Sport

2012.06.20. 13:04

Hazai győzelem az alapszakasz végén

Szombathelyi visszahordással vette kezdetét a nyugati csoport alapszakasz záró találkozója vasárnap, mely az eddigiekhez képest - minden bizonnyal a rendkívüli hőségnek betudhatóan - jóval kevesebb nézőt csábított a lelátókra. Pedig nem volt unalmasnak mondható rangadó, mely kimenetelét tekintve valószínűleg többeket meg is lepett.

Litresits Tímea

Haladás Crushers – Zala Predators 24-7
(7-7; 3-0; 7-0; 7-0)

3-3 drive-ot vezetett mindkét fél az első - szabálytalanságoktól mentes - negyedben, melyből 2-2-t egyaránt punttal zártak.

A Crushers aztán alapvetően passzokkal jutott a zalaiak 10 yardosáig, ahonnan Zax Norbert (#13) 6 pontért érkezett a célterületre, Őri Csaba (#15) rúgása ehhez további egyet tett.

Rögtön a következő, félpályáról indított válasz támadásban a 3. kísérlet során Cseh-Németh István (#92) lódult meg a nála landoló labdával - csakúgy mint a Rebels ellen - és mintegy 45 yard megtétele után landolt az end zone-ban, Kámán Benjamin (#21) extrájával így egyenlítettek is a vendégek.

A második negyedben a Predatorsnak nem sok lehetősége volt: két hosszúra nyúlt szombathelyi akció mellett egyetlen punttal zárt drive-ot vezettek. Ezzel szemben a hazaiak a játékrész elején újra a redzone-ig jutottak, ahol végül egy sikeres fieldgoal-lal zártak.

Tatár István (#78) fullback futásaival operálva aztán a szünet előtt még egyszer feltornázták magukat az ellenfél vörös zónájáig, mígnem a 10 yardoson aztán megálljt parancsolt a zalai defense és ekkor már az idő is fogytán volt. Így miután spikeolták a labdát, egy FG kísérlettel próbálkoztak, ám ezt már sikerrel blokkolta a védelem.

A csekély felfrissülést biztosító árnyékba vonulás és folyadékpótlás után zalai játékkal indult a második félidő, mondhatni "tisztelet play-jel" amikor is Geröly Attila (a Gringos ellen szenvedett szárkapocscsonttörést) érkezett a center helyére, majd egy taps után le is vonult a pályáról, így búcsúzva el a szezontól.

Míg a vendéglátók a 3. negyedet is pontokkal nyitották - Baranyai Ádám (#23) futásával iratkozott fel a touchdown listára + egy sikeres extra (17-7) - addig a kék mezesek számára ezúttal sem termett babér, sőt Dezse Mihály (#54) interceptiont is szerzett. Ekkor, illetve a következő alkalommal szintén a 20 yardoson belülre került a Haladás együttese, a pontszerzést azonban a ZP védelme mindkét esetben meghiúsította.

A záró játékrész már némileg dekoncentráltabb volt, több hibával és szabálytalansággal. De végre úgy tűnt, a Ragadozók is haladnak; ám végül az offensenek - a TD-t  leszámítva - nem sikerült a vörös zónán belülre kerülnie. Még úgy sem, hogy Erki-Kiss Péter (#20) a félpálya környékén sikerrel vadászta le a csere QB, Baranyai Bence (#11) passzát.

A zöld mezesek aztán Szmolek Bertold (#58) és Macher Bálint (#86) révén is behúztak 1-1 interceptiont és bár ezeket nem sikerült értékesíteni, Janzsó Csanád (#34) még megfutott egy TD-t, ezzel és az extra rúgással beállítva a 24-7es végeredményt.

A ZP azzal a feltett szándékkal érkezett az SZSE pályára, hogy kiköszörülje a csorbát, ami a pesti meccsig veretlen szezonon esett és ezzel egyúttal biztosítsa helyét az elődöntőben. Míg a Crushers - ha néhányuknak valószerűtlennek is tűnt - egy része hitt abban, hogy ebből akár még rájátszás is lehet; még akkor is, ha ehhez legalább 35 ponttal kellene legyőzniük az ellenfelet.

Hogy a Predators nem volt kellőképp motivált? Netán nem jól mérte fel, hogy ez a Crushers már nem az a Crushers? Ezt leginkább ők tudják, az viszont biztos, hogy két legutóbbi vereségükkel elestek a rájátszástól és ezzel befejezték a szezont.

A Zúzók ugyanakkor bebizonyították, hogy ma már a győri import nélkül is megállják a helyüket.

Bár mindent eldöntő meccs volt ez, ahol a vendéglátók végül nem szerezték meg az áhított +35 pontot, ennek ellenére (még ha nyilván nem is ilyen áron kívánták) - mivel a Wildfires időközben kizárásra, ezzel eredményeik pedig törlésre kerültek - a vasiak mérlege 4 ponttal jobb lett, mint a Mustangsé. Így elméletileg elődöntőben vannak, ahol a Budapest Cowboys II vár rájuk. Végleges döntés azonban a tataiak fellebbezésének elbírálása után születik majd.

Akadnak azonban, akiknek nem csak egy meccsre szólt a lefújást jelző sípszó. A Ragadozóknál a védelem két meghatározó játékosa, a két kezdő cornerback köszönt el sportemberhez méltón: Erki-Kiss Péter (#20) aki 2010 óta a csapatkapitányi posztot is betöltötte 4, míg Varga Péter (#16) 2 - a sportágban töltött - év után akasztotta szegre a felszerelést.

Varga Tamás (#1) 2005-ben a ZP irányítójaként kezdte, most ugyancsak ezen a poszton, de immár egykori csapatával szemben, a mostanit győzelemre vezetve fejezte be aktív pályafutását. (Időközben ezen döntésén annyiban módosított, hogy - tekintettel csapattársaira - amennyiben ők az elődöntősök, Budapestre még velük tart.)

Ami a sérüléseket illeti, ezúttal sajnos abból is akadt bőven: boka, váll, térd, szalag, agyrázkódás illetve napszúrás - annak minden velejárójával együtt - került a "palettára". Az érintetteknek jobbulást kívánunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!