Sport

2012.06.11. 14:07

Kedvező változások: az új MLSZ támogatja az amatőröket, az utánpótlást

Szombathely - Kedvező változásokat tapasztalhattak a lassan véget érő 2011/2012-es szezonban a magyar futball amatőr résztvevői: a tervek szerint a következő bajnokságban is hasonlóan biztató lesz a helyzet.

Tóth Gábor

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2010 nyarán lépett új utakra: Csányi Sándor személyében új elnök került az MLSZ élére. Megyei szinten 2011 elején volt érzékelhető az első változás: új társadalmi elnökség állt munkába, továbbá Dobány Lajos lett az Vas Megyei Igazgatóság vezetője. Az amatőr csapatok a 2011/2012-es szezonban aztán már a saját bőrükön is érzékelhették a kedvező folyamatokat, soha nem látott támogatásban részesültek a magyar futball újdonsült vezérkarától.

- Az új MLSZ-vezetés elsősorban a tömegbázis növelését, az utánpótlásképzés fellendítését, illetve az amatőr csapatok körülményeinek javítását tartja szem előtt - mondta Dobány Lajos, az MLSZ Vas megyei igazgatója. - Hiszen a fiatalok, illetve az amatőrök adják a magyar futball alapját, a komolyabb távlati tervekhez először ezt a bázist kell megerősíteni. Első lépésként ismét életre hívtuk a méltatlanul elfeledett utánpótlásképző rendszert, az OTP-MOL Bozsik Programot. Vas megyében jelenleg 41 egyesület, 20 intézmény vesz részt a programban. Sajnos a klubvezetőkben, intézmények irányítóiban még élénken él az előző félresikerült programok emléke, így ódzkodnak ismét belépni. Pedig a hibákat kiküszöböltük, a program anyagilag biztos lábakon áll, minden részlet a helyén van. A legnagyobb visszhangot a versenyeztetési költségek csökkentése váltotta ki talán nyugodtan mondhatom, hogy joggal. A megyei I., II. és III. osztályú klubok a 2011/2012-es szezonra befizetett költségeik (nevezési díj, tagdíj, versenyengedély, igazolási-, átigazolási díj, versenyeztetési díj, pályahitelesítés) közel 90 százalékát visszakapták az MLSZ-től. Vagyis mindenki saját pénztárcáján érzékelhette, hogy az új MLSZ vezetés igenis letette a voksát az amatőr futball mellett. Nagyon remélem, hogy a pluszköltség hatására az önkormányzatok nem csökkentik a klubok támogatását. Mert az MLSZ fejlesztésre szánta a pénzt, nem pedig az önkormányzati támogatások kiváltására. További könnyítés volt az amatőrök, valamint az utánpótlásképzéssel foglalkozó egyesületek számára, hogy pályázhattak a társasági adótámogatásra. A megyében 74 klub élt a lehetőséggel, összesen 270 millió forint jóváhagyott támogatási igénnyel. Ilyen volumenű pénz sem mostanában áramlott Vas megye labdarúgásába. Az MLSZ írt ki pályázatot rendkívül kedvező feltételekkel műfüves pályák építésére is. Vas megyéből eddig Celldömölk, Vasvár és Bük élt a lehetőséggel. Legnagyobb sajnálatomra Szombathely önkormányzata egyelőre nem pályázott talán a későbbiekben ez változik. Sorolhatnék még számtalan kedvező változást; talán csak még egy példa: a játékvezetők díjazását rendezték, a továbbképzésük rendszeressé vált. Nem tagadom, a megyék jövőbeni feladata elsősorban az, hogy tovább szélesítsék az amatőr futball, az utánpótlásképzés bázisát. Szeretnénk növelni a Bozsik Programban résztvevők számát egyesületi és elsősorban intézményi szinten. Szeretnénk beindítani a több megyében már sikeresen működő old boys bajnokságot a versenykiírást, korhatár meghatározással a napokban tesszük közzé. Sok helység van Vas megyében, amely rendelkezik pályával, sportteleppel, de nincs csapata. A mostani, anyagilag könnyebb viszonyok közepette talán ezeket a településeket is sikerül visszacsábítani a magyar futball vérkeringésébe. Összeségében azt mondhatom, hogy eddig jobbára kedvező visszajelzéseket kaptunk az érintettektől, úgy tűnik, hogy jó irányba indultunk el, és próbálunk is ezen az úton maradni - zárta szavait Dobány Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!