Sport

2012.07.24. 04:14

Fókuszban a londoni játékok: három sportoló képviselheti megyénket

Szombathely - Pénteken lesz a megnyitó ünnepség, de a labdarúgó csoportmérkőzésekkel már holnap megkezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok versenyei. A vasi olimpikonok még itthon végzik az utolsó simításokat, de hamarosan: irány London.

Horváth Erika

A Rohonci úti sportteleptől már elbúcsúztak a Haladás birkózó olimpikonjai. Balról Hatos Gábor, jobbról Ligeti Dániel klubedzőjükkel, Veréb Istvánnal. Kis képünkön Szarka Zoltán mindeddig az egyetlen olyan olimpiai bajnok, aki vasi színekben lett aranyérmes (Fotó: Kiss Teodóra)

Már most is, de az elkövetkező két és fél hétben még inkább Londonra figyel a világ. Anglia  fővárosa 1908 és 1948 után harmadszor adhat otthont nyári olimpiai játékoknak. Kétszáznégy nemzet 10 500 olimpikonja  302 versenyszámban küzd az érmekért. Magyarországot 24 sportágban, 125 versenyszámban 158-an képviselhetik.


Közöttük lesznek vasiak is - négy sportolónk  felelt meg a nagyon kemény kvalifikációs követelményeknek, de pozitív doppingtesztje miatt a Magyar Olimpiai Bizottság  Fazekas Róbertet nem nevezte. Így egy atléta, a Dobó SE kalapácsvetője, Pars Krisztián  és a Haladás VSE két szabadfogású birkózója, Hatos Gábor (74 kg) és Ligeti Dániel  (120 kg) képviselheti szűkebb pátriánkat. Az olimpiai csapatba akkreditálták Pars edzőjét, Németh Zsoltot  is, aki a magyar dobóatléták szakvezetőjeként is tevékenykedik majd Londonban.

S ha már az atlétikánál tartunk: a versenyeknek az újonnan épített, 80 ezer nézőt befogadó  Olimpiai Stadion ad otthont  itt rendezik meg a nyitó és záró ceremóniát is.  Pars Krisztiánék augusztus 1-jén utaznak a játékok színhelyére, a kalapácsvetés selejtezőjét az atlétikai versenyek első napján, augusztus 3-án rendezik, a döntő kezdési időpontja: augusztus 5., vasárnap 21.20.  Európa-bajnokunk a hétvégén jött  haza a portugáliai edzőtáborból, az elutazásáig már itthon készül.
- Jól  ment a munka, a végére a technikámban is megtaláltam azt a pici problémát, amit az Eb-n is éreztem. Kicsit még fáradt vagyok, de most már csak az itthoni ráhangolódás van hátra - mondta. 


Tanítványai versenyét  ugyan nem akkreditált edzőként,  de a helyszínen tekintheti meg  Veréb István is. Az ExCel (Exhibition Centre London)  eredetileg egy kiállítás és konferenciaközpont. A létesítmény öt 610 ezer néző befogadására alkalmas sportcsarnokból áll,  a birkózás mellett még hat sportág versenyeit is ebben bonyolítják le.  Hatos Gábor és Ligeti Dániel   nagy kihívást jelentő külföldi edzőtáborok után az elmúlt hetet itthon tölthette. Ekkor jártak utoljára a Rohonci úti létesítményben.  Az elutazásig még Budapesten és Tatán végzik az utolsó simításokat, illetve a következő két hétvégén hazajöhetnek  csomagolni. A birkózóversenyeken a szabadfogás kerül utoljára sorra, így ők az olimpia finisében lépnek majd szőnyegre: augusztus 7-én utaznak el Londonba,  Hatos  10-én, pénteken,  Ligeti pedig 11-én, szombaton versenyez 14 órától. 

Az ötfős vasi különítmény mellett szóljunk azokról is, akikért szintén vasi érzülettel szoríthatunk, bár már nem megyénkbeli klubhoz tartoznak. Maratoni futásban indul a továbbra is Szombathelyen élő, de már a Zalaszám-ZAC-nál versenyző Kálovics Anikó. A  magyar férfi kézilabda-válogatott egyik oszlopos tagja Kenyeri büszkesége, a kézilabdázást Celldömölkön kezdő Császár Gábor. Edzőként segíti az egyetlen magyar női birkózó olimpikont, Sastin Mariannát  egyben feleségét  Wöller Ákos, aki Szombathelyen, a Haladás VSE-nél, illetve a Vasi Volánnál sajátította el a sportág alapjait.

Szarka Zoltán, aki 245 első osztályú találkozón védte a Haladás labdarúgócsapatának kapuját, tagja volt az 1968-as, mexikói olimpián olimpiai aranyérmet szerző magyar válogatottnak. Nagy várakozással tekint a londoni játékok elé.
- Igyekszem minél több eseményt nyomon követni, s nagyon bízom a magyar csapat jó szereplésében. Legkevesebb négy aranyat várok, de akár nyolcat is el tudok képzelni. Elsősorban az úszók, a kajak-kenusok, a vízilabdázók és a tornász Berki Krisztiánra tippelek, és természetesen Pars Krisztiánra, akiről tudom, milyen sokat dolgozik. Ha nem görcsöl, ha tudja hozni a jó formáját, akkor rajtam kívül is lesz olimpiai bajnoka Vas megyének. De úgy gondolom, a birkózóink is okozhatnak kellemes meglepetést, és kis bravúrral az első hatba juthatnak, ami dobogót is jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!