Sport

2012.06.06. 07:43

Szántó Szabolcs: a Saturnus meghódítva, irány Velenje

Szántó Szabolcs mesélt élete egyik legjobb autóversenyéről.

Hajósi Miklós

- Hogy éreztétek magatokat a Saturnuson?

- A legjobban, ahogy csak érezhettük volna magunkat, hiszen egy nagyon nehéz versenyen értünk célba. A szakaszok hossza és nehézsége alapján pályafutásom eddigi legnehezebb versenye volt. Teljesen mások a pályák, mint Magyarországon, a szintkülönbségek nagyon szokatlanok egy magyar versenyző számára, mivel 1380 méter magasra is felmentünk a Hondával. A Saturnus Rally nagy hírű és ennek megfelelően a rajt és a cél ceremónia fergeteges volt. Ferjáncz Attila ezen a versenyen ment Audival anno. Életem egyik legjobb helyezését értem el ezen a versenyen.

 

 

- Hogy élted meg a Mitropa Kupa negyedik helyét?

- Számomra először hihetetlen volt. Napok teltek el mire felfogtam, hogy hol is végeztünk. Az Abszolút 14. hely egy álom volt számomra.

- Mit szól a prológon a sok nézőhöz?

- A Magyar Rally is ilyen volt régen.

- Az éjszakai vihar után milyen volt csapatni a ködben és a vihar által az útra szórt ágak és levelek között?

- Az orrunkig sem láttunk és 70-80 km/óra talán még többel is mentünk. Magyarországon egyszer találkoztam rallyn köddel életemben. A féktávok is „jegesek” voltak a lehulló törmelék miatt. Legjobban a falevelek csúsznak ilyenkor, az ágak lassú defektet okozhatnak. Ez egy túlélő túra ilyenkor, aki ésszel de tempósan megy és kiadja neki az, nagy idő előnyre tehet szert a verseny folyamán.

- Mennyire volt nehéz a pálya az eddigi Mitropa versenyek közül?

- Állítom a legnehezebb volt. A keskeny úton óriási a tempó, a visszafordítókon a megfelelő sebesség megválasztása, hogy ne butuljon be a Honda. A szintkülönbségek, a rengeteg kanyarral való küzdelem teszi ízessé a versenyt az idővel és a sporttársakkal szemben.

 

 

- A Velenjei pályákról lehet-e tudni valamit?

- Amit láttam a webes videón, csak ennyit tudunk egyelőre róla. De szerintem jobban fekszik a Hondának, mint az eddigi versenyek.

- Történt-e fejlesztés a Saturnus Rally óta a Hondán, vagy már a Renault-val indultok?

- Sajnos nem tudunk még a Renault-val indulni. A Hondával folytatjuk a küzdelmet, mivel még nincs versenykész állapotban a Renault Megane R4-es.

- Miként érezted magad, amikor megláttad, hogy főoldalon vagytok kint Csabával a Mitropa Rally weboldalán?

- Hihetetlen jó érzés volt, Magyarországon 2006-2007-körül voltam így a mezőny elejében utoljára a Rally 1-ben. Balázs Öcsivel értem el anno ilyen jó eredményeket. A Legjobb Magyar indulóként értünk célba a Saturnus Rally-n Szlovéniában.

- Mi a cél ezen a versenyen?

- A tisztes helytállás és remélem, hogy hasonlóan tudunk teljesíteni, mint az előző versenyen és nem lesz technikai gondunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!