Sport

2012.06.24. 20:15

Németh István távozik - A körmendi klub és a játékos nem tudott megegyezni egymással

Körmend - Bekövetkezett, amire szinte senki sem számított: a Fortress Lami-Véd Körmend kosárlabdacsapata és Németh István útjai elválnak.

Vastag Nándor

A klub honlapján megjelent közlemény szerint hetek óta tartó egyeztetés után a menedzsment elfogadta Németh István kéréseit (havi fizetés, meccs és helyezési prémium, két évre szóló szerződés). Két héttel ezelőtt a játékossal és az ügynökével is szóbeli egyezség született, szerződéstervezet is készült. Ezután Isti mégis gondolkodási időt kért, majd újabb feltételt szabott. A kontraktust csak úgy írta volna alá, ha az egyesület elengedi, amennyiben augusztus 15-éig megfelelő külföldi ajánlatot kap. A menedzsment és az edzőpáros egyöntetű véleménye volt, hogy ezt a kockázatot nem lehet vállalni. Súlyos következményekkel járna ugyanis, ha a vele összerakott csapat a távozásával megbomlana. Ha mindez augusztus 13-án történik, akkor már nem lenne elég idő más szerkezet kialakítására – áll a közleményben.

– A keretszámokban megegyeztünk, nem az anyagiakon múlt a dolog – mondta Németh István, akit nyaralás közben, telefonon értünk utol. – A szerződés tényleg ismert volt, de én nem éreztem jól magam a klubban, aminek rengeteg oka van, és elmondásához nem lenne elég egy teljes hasáb sem. Már hetekkel ezelőtt jeleztem, hogy a szerződést nem szeretném aláírni, és végül a polgármester, Bebes István járt közben, hogy bizonyos ideig még kiléphessek a kontraktusból. A feltételt Zsebe Ferenc péntek este elfogadta, ám ezt a szombati egyeztetés után visszavonta. A nyaralás közben hívtak, egy óra alatt kellett döntenem – úgy határoztam, nem fogadom el a szerződést. Ez a döntés lutri lehet a számomra, mert egyelőre semmilyen ajánlatom nincs. Nem könnyű egy egész családot mozgatni, de ha nem nézem meg, mi van még bennem, akkor azt életem végéig bánni fogom. Persze az edző szempontjait is megértem, s így bőven lesz idő a csapatépítéshez és a csapatkereséshez is.

– Miért nem érezte jól magát az egyesületben?

– Emberileg és játékosként is tiszta a lelkiismeretem, mindent megtettem a csapat jó szerepléséért. A vezetőség is tudta, hogy milyen gondokkal küzdöttem például a rájátszás közben. A harmadik paksi meccs után a túlterheltség miatt összeestem, kórházba vittek. A Falco ellen pedig begyulladt sarokkal játszottam. Elismerem, a teljesítményem elmaradt a várttól, de senkitől nem kaptam védelmet, és nem kommunikálta, mi állt a háttérben.

– Vannak már elképzelései, hová igazolna?

– Körbenézzük a lehetőségeket, de a következő egy hónapban még nem várható előrelépés. Azt nem gondolom, hogy a legmagasabb szinten szerepelhetnék, ez hiú ábránd lenne. De csapatként játszó együttesben hasznos tag lehetek, még akkor is, ha az atletikusságom kopott az évek során. Itthon is igazolhattam volna más csapatba – hívtak jobb feltételek közé, mint a körmendi –, de nem tettem. Ezt nem tervezem a jövőben sem, és remélem, nem is leszek rákényszerülve.

– A pályafutását Körmenden szeretné befejezni?

– Úgy terveztem, ez még talán egyszer összejöhet. Nagyon szeretem a klubot, a csapattársaimat és a szurkolókat, de a saját egészségem és boldogságom miatt döntöttem úgy, ahogy döntöttem.

A történtekről megkérdeztük a körmendi ügyvezetőt, Zsebe Ferencet is.

– A leghatározottabban visszautasítom, hogy azt mondtam volna Istinek, hogy aláírjuk a szerződését, egyedül nem is dönthetek ilyen kérdésben. Arról volt szó, hogy a tulajdonos valószínűleg elfogadja a kérést. Szombat este Szabó-Forrai Zsolttal és a szakmai stábbal közösen három és fél órán át tárgyaltunk, majd arra jutottunk, hogy ez túl kockázatos lenne. Sajnáljuk, hogy meghiúsult a szerződés. Isti, mint stabil magyar játékos, kezdő lett volna, és maradása esetén további posztokra hoztunk volna légióst. Azt azonban nem lehet vállalni, hogy rá épül a csapat, aztán a távozásával felborul az egész tervezett felállásunk. Szombat este átbeszéltük a lehetőségeket, hogy milyen magyar és külföldi játékosokkal erősíthetnénk meg a keretet. Egyelőre konkrétumok nincsenek, a centert is keressük még. Kevés a merítési lehetőség, ezért nem egyszerű megoldást találni a posztra, de folynak a tárgyalások – zárta szavait Zsebe Ferenc.


Másodszor 2010-ben tért vissza

A 32 esztendős Németh István az 1996/1997-es bajnokságban – 17 évesen – mutatkozott be a Körmend színeiben, és zsinórban hat idényen keresztül erősítette a pirosfeketéket. A 2002-es szezont a Benetton Trevisónál kezdte, de 2003-ban visszatért a Rába partjára, és bajnokságot nyert a csapattal. Ezután játszott Szerbiában, Lengyelországban és Görögországban, majd 2010-ben újra hazatért, a rájátszástól erősítette a vasi csapatot. A szezon végén súlyosan megsérült, porckorongsérvvel műtötték, de az elmúlt két idényben már ismét meghatározó játékosa volt a Körmendnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!