Sport

2012.06.25. 04:40

Szombathelyi remeklés

Bük – Fennállása legeredményesebb országos bajnokságát zárta a Szombathelyi Vívóakadémia. A hazai rendezésű olimpici ob-n három ezüst, három bronzéremmel és még öt pontszerző helyezéssel a harmadik helyen végzett az egyesületek közötti pontversenyben.

Horváth Erika

Nagyüzem volt hétfőtől szombatig a büki sportcsarnokban. A párbajtőröző utánpótlásnevelés jegyében hat éve a szakág ikonja, Kulcsár Győző kezdeményezésére életre hívott olimpici Grand Prix-sorozat idei utolsó versenyét, a Bükfürdő Kupát, egyben a 8–14 éves korosztály országos bajnokságát rendezte a fürdőváros támogatásával a Szombathelyi Vívóakadémia.

A hazai eredmények tekintetében is nagyszerűen sikerült a négy korcsoportban, egyéni és csapat versenyszámokban, 14 páston rendezett ob: a 423 egyéni versenyzőt és 87 csapatot felvonultató viadalon a résztvevő húsz szakosztály közül a nagy hagyományú és remek feltételrendszerű Vasas (128 pont) és a három város vívóit tömörítő Balaton (73) mögött 56 ponttal harmadik helyen végeztek a szombathelyiek – minden korcsoportban szereztek érmet.

Patócs Zsolt tanítványai közül a gyermek korosztályúak (12–13 évesek) szerepeltek a legeredményesebben: Bende Bence kilenc győzelemmel egészen a döntőig menetelt. Szépen csillogó ezüstöt nyert, miután kikapott a vasasos Nagy Dávidtól. Az összesített GP-pontversenyben korosztályában a második helyen zárt. A lányoknál Szabó Viktória szintén sorozatban kilenc győzelmet szerzett, ő is a fináléba jutott – és ezúttal alulmaradt a székesfehérvári Kovács Flórával szemben.



De megszületett a második szombathelyi ezüst és a GP-második helyezés is. Csapatban a fiúk egy nyolcadik, a lányok egy hatodik helyezéssel gyarapították a szombathelyiek pontjait. A törpici (U12) korosztályban a Gömböcz Ákos, Horváth Máté, Vígh Domonkos összeállítású csapat jeleskedett. Csak egyetlen asszón múlott, hogy nem jutottak a fináléba. A bronzérmet viszont megszerezték a Balaton gárdájának 36:32- es legyőzésével. A lányok ötödikek lettek. A szombathelyi újoncok (U15) sem hiányoztak az élmezőnyből.

Horváth Mátyás pályafutása legjobb eredményének, egy bronzéremnek örülhetett. Nyolc győzelem után a BVSC-s Andrásfy 15:11-es elleni siker már az elődöntőt jelentette. Csak a későbbi győztes Bánságitól (Veresegyház) kapott ki (9:15). A vasi fiúcsapat – Bende Bence, Kovács Kornél, Horváth Mátyás – egy biztos győzelem után óriási csatában, 44:43-ra nyerte a Balaton elleni elődöntőt, ezzel – és az ezüsttel – a maximumot nyújtották. A döntőben az esélyesebb Vasas győzött. A lányok negyedik helyezése is elismerésre méltó; a Békéscsaba elleni elődöntőt óriási meglepetésre ők nyerték (45:43), és a bronzmeccsen is csak óriási csatában, 45:43-ra kerekedett föléjük a Miskolc.

A serdülő (U16) fiúknál az egész évben kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtó Bakos Bálint éremesélyesként indult. A nagyon nehéz ágon a negyeddöntőig jól vette az akadályokat. Az elődöntőtől leginkább a görcsös győzni akarás fosztotta meg, 15:13-ra kikapott Bertától (Vasas). Végeredményben ötödik lett, a GP-értékelésben viszont a harmadik helyen zárt.

A fiúcsapat – Bakos Bálint, Bende Bence, Horváth Mátyás, Kovács Kornél – három nehéz, kiélezett csatából a harmadikat, a Tata ellenit elbukta, így a bronzéremért küzdhetett tovább a Törekvés csapata ellen. 38:38 után Bakos vívta az utolsó asszót – és ezúttal társaival sikerült a dobogóra állnia.



A Szombathelyi Vívóakadémia eredményei.

Gyermek.
Fiú (67 induló): 2. Bende Bence, 19. Melega Máté, 21. Varga Erik. Csapat (15): 8. Szombathelyi Vívóakadémia (Bende, Melega, Varga).
Lány (42): 2. Szabó Viktória, 31. Kalmár Orsolya. Csapat (8): 6. Szombathelyi Vívóakadémia (Szabó, Kalmár, Szimandel Eszter).

Törpici.
Fiú (50): 10. Gömböcz Ákos, 17. Horváth Máté, 19. Vígh Domonkos, 30. Huller Olivér, 43. Sántha Máté, 49. Morvai Beni. Csapat (11): 3. Szombathelyi Vívóakadémia (Gömböcz, Horváth M., Vígh).
Lány (30): 10. Horváth Emma, 15. Szabó Dóra, 27. Tóth Petra Sára, 30. Kardos Zsanett. Csapat (5): 5. Szombathelyi Vívóakadémia (Horváth E., Szabó, Tóth, Kardos).

Újonc.
Fiú (69): 3. Horváth Mátyás, 15. Bende Bence, 19. Kovács Kornél. Csapat (12): 2. Szombathelyi Vívóakadémia (Bende, Kovács, Horváth M.).
Lány (55): 13. Szabó Viktória, 18. Budai Emőke, 23. Soronics Viktória. Csapat (11): 4. Szombathelyi Vívóakadémia (Kalmár, Budai, Szabó).

Serdülő.
Fiú (61): 5. Bakos Bálint, 29. Horváth Mátyás. Csapat (13): 3. Szombathelyi Vívóakadémia (Bakos, Horváth M., Kovács, Bende).
Lány (49): 22. Szabó Viktória. Csapat (12): 10. Szombathelyi Vívóakadémia.


A LEGJOBB VERSENYRENDEZÉS DÍJA

A tavalyi évhez hasonlóan a büki viadal nyerte el az Olimpici GP-sorozat legjobban megrendezett versenyze címet. Lukáts Istvánnak, a kuratórium elnökének és Nedeczky Györgynek, a szövetség supervisorának is hasonló a véleménye: olyan ideális körülményeket és feltételeket mint Bük, egyetlen más helyszín sem tud biztosítani – kezdve a nézőtértől a strandolási lehetőségig. A versenyt két olimpiai bajnok, Balczó András és Nagy Tímea is megtisztelte jelenlétével, s nagy sikere volt Németh Árpád vívástörténeti kiállításának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!