ki lesznek szolgálva rendesen.

 

 

Terveztek-e junior vagy női kategóriát?

Karasz Robi: Kimondott női és junior kategóriánk nem lesz, de lehetőség van arra, hogy a bátrabb hölgyek is kipróbálják magukat, illetve elmondhatom első versenyünkön volt női pilótánk is. A gyermekek sajnos ki kell, hogy maradjanak ebből a versenyből mivel, szigorú biztonsági feltételek mellett kerül engedélyeztetésre versenyünk, többek közt az Mnasz-nél, így jogosítvány nélkül nem lehet vezetni.

Mivel segítitek nézőitek tájékozódását, illetve a versennyel kapcsolatos információkat hol szerezhetik be?

Karasz Robi: Mivel városról van szó, nem olyan, mint egy kinti több tíz kilóméteres pálya, így a város 8 pontján ki hangosítás lesz segítségünkre, melyen keresztül speakereink folyamatosan mondják a versenyhez kapcsolódó információkat. Valamint a nap folyamán több alkalommal pályanyitásra kerül sor, ahol is segítünk a nézők mozgásában.

Milyen látványos helyeket, biztonságos nézőtereket ajánlasz a versenyre érkező szemlélődőknek?

Karasz Robi: Mindenképpen ajánlom mindenkinek a pálya több pontját megtekinteni a nap folyamán, hisz nem csak egy látványos része van. A Szabadság tér környékén van az első jobb rész, de a Rózsafürdő utáni lassító, ami a Bajcsy Zs. utcára vezető jobbos kanyar előtt van az is jó. Következő ajánlatom az Evangélikus templom parkolója, bár Nekem mindig is a Fő utcai „ s „ kanyar volt a kedvencem, ami tempósan teljesíthető szakasz, ez egy lassító után van közvetlen.

Hány nevezőre számítotok? Esetleg van-e, vagy szokott-e ismertebb nevezőtök lenni?

Karasz Robi: Remélhetőleg minél többen eljönnek versenyünkre úgy nézők, mint versenyzők. Mondhatom két verseny után, hogy vannak állandó visszatérőink, de minden évben jönnek újak és újabbak szerencsére.

A rali túrából számos indulónk szokott lenni, Székely Lali, Lévai Józsi. Tavaly eljött Tajmel Tibi „ördög”, aki még az evangélikus lelkészt is megautóztatta a Prológon. Szoktak driftesek illetve szlalomos és egyéb szakágból érkező versenyzőink is lenni. Az előnevezés már elindult, és jönnek szép számmal a nevezések. Valószínűsíthetem, hogy kevesebb amatőr verseny lesz az idén, mivel változott a sporttörvény és ez alapján az amatőr versenyek az illetékes szakszövetség alá tartoznak, ami plusz költségeket is jelent a rendezőknek. Ez arra enged következtetni, hogy több versenyzőn lesz, de mindenképpen számítunk a már két éve jelentkező 60-70 nevezőre.

Végszóként mit mondasz?

Karasz Robi: Várunk mindenkit szeretettel egy, a régióban is egyedülálló, két napos fergeteges versenyre, akár nézőként akár versenyzőként. Remélem idén is mindenki jól fogja érezni magát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!