Sport

2012.07.03. 15:38

Vasi atlétaedzők a helsinki Eb-szereplésről

Szombathely - Az aranyérmes Pars Krisztián edzője, Németh Zsolt a helyszínen, a másik két válogatottat adó tréner itthonról követte nyomon a múlt heti atlétikai Európa-bajnokság eseményeit.

Horváth Erika

A dobó szakágának vezetőjeként a helyszínen is segíthette tanítványait Németh Zsolt. Két kalapácsvetője közül Németh Kristófnak nem sikerült döntőbe jutnia, de Pars Krisztián 79,72 méterrel megszerezte első felnőtt Európa-bajnoki címét.

- Kristóffal ennél többen reménykedtünk; a sérülése óta nem találja önmagát. A technikába nem nagyon köthetek bele, de az erő, a dinamika hiányzott, nem mentek a lábai. Így is csak egy picivel maradt le a döntőről, nagy lehetőség úszott el - kezdte az értékelést a Dobó SE vezetőedzője. - Krisztián a selejtezőben nem bizonytalankodott, de látszott, hogy nem friss, nem volt olyan géppuska a lába, mint szokott. Másnap még súlyemelőedzése is volt. A döntőre összekapta magát, a 79,72 és a 80 méter között szinte csak lélektani a különbség. Annak örülök a legjobban, hogy stabilan tudott dobni. A kalapácsvetés egy technikai szám, s a körülmények is befolyásolják az eredményt. A hideg, esős időben másképp nyúlnak az izmok, de az is nehezítő körülmény volt, hogy a dobóketrec bal oldali kapuja extrém módon be volt hajtva. A legfontosabb, hogy végre leesett egy nagy teher, van már felnőtt világversenyes aranya is. Kár, hogy édesapám, Németh Pál ezt nem érhette meg, hiszen nagyon benne van ebben az ő munkája is. De remélem, látta fentről. Krisztián sajnos nem lehet itt a mai emléknapon, mert kedden elrepült a portugáliai edzőtáborba én vasárnap, a Balaton-bajnokság után indulok utána. Az Eb-eredményre még rá kell tenni az olimpián, ezért dolgozunk. Itthon percenként hívják, újságírók, tévések, de most a felkészülésre kell koncentrálni. Ott csak ő lesz és a kalapács.

A Haladás VSE edzője, Annus Adrián és diszkoszvető olimpikonja, Fazekas Róbert nem vett részt az Eb-n. Ott volt viszont másik két tanítványa, a mohácsi súlylökő, Kürthy Lajos és az olasz diszkoszvetőnő, Tamara Apostolico mindketten szerepelhettek a döntőben is.

- Hadd kezdjem azzal, hogy gratulálok Pars Krisztiánnak, hajrá, az olimpián ugyanígy! A két versenyzőmet tévéközvetítésben sem láttam. Így csak az eredmények alapján mondom: nagyjából elégedett vagyok velük. Lajos annak ellenére, hogy magánjellegű problémák miatt nem volt túl jó állapotban, döntőbe jutott. Ott kilencedik lett, csak tíz centivel csúszott le a nyolcas fináléról. Tamara pedig teljesítette az olasz szövetség elvárását, döntőbe jutott 12.-ként zárt élete első felnőtt világversenyén. Fazekas Robi is azok közé a diszkoszvetők közé tartozik, akik nem indultak el az Eb-n. Úgy gondolom, hogy azoknak a produkciójától, akik Helsinkiben kiteregették a kártyáikat nem kell hanyatt esni, az olimpia szempontjából inkább nőttek az esélyeink, mint csökkentek.

Az ezüstérmes Deák Nagy Marcellt nélkülözve Kása Tiborék (Haladás) a 4x400-as váltóval a futottak még kategóriába kerültek.

- Tibi futása a várakozásnak megfelelő volt, bár sokkal többet mondana egy időeredmény, hiszen ő kezdett de helyszínen lévő edző nem mérte - mondta Lengyák György, Kása edzője. - A kvartettből csak ő és a második futó, Kovács tudta felvenni a mezőny ritmusát. A váltó elvérzett, de Deák Nagy Marcellel sem tudott volna döntőbe jutni. Így utólag; inkább a 200 méteres egyéni kvalifikációra kellett volna koncentrálnunk, mint a 400-as csapatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!