Sport

2012.07.30. 14:23

Kiss Norbert legrosszabb versenyhétvégéje

Smolensk - Nagyon balszerencsésen alakult Kiss Norbert és csapata számára a kamionos Európa-bajnokság soros, az oroszországi Smolenskringen rendezett versenyhétvégéje.

Vastag Nándor

A 11 állomásból álló kamionos Eb hetedik versenyhétvégéjén Oroszországban szálltak harcba a pilóták a helyezésekért. Kiss Norbert és csapata, az OXXO Energy Truck Race Team egyből problémával szembesült, a pénteki első szabadedzésen tönkrement a váltó a kamionban. A csapattársak ráadásul már felhasználták a tartalék váltókat, így a baj még nagyobb lett. Szerencsére a Renault istálló tudott megoldást, igaz, a franciák más típusú váltóját nem volt könnyű beszerelni a német MAN-ba. A szombat estig tartó munkálatokba pedig nemcsak a Renault szerelői, valamint csapatfőnöke, hanem több gárda szakemberei is besegítettek. Vasárnap már a szombathelyi pilóta is versenyzett, az időmérőn hetedik helyen végzett. Az első futam 4. körében azonban elkezdett csúszni a kuplung, a kamion lelassult és Norbi lassacskán visszaesett a mezőny végére. Az utolsó előtti körben aztán ki is állt, hogy a második futamra lehessen orvosolni az újabb problémát. A vasi pilóta végül az utolsó helyről el tudott rajtolni, ám az újabb verseny még rosszabbul alakult. Már a nyolcadik pozícióban haladt, amikor a célegyenes végén, a féktáv kezdetén valami elromlott a kamionban, és irányíthatatlan lett. A MAN a betonfalnak csapódott, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kamion megpördült, így nem a vezető, hanem az utas felőli részen történt a komoly ütközés. Kiss Norbert nem sérült meg, de a versenykamion totálkáros lett, tönkrement a fülke, az alváz, a futómű, míg a többi kár csak a MAN szétszedésekor derül ki. A Forma-1-hez hasonlóan a kamionos Eb-n is egyhónapos nyári szünet következik, s talán a következő versenyig amire szeptember 12-án a csehországi Mostban kerül sor sikerül újjáépíteni a kamiont.

- Ez volt az eddigi legrosszabb versenyhétvégém - mondta Kiss Norbi, akit még Oroszországban értünk el. - A balesetnél valószínűleg a jobb első futómű tört el, ezért húzott félre a kamion. Pontosan még nem tudjuk, mi történt, de minden bizonnyal az órási terhelést nem bírta az alkatrész. Nagy volt az ütközés, de szerencsére nem esett bajom. Nem nagyon ijedtem meg; nem vagyok ijedős típus, és sajnos ez benne van a sportban. Amint hazaérünk, folytatjuk a kamion szétszedését, szerelését. Jól jön a szünet, s remélhetőleg mindent rendbe tudunk hozni még időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!